Nakon četiri godine izvještaji ponovo pred poslanicima

Poslije višegodišnje pauze Narodna skupština Republike Srpske ponovo će raspravljati o negativnim revizorskim izjvešajima o radu javnih institucija. Predstavnici opozicije pitaju kome je godinama bilo u interesu da se javnost ne upozna sa kršenjima zakona i procedura koja su činili direktori javnih preduzeća i ustanova?

Republika Srpska 11.01.2024 | 19:44
Nakon četiri godine izvještaji ponovo pred poslanicima

Nakon 4 godine pauze, Narodna skupština ponovo će razmatrati negativne revizorske izjveštaje. U prethodnom sazivu skupštine rad Odbora za reviziju je neko vrijeme bio blokiran, jer predstavnici stranaka parlamentarne većine nisu htjeli da dolaze na sjednice. Na instistiranje opozicije međutim došlo je do promjene.

"Na prethodnoj sjednici napustio sam sjednicu Odbora za raviziju. Tražio sam da se Narodna skupština i Zakonodavni odbor izjasne o kršenju Poslovnika o tome kako vlast koja ima većinu opstruiše da se u skladu sa Poslovnikom svaki negativan izvještaj Glavne službe za reviziju nađe na sjednici Narodne skupštine i da se proslijedi tužilaštvu", kaže član Odbora za reviziju Nebojša Vukanović. 

Nakon toga je Zakonodavni odbor na čijem čelu je kadar SNSD-a ipak pristao da negativni revizorski izvještaji treba da idu pred narodne poslanike.

"Mi smo bili svjesni problema u kojem ćemo se naći da ćemo raspravljati o izvještajima iz 2019. ili 2020. godine i imati problem što ta javna preduzeća možda imaju drugog direktora međutim svi ti negativni izjveštaji koji su bili predmet revizije će biti u Narodnoj skupštini na dnevnom redu", kaže predsjednik Zakonodavnog odbora Mladen Ilić. 

Tako će se već na narednoj sjednici naći izvještaji nekoliko bolnica, domova zdravlja, Lutrije, Šuma Republike Srpske.

"I mi smo sada dobili papir koji potvrđuje da će oni biti razmatrani i mislim da je to od mene kao predsjednika Narodne skupštine koji nije mjerio po tome koliko će to izazvati efekta na targetiranje ljudi koji imaju negativne izjveštaje, znajući da će prozivati njih i njihove kumove prijatelje, porodice ipak je to naša obaveza Narodne skupštine", rekao je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. 

Ako niko nema ništa protiv da se o ovome raspravlja, pitaju u opoziciji, zašto su onda na odboru za reviziju na poštovanju poslovnika morali da insistiraju opozicioni poslanici?

"Gospođa Orašanin, Vukanović i ostali koji su opozicioni članovi Odbora za reviziju su na tome istrajali. Naravno i mi koji smo članovi Kolegijuma NSRS, tako da je o toj trivijalnoj stvari koja je očigledna morao čak da razmatra i Zakonodavni odbor", kaže poslanik Srpske demokratske stranke u NSRS Vukota Govedarica. 

Dosadašnje izbjegavanje skupštinske većine, kategorični su u nevladinom sektoru, je zapravo izbjegavanje odgovornosti za loše stanje u javnom sektoru.

"Kontinuirano se kršio Poslovnik o radu Narodne skupštine u članu 70 koji bezuslovno govori da svi negativni izjveštaji idu na razmatranje pred poslanike Narodne skupštine Republike Srpske", kaže Željko Ninković iz Centara civilnih inicijativa. 

Svi negativni izvještaji, podsjeća Ninković treba da budu dostavljeni i u tužilaštvo, međutim posljednjih godina i nije bilo nekog značajnijeg procesuiranja korupcije koju ustanovi revizor. Posljednji negativni revizorski nalaz je pred poslanicima bio 2019. godine, a od tada je objavljeno još 19 negativnih izvještaja.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Prijedorčanin M.

