БиХ је федерална држава са двије федералне јединице

Поставља се питање зашто се то оспорава, углавном на бошњачкој страни, па и на српској.

Република Српска 11.01.2024 | 12:11
БиХ је федерална држава са двије федералне јединице

Аутор: Професор др Петар Кунић, редовни професор, научни савјетник Европског дефендологија центра, Бања Лука

У јавном дискурсу, углавном у Сарајеву и дијелу међународне заједнице, преовладава становиште да је Дејтонски споразум зауставио рат и успоставио мир у Босни и Херцеговини и тиме завршио своју мисију. Међутим, намјерно се занемарује чињеница да је њиме успостављена нова уставна структура државе којом је бивша Република Босна и Херцеговина у територијално-политичком погледу подијељена на два дијела, односно на два ентитета: Републику Српску и Федерацију Босне и Херцеговине.

Исто тако, према уставној структури, Босна и Херцеговина је постала федерална држава са двије федералне јединице (два ентитета). Иако је на почетку имала низ конфедералних елемената, преносом многих надлежности са ентитета на државу, она је фактички постала класична федерација, тачније асиметрична федерација, с обзиром да су њени саставни дијелови Република Српска и Федерација Босне и Херцеговине који имају различиту организациону структуру у вршењу власти. 

Држави се оспорава федерални карактер, иако тај карактер потврђују одређени научни кругови, јер држава нема у свом називу ознаку федерације, што није тешко оповргнути јер њен федерални карактер не произлази из назива већ из садржаја кључних уставних одредби. Према Уставу Босне и Херцеговине, члан ИИИ т. 1, 2, 3, 4. и 5, извршена је подјела надлежности у области законодавне, извршне и судске власти између државе и федералних јединица (ентитета). Суверенитет припада централној власти с тим да чланице федерације, ентитети у Босни и Херцеговини, имају значајне елементе унутрашњег суверенитета. 

У међународним односима, федерална држава наступа као цјелина, а федералне јединице (ентитети) само у оквирима које одређује државни устав. Устав садржи федералну клаузулу или пресумпцију надлежности у корист федералних јединица (ентитета). Пресумпција надлежности, као један од главних уставних принципа у подјели надлежности између државе и ентитета, односно између федералне државе и федералних јединица се намјерно заобилази јер представља главну брану за очување уставом успостављених надлежности ентитета, односно федералних јединица.

Овом клаузулом утврђено је да су надлежности које нису чланом ИИИ тачка 1. Устава Босне и Херцеговине изричито дефинисане као надлежности државе Босне и Херцеговине, припадају ентитетима, а што потврђује члан ИИИ тачка 3а. Устава Босне и Херцеговине који каже да све владине функције и овлаштења која нису овим уставом изричито повјерене институцијама Босне и Херцеговине припадају ентитетима.

У федералним државама постоји заједничко држављанство и држављанство федералних јединица (ентитета).  Држављанство државе конституише се ипсо иуре, а држављанство ентитета према пребивалишту, што је учињено Уставом Босне и Херцеговине (члан И тачка 7.) 

Све федерације имају дводомни систем, што има и Босна и Херцеговина. Кључне одредбе Устава Босне и Херцеговине недвосмислено упућују на чињеницу да је Босна и Херцеговина федерална држава са одређеним специфичностима.

Поставља се питање зашто се то оспорава, углавном на бошњачкој страни, па и на српској.

Коме смета федерална држава која омогућава равноправност три народа?

Сигурно онима који желе да владају другима. Најприсутније је оспоравање на бошњачкој страни како од политичког водства, тако и од одређених интелектуалних кругова, оцјењујући да је Босна и Херцеговина јединствена држава која нема организационе ознаке федерације што, како смо већ истакли, нема битну улогу у односу на садржај уставних одредби.

Такву организациону ознаку немају ни Белгија, Аустрија и Аустралија а третирају се као федералне државе.

Јединствена или унитарна држава нема политичко-територијалне подјеле, а поред тога игнорише националну сложеност и изражавање националних припадности.

