Mljekari Srpske upozorili: Teška godina je iza nas

Članovi udruženja mljekara iz Republike Srpske održali su danas sastanak sa dobavljačima i otkupljivačima gdje su upozorili na loše stanje u ovoj oblasti koje za posljedicu ima povećanje dugovanja i dramatično smanjenu likvidnost farmi mlijeka.

Republika Srpska 12.01.2024 | 16:29
Mljekari Srpske upozorili: Teška godina je iza nas

Opšta ocjena je daleko od zadovoljavajuće, a prethodnu godinu ocjenjujemo kao veoma nepovoljnu, kategorični su mljekari. Dugovi prema dobavljačima stočne hrane i opreme rastu, pa je kako navode, budućnost neizvjesna.

"Loša vijest je da je došlo do pothranjenosti da mnoge farme smanjuju količinu koncentrata i lošije hrane životinje i samim tim upadaju u jednu neizvjesnost", kaže Milorad Arsenić, predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske. 

Očekuju veće subvencije koje bi trebalo uskladiti sa okruženjem, smatraju mljekari, i navode da je budžetski okvir ministarstva 180 miliona, ali da je njima nedovoljno isplaćeno.

"Ako bi se neke zaostale obaveze izmirile i prijedlog je jedan sa ovog skupa da bi možda bilo dobro i kroz novi pravilnik da se uvede jednokratna podrška u smislu prevazilaženja ovog stanja", smatra Arsenić.

"Ono što je nagovještaj neki da će normalno kroz određeno vremensko razdoblje BiH ući u Evropsku uniju i onda će vjerovatno strani proizvodi preplaviti ovo tržište, a naši komitenti neće biti spremni da odgovore na zahtjeve koji su pred njima. Tako da iz tog razloga želimo reći da bi trebale biti redovitije isplate. Kako bi ovo razdoblje uspjeli prevazići", kaže Danijel Konta, predstavnik firme koja se bavi isporukom muzne i stajske opreme. 

Poljoprivrednici kažu da su u 2023. bili na udaru i superćelijske uluje koja je napravila ogromne štete, što je dovelo do poskupljenja proizvodnje.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Kaže se

12.01.2024 16:35

Teška godina je ispred nas.

ODGOVORITE
Name

Miki

12.01.2024 17:45

Kazu teško im. Nikad skuplje traktore nisam vidio kod ovih farmera u dvorištima a odrastao sam na selu. Nikad bogatiji nisu bili.

ODGOVORITE
Name

Realista

12.01.2024 21:28

Bravo. Jaukanje a obrću se stotine hiljada a kod Arsenića i milioni. Uvijek je teško i uvijek malo a niko ne spominje one male proizvođače, oni su nosioci sela jer je njih najviše a imaju najmanje. Ja se bavim poljoprivredom i teško jeste, ali sam zadovoljan.

Name

DOK HOLIDEJ

13.01.2024 12:02

RE ZA MIKI. JEST LJUDI SE ZADUŽILI OVAJ TVOJ DODIK IM OBEĆAO 40% POVRATA PA IM SLAGAO KAO DO SAD MILION PUTA. MENE JEDINO ČUDI KAKO OD OVIH PREDSTAVNIKA PROIZVOĐAČA MLJEKA NIKO NE SPOMINJE ONAJ POTICAJ PO KRAVI VJEROVATNO IM JE ZAPRIJEĆENO. I IMAJU LI PREDSTAVU KAKO ĆE NAS NARODNIM JEZIKOM REČENO OVE GODINE ZA....TI.

Name

Stočar

12.01.2024 18:10

A jes Savo za godinu dana rasturio poljoprivredu. Ko Šamac smo poslije poplava.

ODGOVORITE
Name

Pero

12.01.2024 18:23

Samo vi glasajte za Dodika kriminalca pa pred kraj ove godine provjerite da li vam je još glava na ramenima.

ODGOVORITE
Name

Re

12.01.2024 19:47

Radi i ti kako rade mljekari svaki dan bez odmora i sve u isto vrijeme pa i ti kupi sebi traktor naravno na kredit kao i oni

Name

Dejan

12.01.2024 22:50

E moj Pero bio sam proizvodjač mlijeka i prije Dodika bukvalno nista nismo imali od pomoci i premija ne ponovilo se nikada a politika me ne interesuje samo konkretno sta je ko uradio za proizvodjace

Name

DOK HOLIDEJ

13.01.2024 12:06

ZA RE SVAKA ČAST NA KOMENTARU MLJEKARI NEMAJU SATA SLOBODNOG DA JE TO TAKO BAJNO KAO ŠTO OVI NERADNICI KOMENTARIŠU NIKO NEBI BIO POLITIČAR I DŽABALEBATOR SVI BI DRŽALI KRAVE. POZDRAV ZA RE.

Name

Za dok holideja,

13.01.2024 17:12

Ima nas i školovanih, lijepo zarađujemo i što bi željeli držati krave, a vala poljoprivrednici uvijek kukaju za te silne podsticaje, ma za sve dobijaju, i nevrijeme bilo samo kod njih. Pravi šute i rade i ne kukaju. Pojedincima uvijek malo.