Шта БиХ очекује од избора у Америци и Европској унији

У јуну ове године грађани Европске уније излазе на изборе за Европски парламент, док ће се у новембру у Сједињеним Америчким Државама одржати предсједнички избори. С обзиром да су САД и ЕУ у великој мјери укључене у политичке процесе у Босни и Херцеговини, многи домаћи политичари прижељкују да ће се Европа и Америка заокупљене својим изборима мање бавити Босном и Херцеговином. Питање је међутим, да ли је реално да се то догоди?

Босна и Херцеговина 15.01.2024 | 17:39
Шта БиХ очекује од избора у Америци и Европској унији

У Европској унији на љето избори за Европски Парламент. На америчкој политичкој сцени се захуктава око кандидатуре Доналда Трампа. Чему може да се нада Босна и Херцеговина?

"Избори би требали дати одговор да ли Вашингтон остаје окренут глобалним свјетским токовима или ће се посветити рјешавању унутрашњих проблема подијељеног америчког друштва и опоравку сопствене економије. Тешко је очекивати да ће и Вашингтон бити више окренут или ставити у фокус дешавања унутар Босне и Херцеговине поготово дневнополитичким играријама које се дешавају на овим просторима. БиХ одавно није у фокусу Сједињених Америчких Држава", сматра дипломата и публициста Бранко Нешковић. 

Мањи фокус интересовања отвара питање да ли ће одсуство Европе и САД-а у наредном периоду омогућити домаћим актерима да конкретизују вишегодишње најаве радикалних потеза, а што прижељкују бројни домаћи политичари.

"Ко год помисли да може да ушићари нешто или извуче неку корист условно речено рачунајући на то да ће те земље занемарити БиХ вара се. Биће мање присутни у смислу пажње свакако, али и те како ће бити инволвирани", каже комуниколог Младен Бубоњић. 

Посебно су занимљива очекивања домаћих политичара, прије свега предсједника Републике Српске и СНСД-а. Додик је недавно поручио да ће уколико Трамп побиједи наводно прогласити независност Републике Српске.

"Ми највећој свјетској сили уопште нисмо битни. Тешко да и знају гдје се налазимо и такве изјаве само долазе за дневнополитичке потребе.. али о неком утицају на наше просторе тога ко побиједи, не очекујем никакве промјене што се тога тиче", каже Нешковић. 

"Америка није Република Српска. Америка каква год да је има институције, различите надлежности и друге политичке аспекте које Република Српска само формално има. Другим ријечима, ако Трамп дође на власт, што се Додик надао то не мора да значи да би Додик могао да ради оно што прижељкује", напомиње Бубоњић. 

БиХ је, сматрају аналитичари, дуго била ван интереса међународне заједнице, још од 2006. године, након Априлског пакета уставних промјена, међутим, сматра струка, ни то није помогло Додику да отцијепи Републику Српску.

"То је све нешто што нема толико везе са Републиком Српском и немогуће је добити подршку за осамостаљење Републике Српске и велико је питање да ли Додик то и жели, јер на кога ће се онда извлачити због лоше економске ситуације ако би Република Српска постала самостална? Кога би окривио и чиме би забављао бираче ако не би имао Сарајево и Бошњаке да нападају њега? Ако тога нема онда нема ни Милорада Додика", наводи политички аналитичар Ивана Марић. 

Да ли би БиХ могла да добије већу пажњу међународне заједнице, сматрају наши саговорници, зависи од ситуације у свијету и односа у БиХ који су деценијама заоштрени. Међутим, очи запада се по правилу окрену ка БиХ једино када се зазвецка оружјем или када Додик најави референдум, ако ико на међународном нивоу и даље вјерује у те најаве.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Како нама

15.01.2024 18:41

Свима у БиХ, рако и региону је потребан мир и саеадња тако и у цијрлом свијету. Мислим да тако размисља свакие нормалан цовјек како код нас рако и свијwту без досадасњих правила и навика (12%) мањине....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузна прица

15.01.2024 19:11

Избори у ЕУ и Америци це донијети нове људе и супротну политику од ове која је тренутно актуелно. Европа је пуно уназадјена . Бираци це казнити ове политицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нејасно питање

15.01.2024 19:50

Ста оцекују политицари БиХ или народ? То није исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2024 22:19

Народ у БиХ не оцекује ниста добро. 30 година иста прица, исто страње, само је народ старији и све га је мање, а политицари су све богатији, бахатији, примитивнији, па је све неподносљивије траћити зивот овдје.

Name

УСА

15.01.2024 20:46

Америка је цијелом свијету показала да је демократска држава, доказала је да и црнац може бити преседник, доказала је да и зајебант попут Трампа може бити преседник, и то је то, нема више , велике корпорације даље бирају пресдника !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

15.01.2024 21:17

Прво ми да своје двориште оцистимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за реално

16.01.2024 06:24

А ако си у своме подстанар?

Name

барба

16.01.2024 00:21

Нема мира док се не развали и оних 23% филџан државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

16.01.2024 07:06

Пропала је Европа, а камоли БиХ. Остале су само руине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

16.01.2024 16:05

Ста оцекивати, осим да сенилац и ови милитанти из ЕУ на целу са Урсулим сјасу. То је једини нацин да додје до мира у Украјини, и да се избегне треци светски рат.

ОДГОВОРИТЕ