У таквој држави државна власт се конституише на већинском принципу, што одудара од уставних рјешења у Босни и Херцеговини. Са српске стране оспорава се капацитет државе Босне и Херцеговине која се означава као државна заједница (у крајњој линији све државе су заједнице), док се Република Српска потенцира као држава која иако има висок степен државности нема капацитет државе поготово послије пеноса неких кључних надлежности као што је одбрана, један дио финансија, полицијских структура, правосуђа и др. са ентитета на државу.

Република Српска није ни административна јединица како то истичу неки из политичких и интелектуалних кругова из Сарајева, што представља негирање и омаловажавање Републике Српске као политичко-територијалне заједнице са капацитетом федералне јединице.

Иако је преносом и преузимањем надлежности са ентитета на државу, Босна и Херцеговина постала држава са потенцијалом класичне федералне државе, и даље је на сцени присутан тренд урушавања ентитета путем оспоравања њихове надлежности.

Као главни инструмент у остваривању тог циља користи се Уставни суд Босне и Херцеговине. Иницијатива углавном долази од бошњачке политичке структуре уз подршку ОХР-а и дијела тзв. међународне заједнице. Уставни суд захваљујући својој структури са иностраним елементом и недостатку Закона о раду Уставног суда Босне и Херцеговине који имају готово све земље свијета, прегласава српске чланове суда и доноси одлуке на штету Републике Српске.

Своје одлуке, у правилу, ситуира у политичко залеђе, увијек у виду заштите људских права или суверенитета Босне и Херцеговине, превазилажењем својих компетенција доноси одлуке у корист државе. При томе негира уставна овлаштења ентитета чиме досљедно слиједи протагонисте бошњачке политике и њихову концепцију унитарне државе.

Уставни суд је себи дао за право да својим одлукама уређује питања која су резервисана за закон, чиме избјегава сваки вид парламентарне регулативе претходне контроле и тиме остварује пут своје самовоље и рјешава типично политичка питања, као што су питање границе између ентитета и имовине ентитета, која представљају кључна питања уставног статутса ентитета иако су та питања јасно и чак прецизно правно одређена. Анекс 2. (члан И и члан ИИ) Дејтонског споразума означава раздвајање ентитета граничном линијом, док Устав Босне и Херцеговине у члану И тачка 4. користи израз граница.

Оба израза су сасвим сигурно ближа „граници“ него „линији разграничења“ како је означио Уставни суд Босне и Херцеговине. Тврдња ОХР-а да не постоји административна граница између ентитета је правно неутемељена и злонамјерна. Ником, па ни ОХР-у, није дозвољено прикривање и фалсификовање чињеница и при томе криво тумачење устава. 

Образлажући своју одлуку о имовини, Уставни суд Босне и Херцеговине истиче да цјелокупни правни систем ентитета мора бити у сагласности са Уставом Босне и Херцеговине, те да је имовина ствар регулисања државне власти, да би та власт била суштински а не формално суверена власт, „самим тим регулисањем државне имовине је њена искључива надлежност“.

Овим чином Уставни суд Босне и Херцеговине без уставног основа ограничава права ентитета у областима која су предвиђена и резервисана за надлежност ентитета.

Да је Уставни суд Босне и Херцеговине узурпирао надлежност ентитета говоре сљедеће одредбе Устава Босне и Херцеговине:

У члану ИИИ тачка 1. Устава Босне и Херцеговине таксативно су утврђене искључиве надлежности Босне и Херцеговине гдје није наведена имовина везана за териториј који је додијељен ентитетима а тиме и имовина.

Да су ентитети надлежни да својим законима регулишу ово питање потврђује члан ИИИ тачка 3а. Устава Босне и Херцеговине који каже „све владине функције и овлаштења која нису овим уставом изричито повјерене институцијама Босне и Херцеговине припадају ентитетима“.

То је тзв. федерална клаузула коју углавном имају федералне државе, негдје је та клаузула у корист ентитета (федералних јединица), а негдје у корист државе.

У Уставу Босне и Херцеговине је у корист ентитета, па стога имовина припада ентитетима, јер није укључена у надлежност државе.

Да регулисање имовине припада ентитетима, додатно потврђује и одредба члана ИИИ тачка 5. Устава Босне и Херцеговине којим су предвиђене и додатне надлежности према којем Босна и Херцеговина може преузети све друге послове о којима се ентитети сложе, између осталог „за послове који су нужни за очување суверенитета, територијалног интегритета, политичке независности и међународног статуса Босне и Херцеговине“.

