Мљекари Српске упозорили: Тешка година је иза нас

Чланови удружења мљекара из Републике Српске одржали су данас састанак са добављачима и откупљивачима гдје су упозорили на лоше стање у овој области које за посљедицу има повећање дуговања и драматично смањену ликвидност фарми млијека.

Република Српска 12.01.2024 | 16:29
Мљекари Српске упозорили: Тешка година је иза нас

Општа оцјена је далеко од задовољавајуће, а претходну годину оцјењујемо као веома неповољну, категорични су мљекари. Дугови према добављачима сточне хране и опреме расту, па је како наводе, будућност неизвјесна.

"Лоша вијест је да је дошло до потхрањености да многе фарме смањују количину концентрата и лошије хране животиње и самим тим упадају у једну неизвјесност", каже Милорад Арсенић, предсједник Удружења мљекара Републике Српске. 

Очекују веће субвенције које би требало ускладити са окружењем, сматрају мљекари, и наводе да је буџетски оквир министарства 180 милиона, али да је њима недовољно исплаћено.

"Ако би се неке заостале обавезе измириле и приједлог је један са овог скупа да би можда било добро и кроз нови правилник да се уведе једнократна подршка у смислу превазилажења овог стања", сматра Арсенић.

"Оно што је наговјештај неки да ће нормално кроз одређено временско раздобље БиХ ући у Европску унију и онда ће вјероватно страни производи преплавити ово тржиште, а наши комитенти неће бити спремни да одговоре на захтјеве који су пред њима. Тако да из тог разлога желимо рећи да би требале бити редовитије исплате. Како би ово раздобље успјели превазићи", каже Данијел Конта, представник фирме која се бави испоруком музне и стајске опреме. 

Пољопривредници кажу да су у 2023. били на удару и суперћелијске улује која је направила огромне штете, што је довело до поскупљења производње.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Каже се

12.01.2024 16:35

Тешка година је испред нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

12.01.2024 17:45

Казу тешко им. Никад скупље тракторе нисам видио код ових фармера у двориштима а одрастао сам на селу. Никад богатији нису били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

12.01.2024 21:28

Браво. Јаукање а обрћу се стотине хиљада а код Арсенића и милиони. Увијек је тешко и увијек мало а нико не спомиње оне мале произвођаче, они су носиоци села јер је њих највише а имају најмање. Ја се бавим пољопривредом и тешко јесте, али сам задовољан.

Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

13.01.2024 12:02

РЕ ЗА МИКИ. ЈЕСТ ЉУДИ СЕ ЗАДУЖИЛИ ОВАЈ ТВОЈ ДОДИК ИМ ОБЕЋАО 40% ПОВРАТА ПА ИМ СЛАГАО КАО ДО САД МИЛИОН ПУТА. МЕНЕ ЈЕДИНО ЧУДИ КАКО ОД ОВИХ ПРЕДСТАВНИКА ПРОИЗВОЂАЧА МЉЕКА НИКО НЕ СПОМИЊЕ ОНАЈ ПОТИЦАЈ ПО КРАВИ ВЈЕРОВАТНО ИМ ЈЕ ЗАПРИЈЕЋЕНО. И ИМАЈУ ЛИ ПРЕДСТАВУ КАКО ЋЕ НАС НАРОДНИМ ЈЕЗИКОМ РЕЧЕНО ОВЕ ГОДИНЕ ЗА....ТИ.

Name

Сточар

12.01.2024 18:10

А јес Саво за годину дана растурио пољопривреду. Ко Шамац смо послије поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

12.01.2024 18:23

Само ви гласајте за Додика криминалца па пред крај ове године провјерите да ли вам је још глава на раменима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2024 19:47

Ради и ти како раде мљекари сваки дан без одмора и све у исто вријеме па и ти купи себи трактор наравно на кредит као и они

Name

Дејан

12.01.2024 22:50

Е мој Перо био сам производјач млијека и прије Додика буквално ниста нисмо имали од помоци и премија не поновило се никада а политика ме не интересује само конкретно ста је ко урадио за производјаце

Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

13.01.2024 12:06

ЗА РЕ СВАКА ЧАСТ НА КОМЕНТАРУ МЉЕКАРИ НЕМАЈУ САТА СЛОБОДНОГ ДА ЈЕ ТО ТАКО БАЈНО КАО ШТО ОВИ НЕРАДНИЦИ КОМЕНТАРИШУ НИКО НЕБИ БИО ПОЛИТИЧАР И ЏАБАЛЕБАТОР СВИ БИ ДРЖАЛИ КРАВЕ. ПОЗДРАВ ЗА РЕ.

Name

За док холидеја,

13.01.2024 17:12

Има нас и школованих, лијепо зарађујемо и што би жељели држати краве, а вала пољопривредници увијек кукају за те силне подстицаје, ма за све добијају, и невријеме било само код њих. Прави шуте и раде и не кукају. Појединцима увијек мало.