Vlada dala podršku FZO - Za pad IZIS nema odgovornih

Vlada Republike Srpske usvojila je danas, na 52. sjednici u Banjaluci, Informaciju o trenutnim problemima u funkcionisanju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema Republike Srpske, te je dala podršku Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u aktivnostima oporavka IZIS-a, nakon pretrpljenog hakerskog napada.

Republika Srpska 11.01.2024 | 14:53
Vlada dala podršku FZO - Za pad IZIS nema odgovornih

Vlada je obavezala Fond da u što kraćem mogućem roku pusti u rad IZIS, poštujući sve potrebne mjere bezbjednosti, dok je zdravstvenim ustanovama koje rade na aplikacijama IZIS-a ili koriste IZIS servise naloženo da striktno slijede instrukcije i preporuke Fonda zdravstvenog osiguranja u ovom periodu. 

Takođe, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zaduženi su za koordinaciju procesa pružanja odgovora na računarsko-bezbjednosni incident i ostalih aktivnosti u skladu s propisima kojima se uređuje oblast informacione bezbjednosti  u Republici Srpskoj, kroz rad stručnog tima.   

Vlada Republike Srpske preporučuje i svim institucijama i ustanovama sa kojima IZIS ima uspostavljenu razmjenu podataka da izvrše detaljnu analizu eventualne kompromitacije informaciono-komunikacione infrastrukture, sistema, mreže i podataka.

Takođe, Vlada je zadužila Agenciju za informaciono-komunikacione tehnologije da pripremi instrukciju o primjeni mjera zaštite informacionih sistema u javnim zdravstvenim ustanovama, kao i postupku procjene rizika eksternalizovanih servisa.

Podsjećamo, Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) je 31.12.2023. godine bio izložen visokosofisticiranom hakerskom napadu, zbog čega je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, zbog bezbjednosnih razloga, bio prinuđen da ga učini nedostupnim eksternim korisnicima.

Zahvaljujući pravovremenoj i adekvatnoj reakciji, baza podataka IZIS-a je sačuvana i spriječene su veće posljedice.

S obzirom na to da je IZIS implementiran u sve nivoe zdravstvene zaštite, predložena je dinamika funkcionalnog puštanja u rad po institucijama zdravstvenog sistema, te Fond zajedno sa održavaocima sistema radi na postepenom „podizanju“ dijelova sistema, kako bi osigurali da sistem na bezbjedan način bude vraćen u upotrebu.

Takođe, Vlada je usvojila Informaciju o Smjernicama za izradu politike informacione bezbjednosti i Smjernicama za usklađeno djelovanje organa uprave u slučaju računarsko-bezbjednosnog incidenta Republike Srpske.

Zadužuju se republički organi, organi jedinica lokalne samouprave, pravna lica koja vrše javna ovlašćenja, kao i druga pravna i fizička lica koja pristupaju ili postupaju sa podacima u elektronskom obliku republičkih organa, organa jedinica lokalne samouprave i pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja da usvoje ili ažuriraju postojeće politike informacione bezbjednosti u skladu s Smjernicama za izradu politike informacione bezbjednosti Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske.

Takođe, zadužuju se da primjenjuju Smjernice za usklađeno djelovanje organa uprave u slučaju nastanka računarsko-bezbjednosnog incidenta Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske.

Vlada je zadužila Agenciju za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske da redovno ažurira Smjernice za izradu politike informacione bezbjednosti i Smjernice za usklađeno djelovanje organa uprave u slučaju nastanka računarsko-bezbjednosnog incidenta u skladu s međunarodnim standardima i praksama, kao i tekućim okolnostima i o tome obavještavaju i edukuju obveznike primjene Zakona o informacionoj bezbjednosti Republike Srpske.

(BN) Foto: VLADA RS 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Arsa

11.01.2024 15:24

Pa sad ste se sjetili kad je šteta pričinjena a gdje ste bili prije.Bilo je samo važno lopovima gurnuti pare u džep i to debelo napumpanom cijenom auto je sistem slabo zaštićen nije bitno.Sad nema ničije odgovornosti,bruka od vlade.

ODGOVORITE
Name

Molim

11.01.2024 17:38

Kako nine niko odgovoran, pa zar nije odgovoran onaj sto uze 27 miliona za nista , zna se ko je to uradio -mile hrvat, dusmanin.

Name

Medicina

11.01.2024 15:37

Je odavno i sluzba politike.

ODGOVORITE
Name

Ipak se okreće

11.01.2024 17:04

Da su ovo emitovali u Top listi nadrealista svojevremeno,svi bismo mislili da preteruju.A nama se to danas normalno servira.

Name

Isto kao

11.01.2024 16:03

Paljeviaaa isti scenarij!

ODGOVORITE
Name

Nešta tu (puno) ne štima

11.01.2024 16:09

Čini mi se da tu nisu trebali hakeri - da je to "palo" samo od sebe...

ODGOVORITE
Name

Xx

11.01.2024 16:26

Kao i obično, pojeo vuk magare. Vrana vrani oči ne vadi. Iz istog su lonca. Bitno da je sistem šest puta pretplaćen od stvarne vrijednosti. Tako sekta funkconiše.

ODGOVORITE
Name

Re

11.01.2024 16:42

Eto zadužuju se odgovorni za ono što im je redovan posao. Nema odgovornih naravno. Jer kako mogu biti odgovorni ako nisu radili. Strani neprijatelj i opozicija su vjerovatno odgovorni. Idemo dalje. Živio drug Višković.

ODGOVORITE
Name

Vlada

11.01.2024 16:50

Odgovoran je narod R S za promašaje vlade !

ODGOVORITE
Name

Re

11.01.2024 19:08

Ucimo od Njemaca kako se vodi strajk

Name

Goci

11.01.2024 17:20

Igor sve popravio

ODGOVORITE
Name

+

11.01.2024 18:09

Pa zato, što su tamo samo njihova dijeca i podobni iz SNSD.

ODGOVORITE
Name

//

11.01.2024 18:11

Živimo Bošković do srčanog udara. Jest izdržljiva kljusina.

ODGOVORITE
Name

Risto

11.01.2024 18:24

Igor i Mile su uzeli lovu za ove sisteme za zaštitu od cyber-napada, problem je u tome što ti sistemi ne rade

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

11.01.2024 19:41

KAKO NEMA, A TA HAKERSKA MEĐUNARODNA OPASNA BANDA

ODGOVORITE
Name

After

13.01.2024 02:30

Nije bilo uopšte hakerskog napada

ODGOVORITE