Дакле, ради се о пословима односно надлежностима које се односе на очување суверенитета Босне и Херцеговине на које се Уставни суд Босне и Херцеговине позива. Међутим, за пренос тих надлежности потребна је сагласност ентитета те се стога регулисање имовине не може пренијети на државу без воље ентитета (члан ИИИ тачка 5а. Устава). 

Доношењем одлука Уставног суда које се односе на питање имовине, Уставни суд Босне и Херцеговине је злоупотријебио своја овлаштења и промијенио Устав за шта није надлежан. Он није надлежан да ствара уставне норме, већ да их тумачи и примјењује. (Иудицис ест иус дицере, нон даре!).

У европско-континенталном систему којем припада и Босна и Херцеговина, функцију стварања права имају законодавни органи а не судови.

Судови имају ту улогу тамо гдје нема кодификованог устава, гдје је уставна супрематија додијељена судовима. Босна и Херцеговина има кодификован Устав, па уставна супрематија припада законодавним органима. Преузимање надлежности изван оквира Дејтонског устава као што је то случај са имовином, уставни суд Босне и Херцеговине је узурпирао надлежност, јер је то могуће само ако се ентитети сложе, што без сумње представља ризичан потез. 

Нема правно утемељеног становишта које може доказати да имовина не припада ентитетској регулативи. 

Одлука Уставног суда о имовини нема уставно утемељење, већ политичке конотације креиране у циљу стварања унитарне државе на штету ентитета (федералних јединица), што Уставни суд својим одлукама прати у континуитету. Као највиша правна инстанца са међународним елементом (са тројицом страних судија), он руши баланс успостављен Дејтонским споразумом и нарушава односе између државе и ентитета и изоштрава поларизацију у друштву.

Негативна перцепција о Републици Српској створена путем медијске пропаганде из Сарајева, неких западних земаља и ОХР-а не дозвољава Уставном суду кршење Устава Босне и Херцеговине и преузимање надлежности од ентитета. У таквој ситуацији Република Српска морала је прогласити нулификацију одлука Уставног суда о имовини јер се коси са основним правима Републике.

Да би се успоставили нормални односи између Републике Српске и државе, Сарајево мора напустити свој идеолошки конструкт конституисан у лабораторијуму великог бошњачког хегемонизма који сматра да је Република Српска субверзивни пројект против Босне и Херцеговине. Реалан домет такве политике је деструктиван.

Босна и Херцеговина може успјешно функционисати у садашњим уставним оквирима без задирања у имовину и територију ентитета.

Свако задирање у имовину и територију ентитета, руши се конститутивност која без територијалности је више козметичка конотација него конкретна супстанца.

Исто тако, из Републике Српске мора се престати пријетњом сепаратизмом и враћањем надлежности које су пренесене на државу. Прича о независности Републике Српске је бесмислена и није достижна, те представља политичку пропаганду која је штетна за Републику, а којом се гради политички утицај у Републици Српској.

Право на самоопредјељење је изузетно сложено, изузетно је тешко то спровести у међународном праву и практично немогуће, јер се коси са територијалним интегритетом државе чије се границе не могу мијењати силом или интервенцијом друге државе. Враћање пренесених надлежности правно није могуће без потребне већине у парламентарној процедури Босне и Херцеговине, што фактички није оствариво.

(БН) Фото: БН 

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

миле

11.01.2024 12:26

ретко реалан текст о БиХ и Српској .да је памети у Српској , користи ли би ове аргументе да врате неке надлезности , зауставе отимање других ,и стаблизију Српску као минимум дрзваву у дрзави .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2024 13:30

Дрзава у дрзави је нонсенс, друзе.

Name

дудук

11.01.2024 15:03

али Додиг ће РС сахранити која је финнасијски продата а све паре је узео Додиг 10 милијарди КМ, и сваки дан украде који милион+ његови саучесници 20%, а кофери су спремни и самаљот/авион за бијег...

Name

Ре миле

11.01.2024 15:28

И не знам чему ово гурање у заједницку државу. Очигледно не можемо заједно. Чему толика чежња да та БиХ остане у садашњим границама кад је стање неодрживо. Нити Бошњаци имају везе са Лакташима нити Срби са Грудама или Какњом. Чему претварање кад пола БиХ не жели нити босански пасош нити БиХ као своју домовину. Није овде 5-10% становниства у питању него око 50%. А како ствари стоје биће и више.

