Након четири године извјештаји поново пред посланицима

Послије вишегодишње паузе Народна скупштина Републике Српске поново ће расправљати о негативним ревизорским изјвешајима о раду јавних институција. Представници опозиције питају коме је годинама било у интересу да се јавност не упозна са кршењима закона и процедура која су чинили директори јавних предузећа и установа?

Република Српска 11.01.2024 | 19:44
Након четири године извјештаји поново пред посланицима

Након 4 године паузе, Народна скупштина поново ће разматрати негативне ревизорске изјвештаје. У претходном сазиву скупштине рад Одбора за ревизију је неко вријеме био блокиран, јер представници странака парламентарне већине нису хтјели да долазе на сједнице. На инстистирање опозиције међутим дошло је до промјене.

"На претходној сједници напустио сам сједницу Одбора за равизију. Тражио сам да се Народна скупштина и Законодавни одбор изјасне о кршењу Пословника о томе како власт која има већину опструише да се у складу са Пословником сваки негативан извјештај Главне службе за ревизију нађе на сједници Народне скупштине и да се прослиједи тужилаштву", каже члан Одбора за ревизију Небојша Вукановић. 

Након тога је Законодавни одбор на чијем челу је кадар СНСД-а ипак пристао да негативни ревизорски извјештаји треба да иду пред народне посланике.

"Ми смо били свјесни проблема у којем ћемо се наћи да ћемо расправљати о извјештајима из 2019. или 2020. године и имати проблем што та јавна предузећа можда имају другог директора међутим сви ти негативни изјвештаји који су били предмет ревизије ће бити у Народној скупштини на дневном реду", каже предсједник Законодавног одбора Младен Илић. 

Тако ће се већ на наредној сједници наћи извјештаји неколико болница, домова здравља, Лутрије, Шума Републике Српске.

"И ми смо сада добили папир који потврђује да ће они бити разматрани и мислим да је то од мене као предсједника Народне скупштине који није мјерио по томе колико ће то изазвати ефекта на таргетирање људи који имају негативне изјвештаје, знајући да ће прозивати њих и њихове кумове пријатеље, породице ипак је то наша обавеза Народне скупштине", рекао је предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић. 

Ако нико нема ништа против да се о овоме расправља, питају у опозицији, зашто су онда на одбору за ревизију на поштовању пословника морали да инсистирају опозициони посланици?

"Госпођа Орашанин, Вукановић и остали који су опозициони чланови Одбора за ревизију су на томе истрајали. Наравно и ми који смо чланови Колегијума НСРС, тако да је о тој тривијалној ствари која је очигледна морао чак да разматра и Законодавни одбор", каже посланик Српске демократске странке у НСРС Вукота Говедарица. 

Досадашње избјегавање скупштинске већине, категорични су у невладином сектору, је заправо избјегавање одговорности за лоше стање у јавном сектору.

"Континуирано се кршио Пословник о раду Народне скупштине у члану 70 који безусловно говори да сви негативни изјвештаји иду на разматрање пред посланике Народне скупштине Републике Српске", каже Жељко Нинковић из Центара цивилних иницијатива. 

Сви негативни извјештаји, подсјећа Нинковић треба да буду достављени и у тужилаштво, међутим посљедњих година и није било неког значајнијег процесуирања корупције коју установи ревизор. Посљедњи негативни ревизорски налаз је пред посланицима био 2019. године, а од тада је објављено још 19 негативних извјештаја.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Приједорчанин М.

11.01.2024 22:05

Оће ли бити извјеŝтаја како су се набављали респиратори (вентилатори) и бројале паре у сједиŝту уједињене стевандићеве дружине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2024 00:02

И они блиски снсд- у који су крали преко ФЗО у доба короне и постали милионери? Ти се ни не помињу.

Name

Марко Краљевић

11.01.2024 22:13

Предсједник Скупштине каже:"Добили смо папир.... који ће утицати на таргетирање људи...". Те негативне извјештаје требало је по закону доставити Републичком тужилаштву, које је морало против одговорних предузети законом прописане мјере, прије 3-4 године. Какав "папир" и "таргетирање", о чему овај прича ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2024 00:04

Овдје се таргетирају постени људи, а лопови царују. А Стевандиц би требао да је оптузен заједно са Зељковицем

Name

Ревизори

12.01.2024 06:50

Ревизори одбијају да скрацену верзију Извјестаја са конкретним неправилностима ураде и доставе тузиластву јер како казу није њихов посао а тузиоци се бравдају да не могу да цитају обимне извјестаје ревизије у цјелини.

Name

БОБА

12.01.2024 07:26

Ријец са резервом пара уси .То нормалном цовјеку лици на не замјерање или бацање криминала под тепих.Толико су се директори накрали у болницама да је смјесно помислити да то није тако.Сви имају станове по Србији.Сви имају приватне ординације а друствена имовина је за харцење.У сваком граду свако свакога зна ниси имао ниста па имас све откуд зна се.Господја за финанције је флексибилна гдје то има у свијету.Тако су и послије рата били флексибилни па давали категорије и статус бораца онима који су сада главне фаце а бјезали са борбених линија и своних градова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

12.01.2024 08:06

ДОДИК, ЈЕ ДОНИО ЗАКОН О ПРИВАТИЗАЦИЈИ ДРУШТВЕНИХ ПРЕДУЗЕЋА. ЖУРИЛО МУ СЕ ЗА КРАЂУ СТРАШНО. ТАКО ДА ЈЕ САВ РАЧУНОВОДСТВЕНИ КАДАР ПРАВИО ТАДА ЗАВРШНИ РАЧУН 3О. О6. 1.998. године. А ОНДА И НА ДАН 31. 12. 1.998. СВЕ БЕЗ НАКНАРЕ. А И БИО ЈЕ ТО КАДАР, СТАРИ, КОЈИ ЈЕ СВЕ ПОШТЕНО И ТАЧНО РАДИО. ЗА НАЈМИЗЕРНИЈЕ ПЛАТЕ. ДОК САДА МИЛИОНСКИ ПРОГРАМИ ПАДАЈУ. И САДА НИЈЕ ХИТНО НИШТА. ПА 4 ГОДИНЕ НЕГАТИВНИ ИЗВИЈЕШТАЈИ ЗАСТАРИЈЕВАЈУ. ПАЛЕ СЕ ПРИВАТНИ БИРОИ КЊИГОВОДСТВЕНИ, ИРБ, СУД, ЕЛЕКТРО, АРХИВЕ И МНОГО ТОГА ЈОШ. ПОСТОЈИ ЛИ САДА ПОШТЕНИХ И ОБРАЗОВАНИХ МЛАЂИХ, ДА ОВО СВЕ У ДРУШТВУ РЕСЕТУЈУ. УНИШТИЛИ СМО БУДУЋНОСТ РС И НАШЕ ДИЈЕЦЕ. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

12.01.2024 10:09

Све папиреееее од лоповске приватизације и плацје ако их немаааа има Свједокааа пљацкее по Свијетууу растјераниииииии позвати свједоке али пред Еврооске Тузиоце Судије а не Партијскоподобне! Корумпирани у спрези са правосудјем од 1990 године умрезена криминала хоботницааапихарал све директири постављани оартијскопидобном пљацјаси са имовином за Гиниса на сваком цоску прљави капитал од Рзсије србије мадјарске словен7је турске кине итд итд

ОДГОВОРИТЕ