11.01.2024 22:05

Oće li biti izvjeŝtaja kako su se nabavljali respiratori (ventilatori) i brojale pare u sjediŝtu ujedinjene stevandićeve družine.

ODGOVORITE
Name

Re

12.01.2024 00:02

I oni bliski snsd- u koji su krali preko FZO u doba korone i postali milioneri? Ti se ni ne pominju.

Name

Marko Kraljević

11.01.2024 22:13

Predsjednik Skupštine kaže:"Dobili smo papir.... koji će uticati na targetiranje ljudi...". Te negativne izvještaje trebalo je po zakonu dostaviti Republičkom tužilaštvu, koje je moralo protiv odgovornih preduzeti zakonom propisane mjere, prije 3-4 godine. Kakav "papir" i "targetiranje", o čemu ovaj priča ?

ODGOVORITE
Name

Re

12.01.2024 00:04

Ovdje se targetiraju posteni ljudi, a lopovi caruju. A Stevandic bi trebao da je optuzen zajedno sa Zeljkovicem

Name

Revizori

12.01.2024 06:50

Revizori odbijaju da skracenu verziju Izvjestaja sa konkretnim nepravilnostima urade i dostave tuzilastvu jer kako kazu nije njihov posao a tuzioci se bravdaju da ne mogu da citaju obimne izvjestaje revizije u cjelini.

Name

BOBA

12.01.2024 07:26

Rijec sa rezervom para usi .To normalnom covjeku lici na ne zamjeranje ili bacanje kriminala pod tepih.Toliko su se direktori nakrali u bolnicama da je smjesno pomisliti da to nije tako.Svi imaju stanove po Srbiji.Svi imaju privatne ordinacije a drustvena imovina je za harcenje.U svakom gradu svako svakoga zna nisi imao nista pa imas sve otkud zna se.Gospodja za financije je fleksibilna gdje to ima u svijetu.Tako su i poslije rata bili fleksibilni pa davali kategorije i status boraca onima koji su sada glavne face a bjezali sa borbenih linija i svonih gradova.

ODGOVORITE
Name

KRALJ

12.01.2024 08:06

DODIK, JE DONIO ZAKON O PRIVATIZACIJI DRUŠTVENIH PREDUZEĆA. ŽURILO MU SE ZA KRAĐU STRAŠNO. TAKO DA JE SAV RAČUNOVODSTVENI KADAR PRAVIO TADA ZAVRŠNI RAČUN 3O. O6. 1.998. godine. A ONDA I NA DAN 31. 12. 1.998. SVE BEZ NAKNARE. A I BIO JE TO KADAR, STARI, KOJI JE SVE POŠTENO I TAČNO RADIO. ZA NAJMIZERNIJE PLATE. DOK SADA MILIONSKI PROGRAMI PADAJU. I SADA NIJE HITNO NIŠTA. PA 4 GODINE NEGATIVNI IZVIJEŠTAJI ZASTARIJEVAJU. PALE SE PRIVATNI BIROI KNJIGOVODSTVENI, IRB, SUD, ELEKTRO, ARHIVE I MNOGO TOGA JOŠ. POSTOJI LI SADA POŠTENIH I OBRAZOVANIH MLAĐIH, DA OVO SVE U DRUŠTVU RESETUJU. UNIŠTILI SMO BUDUĆNOST RS I NAŠE DIJECE. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

Samo

12.01.2024 10:09

Sve papireeeee od lopovske privatizacije i placje ako ih nemaaaa ima Svjedokaaa pljackee po Svijetuuu rastjeraniiiiiii pozvati svjedoke ali pred Evrooske Tuzioce Sudije a ne Partijskopodobne! Korumpirani u sprezi sa pravosudjem od 1990 godine umrezena kriminala hobotnicaaapiharal sve direktiri postavljani oartijskopidobnom pljacjasi sa imovinom za Ginisa na svakom cosku prljavi kapital od Rzsije srbije madjarske sloven7je turske kine itd itd

ODGOVORITE