Name

Ре

11.01.2024 17:03

Нема тога устава и суда који може нешто ријешити ако се не примјењује. Очито да су двије тренутне политичке опције под утицајем странаца конфронтиране. Једни хоће унитарну државу а други су за подјелу. Испашта народ који једину опцију има да се исели. Или да једном каже стоп оваквој политици.

Name

Логос

11.01.2024 18:05

Буџетски приходи намећу закључак да је оваква организација државе неодржива.Нажалост незасити и похлепни политичари из сва три народа су довели до тога да је једино рјешење унитарна држава без ентитета,дистрикта и кантона са ЈАКОМ локалном самоуправом.

Name

Децко

11.01.2024 19:23

Твој СНСД је пристао на врацање надлезности дрзави, они су као Срби гласали за то! Ста сад хоцес, не разумијем?

Name

Којих 50%?

11.01.2024 20:49

Православаца има мање од 30% а Католика нема ни 12%! Не морате ви вољети БиХ, али је не смијете рушити без разлога! Ви сте је напали јер сте хтјели уништити Бошњаке, Боснаце и ислам! Такви нам не требају! Одјебите од БиХ! Има Срба и Хрвата који воле БиХ!

Name

Ре којих 50%

11.01.2024 22:11

Лапрдаш безвезе као да се нешто питаш. Ми смо у својој Републици Српској домаћини а ти можеш глупости просипати у својој Федерацији. Ниси ни тамо никакав фактор већ обичана незналица.

Name

Бог и батина

11.01.2024 12:26

И ста сад??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даyтон 2

11.01.2024 12:33

Па шта онда предлажеш људино, Даyтон 2 па нек се онда дијели по проценту становништва. Та подјела би била најјреалнија, ако овако више не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2024 14:49

Тај Дејтон 2 би укинуо и ентитете

Name

Реплика

11.01.2024 15:17

Мизе али по проценту власништва земље па да видимо гдје је ко

Name

Ре

11.01.2024 15:29

Невјероватно је да управо цацкањем устава БиХ се највисе руси Српска која постоји на основу тог устава.

Name

Ре дејтон

11.01.2024 15:50

Свако себи.ил цемо овако јос 50 година.углавном нема унитарне бих

Name

Дамир

11.01.2024 17:33

Ми смо се Борили за насу Дрзаву ко вас је тјерао да долазите у Сарајево и насе Институције мозете ли схватити или сте толико Глупи!

Name

Србин

11.01.2024 17:37

Србима припада око 60 % Босне и Херцеговине по грунту И катастру! Небитан је број Српског народа вец колико посједује земље у свом власниству!

Name

Сарган

11.01.2024 12:35

Јел било неких нових Задузења, Стизул Плате Пензије, Фризидери Празни

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОКМСК

11.01.2024 15:58

И мој фрижидер личи на затвор зими - отвориш а оно само свјетла, решетке и леденице.

Name

Нормалан

11.01.2024 16:05

Нема још ВЕНТОЛИНА за инхалацију дјеце. А милион за параду слуга да се вожд осјећа суперијорно.

Name

Милан

11.01.2024 18:11

Знам али ништа од тога

Name

Злаја

11.01.2024 12:50

И што је најважније сва имовина припада држави ,а не ентитетима и готова прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари Добојлија

11.01.2024 13:04

Све несто бивса БиХ еx тзв само је Република Српска трајна категорија хахахахахаахахах јој како це се ово једног дана неком о главу одбит !

Name

Ре злаја

11.01.2024 15:18

Ниси ти изгледа разумио текст

Name

Ре

11.01.2024 15:53

Једно су зеље.дрзава не постоји.зна се по дејтону коме припада.Знаци имовима Републике Српске припада Српској.то сто покусавате силом да отмете то вам неце успјети.

