Влада дала подршку ФЗО - За пад ИЗИС нема одговорних

Влада Републике Српске усвојила је данас, на 52. сједници у Бањалуци, Информацију о тренутним проблемима у функционисању Интегрисаног здравственог информационог система Републике Српске, те је дала подршку Фонду здравственог осигурања Републике Српске у активностима опоравка ИЗИС-а, након претрпљеног хакерског напада.

Република Српска 11.01.2024 | 14:53
Влада дала подршку ФЗО - За пад ИЗИС нема одговорних

Влада је обавезала Фонд да у што краћем могућем року пусти у рад ИЗИС, поштујући све потребне мјере безбједности, док је здравственим установама које раде на апликацијама ИЗИС-а или користе ИЗИС сервисе наложено да стриктно слиједе инструкције и препоруке Фонда здравственог осигурања у овом периоду. 

Такође, Фонд здравственог осигурања Републике Српске, Агенција за информационо-комуникационе технологије, Министарство унутрашњих послова и Министарство здравља и социјалне заштите задужени су за координацију процеса пружања одговора на рачунарско-безбједносни инцидент и осталих активности у складу с прописима којима се уређује област информационе безбједности  у Републици Српској, кроз рад стручног тима.   

Влада Републике Српске препоручује и свим институцијама и установама са којима ИЗИС има успостављену размјену података да изврше детаљну анализу евентуалне компромитације информационо-комуникационе инфраструктуре, система, мреже и података.

Такође, Влада је задужила Агенцију за информационо-комуникационе технологије да припреми инструкцију о примјени мјера заштите информационих система у јавним здравственим установама, као и поступку процјене ризика екстернализованих сервиса.

Подсјећамо, Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) је 31.12.2023. године био изложен високософистицираном хакерском нападу, због чега је Фонд здравственог осигурања Републике Српске, због безбједносних разлога, био принуђен да га учини недоступним екстерним корисницима.

Захваљујући правовременој и адекватној реакцији, база података ИЗИС-а је сачувана и спријечене су веће посљедице.

С обзиром на то да је ИЗИС имплементиран у све нивое здравствене заштите, предложена је динамика функционалног пуштања у рад по институцијама здравственог система, те Фонд заједно са одржаваоцима система ради на постепеном „подизању“ дијелова система, како би осигурали да систем на безбједан начин буде враћен у употребу.

Такође, Влада је усвојила Информацију о Смјерницама за израду политике информационе безбједности и Смјерницама за усклађено дјеловање органа управе у случају рачунарско-безбједносног инцидента Републике Српске.

Задужују се републички органи, органи јединица локалне самоуправе, правна лица која врше јавна овлашћења, као и друга правна и физичка лица која приступају или поступају са подацима у електронском облику републичких органа, органа јединица локалне самоуправе и правних лица која врше јавна овлашћења да усвоје или ажурирају постојеће политике информационе безбједности у складу с Смјерницама за израду политике информационе безбједности Агенције за информационо-комуникационе технологије Републике Српске.

Такође, задужују се да примјењују Смјернице за усклађено дјеловање органа управе у случају настанка рачунарско-безбједносног инцидента Агенције за информационо-комуникационе технологије Републике Српске.

Влада је задужила Агенцију за информационо-комуникационе технологије Републике Српске да редовно ажурира Смјернице за израду политике информационе безбједности и Смјернице за усклађено дјеловање органа управе у случају настанка рачунарско-безбједносног инцидента у складу с међународним стандардима и праксама, као и текућим околностима и о томе обавјештавају и едукују обвезнике примјене Закона о информационој безбједности Републике Српске.

(БН) Фото: ВЛАДА РС 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Арса

11.01.2024 15:24

Па сад сте се сјетили кад је штета причињена а гдје сте били прије.Било је само важно лоповима гурнути паре у џеп и то дебело напумпаном цијеном ауто је систем слабо заштићен није битно.Сад нема ничије одговорности,брука од владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молим

11.01.2024 17:38

Како нине нико одговоран, па зар није одговоран онај сто узе 27 милиона за ниста , зна се ко је то урадио -миле хрват, дусманин.

Name

Медицина

11.01.2024 15:37

Је одавно и слузба политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак се окреће

11.01.2024 17:04

Да су ово емитовали у Топ листи надреалиста својевремено,сви бисмо мислили да претерују.А нама се то данас нормално сервира.

Name

Исто као

11.01.2024 16:03

Паљевиааа исти сценариј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешта ту (пуно) не штима

11.01.2024 16:09

Чини ми се да ту нису требали хакери - да је то "пало" само од себе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

11.01.2024 16:26

Као и обично, појео вук магаре. Врана врани очи не вади. Из истог су лонца. Битно да је систем шест пута претплаћен од стварне вриједности. Тако секта функцонише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2024 16:42

Ето задужују се одговорни за оно што им је редован посао. Нема одговорних наравно. Јер како могу бити одговорни ако нису радили. Страни непријатељ и опозиција су вјероватно одговорни. Идемо даље. Живио друг Вишковић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада

11.01.2024 16:50

Одговоран је народ Р С за промашаје владе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2024 19:08

Уцимо од Њемаца како се води страјк

Name

Гоци

11.01.2024 17:20

Игор све поправио

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.01.2024 18:09

Па зато, што су тамо само њихова дијеца и подобни из СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

11.01.2024 18:11

Живимо Бошковић до срчаног удара. Јест издржљива кљусина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристо

11.01.2024 18:24

Игор и Миле су узели лову за ове системе за заштиту од цyбер-напада, проблем је у томе што ти системи не раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

11.01.2024 19:41

КАКО НЕМА, А ТА ХАКЕРСКА МЕЂУНАРОДНА ОПАСНА БАНДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Афтер

13.01.2024 02:30

Није било уопште хакерског напада

ОДГОВОРИТЕ