Šta BiH očekuje od izbora u Americi i Evropskoj uniji

U junu ove godine građani Evropske unije izlaze na izbore za Evropski parlament, dok će se u novembru u Sjedinjenim Američkim Državama održati predsjednički izbori. S obzirom da su SAD i EU u velikoj mjeri uključene u političke procese u Bosni i Hercegovini, mnogi domaći političari priželjkuju da će se Evropa i Amerika zaokupljene svojim izborima manje baviti Bosnom i Hercegovinom. Pitanje je međutim, da li je realno da se to dogodi?

Bosna i Hercegovina 15.01.2024 | 17:39
Šta BiH očekuje od izbora u Americi i Evropskoj uniji

U Evropskoj uniji na ljeto izbori za Evropski Parlament. Na američkoj političkoj sceni se zahuktava oko kandidature Donalda Trampa. Čemu može da se nada Bosna i Hercegovina?

"Izbori bi trebali dati odgovor da li Vašington ostaje okrenut globalnim svjetskim tokovima ili će se posvetiti rješavanju unutrašnjih problema podijeljenog američkog društva i oporavku sopstvene ekonomije. Teško je očekivati da će i Vašington biti više okrenut ili staviti u fokus dešavanja unutar Bosne i Hercegovine pogotovo dnevnopolitičkim igrarijama koje se dešavaju na ovim prostorima. BiH odavno nije u fokusu Sjedinjenih Američkih Država", smatra diplomata i publicista Branko Nešković. 

Manji fokus interesovanja otvara pitanje da li će odsustvo Evrope i SAD-a u narednom periodu omogućiti domaćim akterima da konkretizuju višegodišnje najave radikalnih poteza, a što priželjkuju brojni domaći političari.

"Ko god pomisli da može da ušićari nešto ili izvuče neku korist uslovno rečeno računajući na to da će te zemlje zanemariti BiH vara se. Biće manje prisutni u smislu pažnje svakako, ali i te kako će biti involvirani", kaže komunikolog Mladen Bubonjić. 

Posebno su zanimljiva očekivanja domaćih političara, prije svega predsjednika Republike Srpske i SNSD-a. Dodik je nedavno poručio da će ukoliko Tramp pobijedi navodno proglasiti nezavisnost Republike Srpske.

"Mi najvećoj svjetskoj sili uopšte nismo bitni. Teško da i znaju gdje se nalazimo i takve izjave samo dolaze za dnevnopolitičke potrebe.. ali o nekom uticaju na naše prostore toga ko pobijedi, ne očekujem nikakve promjene što se toga tiče", kaže Nešković. 

"Amerika nije Republika Srpska. Amerika kakva god da je ima institucije, različite nadležnosti i druge političke aspekte koje Republika Srpska samo formalno ima. Drugim riječima, ako Tramp dođe na vlast, što se Dodik nadao to ne mora da znači da bi Dodik mogao da radi ono što priželjkuje", napominje Bubonjić. 

BiH je, smatraju analitičari, dugo bila van interesa međunarodne zajednice, još od 2006. godine, nakon Aprilskog paketa ustavnih promjena, međutim, smatra struka, ni to nije pomoglo Dodiku da otcijepi Republiku Srpsku.

"To je sve nešto što nema toliko veze sa Republikom Srpskom i nemoguće je dobiti podršku za osamostaljenje Republike Srpske i veliko je pitanje da li Dodik to i želi, jer na koga će se onda izvlačiti zbog loše ekonomske situacije ako bi Republika Srpska postala samostalna? Koga bi okrivio i čime bi zabavljao birače ako ne bi imao Sarajevo i Bošnjake da napadaju njega? Ako toga nema onda nema ni Milorada Dodika", navodi politički analitičar Ivana Marić. 

Da li bi BiH mogla da dobije veću pažnju međunarodne zajednice, smatraju naši sagovornici, zavisi od situacije u svijetu i odnosa u BiH koji su decenijama zaoštreni. Međutim, oči zapada se po pravilu okrenu ka BiH jedino kada se zazvecka oružjem ili kada Dodik najavi referendum, ako iko na međunarodnom nivou i dalje vjeruje u te najave.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Kako nama

15.01.2024 18:41

Svima u BiH, rako i regionu je potreban mir i saeadnja tako i u cijrlom svijetu. Mislim da tako razmislja svakie normalan covjek kako kod nas rako i svijwtu bez dosadasnjih pravila i navika (12%) manjine....

ODGOVORITE
Name

Tuzna prica

15.01.2024 19:11

Izbori u EU i Americi ce donijeti nove ljude i suprotnu politiku od ove koja je trenutno aktuelno. Evropa je puno unazadjena . Biraci ce kazniti ove politicare.

ODGOVORITE
Name

Nejasno pitanje

15.01.2024 19:50

Sta ocekuju politicari BiH ili narod? To nije isto.

ODGOVORITE
Name

Re

15.01.2024 22:19

Narod u BiH ne ocekuje nista dobro. 30 godina ista prica, isto stranje, samo je narod stariji i sve ga je manje, a politicari su sve bogatiji, bahatiji, primitivniji, pa je sve nepodnosljivije traćiti zivot ovdje.

Name

USA

15.01.2024 20:46

Amerika je cijelom svijetu pokazala da je demokratska država, dokazala je da i crnac može biti presednik, dokazala je da i zajebant poput Trampa može biti presednik, i to je to, nema više , velike korporacije dalje biraju presdnika !

ODGOVORITE
Name

Realno

15.01.2024 21:17

Prvo mi da svoje dvorište ocistimo.

ODGOVORITE
Name

za realno

16.01.2024 06:24

A ako si u svome podstanar?

Name

barba

16.01.2024 00:21

Nema mira dok se ne razvali i onih 23% fildžan države.

ODGOVORITE
Name

realnost

16.01.2024 07:06

Propala je Evropa, a kamoli BiH. Ostale su samo ruine.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

16.01.2024 16:05

Sta ocekivati, osim da senilac i ovi militanti iz EU na celu sa Ursulim sjasu. To je jedini nacin da dodje do mira u Ukrajini, i da se izbegne treci svetski rat.

ODGOVORITE