Name

Пресипање

11.01.2024 12:52

из шупљег у празно разни аналитићари нехљебовци струћњаци лупетају 29 година све што им падне напамет! Стока од сва 3 народа у БиХ буљи у телевизоре арлаучу свако за своје лопове навија а нас у БиХ је сваке године све мање и мање дјеца се не рађају нико не види да ћемо сви заједно нестати за најдаље 50 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

11.01.2024 13:16

У историји су народи нестајали, па и ова "3 поносна народа" ће нестати... Досељавање је већ почело, а ви се и даље кољите међусобно иако сте исти народ, али ето не контате баш то...

Name

Домаћин

11.01.2024 13:35

Додик има задатак да уништи овај ентитет и врло је успјешан у томе,док то схватите биће касно..живи били па видјели..

Name

Пајо

11.01.2024 13:05

Ок, и шта сад? Како одбранити ову уставну позицију РС од Шмита? На крају крајеве, аутор Дејтона је жив, зашто никад није позван у Бањалуку на панел дискусију са стручњацима, као што је господин Кунић, а не да нам Устав тумаче Цвијановић, Изетбеговић и слични? Оно што је јасно, сад већ преко 25 година, је да су Бошњаци највећи противници Дејтона, јер он дефинише позицију РС коју никад нити једна бошњачка структура није признала као трајну категорију! Крајњи циљ Бошњака је нестајање РС и то је трајна орјентација која се неће завршити ни са Шмитом, нити било којим његовим насљедником. Политика реалног без гурања прста у око ауторима самог Дејтона је оно што смо требали радити, да бисмо се штитили, а с обзиром да смо постали руска финансијска и политичка прћија, наша ситуација није ружичаста, чак штавише, дали смо аргументе онима који крше Устав да са тим наставе још јаче, јер пријатељи њихових непријатеља су и њихови непријатељи! Позивати се само на законе не вриједи, сила намеће и оно што је противно и праву и правди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

11.01.2024 13:54

Највеци непријатељи су политицари. Отворите оци висе.

Name

Xxx

11.01.2024 13:07

Браво професоре Куницу свеси тацно реко. Незнам ста федералци хоце Изгледа хоце да остану и без оног стосу добили дејтоном. Ако буду паметовали Хрвацка це им узети и ово сто су добили дејтоном. Кудце онда јер они немају поред себеатице ка Срби и Хрвати играјусе накрају остаце без ицега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Xxx

11.01.2024 14:31

Неписменко излизан си као и професор Кунић!Ајд што је излизан већ је тотални излапио,а и ти с њим!

Name

Братееееее

11.01.2024 15:19

КОЈИ ЛИК!!!! ХАХАХАХАХАХАААААААААА

Name

јааа

11.01.2024 13:07

БиХ је протекторат страних сила,никаква то држава није сем на папиру,около гладац а унутра јадац,права БиХ се распала чим је Титу нога заболила🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИх33

11.01.2024 13:09

БИХ је демократска парламентарна Република цак и ово по дејтоном

ОДГОВОРИТЕ
Name

11.01.2024 13:19

Овај сто је ово писо,он нема појма.Бих је феудална дрзава са 2,5 милиона кметова у којој кметови имају право да раде али не ста они хоце него ста Баје казу. Ово је бајка за народне масе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.01.2024 13:21

Браво. Реалан текст. Имовина припада ЕНТИТЕТИМА. А ЗАЈЕДНИЧКО ОВИМ ДОСЛОВЦЕ ФЕДЕРАЛНИМ ЈЕДИНИЦАМА, СУ ЗАЈЕДНИЧКИ ОРГАНИ НА НИВОУ ДРЖАВЕ Б И Х. ОНИ НЕМАЈУ ИМОВИНУ У ВЛАСНИШТВУ. ВЕЋ, ИМОВИНУ, КОЈА ИМ ЈЕ ПОТРЕБНА ЗА ФУНКЦИОНИСАЊЕ. И ТО ЈЕ: ФИЗИЧКА ИМОВИНА И ФИНАНЦИЈСКА СРЕДСТВА. А О ТОМЕ СЕ СВАКЕ ГОДИНЕ ОДЛУЧУЈЕ У ЗАЈЕДНИЧКИМ ОРГАНИМА. ОНИ,КОЈИ МИСЛЕ ДА ЈЕ СВА ЊИХОВА Б И Х. НЕКА ПРЕСТАНУ ТАКО "МИСЛИТИ". Линија постоји и тако треба у КАТАСТРУ да буде. Хвала Др. ПФ. ЖИВИО. Обичан човјек од БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2024 13:34

Е онда нек вам је Бог на помоци кад вам Додик распрода ту васу имовину и задузи српску дјецу пет кољена унапријед. Не схватате?... схватицете ускоро.

Name

Брчак

11.01.2024 13:46

Нама у Брчко Дистрикту је супер, СФРЈ у малом, све славимо и обиљежавамо, једино ми није јасно како Додик мисли одцијепити РС кад Брчко Дистрикт није у РС-у, чачка мечку а зна да у Брчком има маx 30% Срба, и само безвезе баљезга како би добио пар гласова на основу баљезгања, а вјерујте да би и вама у РС-у и вама у ФБиХ да сте један велики Дистрикт,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јопа

11.01.2024 15:00

Јао!

Name

Ре брчак

11.01.2024 15:21

Нека те Лауда… не мораш нам читав сан испричати..

Name

Пируз-пала

11.01.2024 19:35

Управо тако. Да је памети и искрене добре намјере, уређење Дистрикта Брчко било би примјер за уређење читаве државе. Нико закинут, а свима добро.

Name

Аууу

11.01.2024 14:43

Каква лазна анализа квази професора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брате

11.01.2024 14:46

Одмах лаз на поцетку...БиХ НИЈЕ САСТАВЉЕНА од ентитета и дистрикта...БИХ је призната дрзава, а унутрасње уредјење није федерално, него ентитетско са дистриктом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реплика

11.01.2024 15:22

Можда да прочиташ Дејтонски споразум?

Name

Ре

11.01.2024 15:58

Хахаха.бих је федерална заједница састављена од Републике Српске и федерације.то је реалност.све сто има на нивоу заједнице је силом наметнуто.

Name

Конспирација

11.01.2024 15:17

УСТАВ БиХ је јасаН, Босна и Херцеговина НИЈЕ САСТАВЈЕНА !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

11.01.2024 20:25

Ако мислиш на СР БИХ, која је била у саставу СФРЈ, ова Дејтонска БИХ је састављена, боље рећи склепана, у некој Америчкој вукојебини, а ти као год хоћеш !

Name

Саса

11.01.2024 15:27

30 година сиромаства, људи зиве на ивици глади, а ми се јос око глупости препиремо. Заиста смо најглупљи људи у европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

11.01.2024 15:35

Смањити ватру у медијима. Размјењена су мисљења. БХ је на земљи није на небу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АирБаг

11.01.2024 16:00

Не растезте нас висе, гледајте да то рјесите у 2024. Да заврсимо вец једном с тим срањима. Па ком обојци а ком опанци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

11.01.2024 17:31

Мора и србија одустати од великосрпског хегемонизма,па онда прицати о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ух та политика

11.01.2024 17:39

Све су ова горе три кера крива за проблеме југословенске.Они су изњедрили ове данасње криминаце и националисте који се богате на пљацки народа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ојха

11.01.2024 17:57

Па од те љубави нема ништа даље руке од БИХ а знате шта слиједи ако буде промјена дејтона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

11.01.2024 21:35

Ако су ентитети дрзаве, онда БиХ мора бити конфедеративна, а не федеративна. Дрзавност има са БиХ и то писе у првом реценици Дејтонског споразума, која се састоји (енгл.: цонсист) од два ентитета и Дистрикта Брцко. Енглеска ријец СТАТЕ знаци дрзава и нигдје није употријебљена уз ентитете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туп Туп

12.01.2024 10:24

Давно сам престао да се цудим паметњаковица који коментарису по интернету али ме увијек изнова изненаде колико их је лако завести. Људи не разликујете административну јединицу од дрзавне, дзаба вас професор пали, знас он то добро. Његов је једини задатак дати Додику легитимитет у покусају дрзавног удара. А Додиков једини циљ је дрзавна земља, суме, ријеке, бас њега брига за национализмом и Српском. Запамтите да вам је федерација тренутно веци пријатељ од њега јер цува васу земљу од крцења, ровљења, загадјења, униставања, али како кометирате заслузили сте да вас вас водја унисти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

12.01.2024 10:33

Хвала др. Куниц.

ОДГОВОРИТЕ