Оптужница за кривично дјело трговине људима

Тужилац из Посебног одјела за организирани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

Босна и Херцеговина 11.01.2024 | 10:44
Оптужница за кривично дјело трговине људима

- Ахмета Ахметовића, рођеног 1965. године у Градачцу, држављанин БиХ, раније осуђиван.

-. Ирене Грапа Панталита, рођене 1986. године у Негрос Ориентал, Филипини,  настањена у Градачацу, држављанка Филипина.

Оптужени се терете да су, као власници и особе овлаштене за заступање у једном предузећу у Градачцу, које се бави угоститељском дјелатношћу, обманом и у сврху искориштавања у другој држави, путем друштвених мрежа врбовали држављанку Филипина Ј.А.Ф. која је дошла у Босну и Херцеговину, са намјером запослења. 

Оптужени су оштећеној одмах по доласку, саопштили да има дуг према њима од више хиљада КМ, ради организовања њеног доласка у БиХ, након чега је оштећена  морала радити на различитим пословима у ресторану, у тешким радним условима, најмање 15 сати дневно, а када су сазнали да жртва има намјеру одласка и даљег запослења у Хрватској, жртви ограничили кретање и вршили сталну контролу, како би спријечили њезин одлазак.

У оптужници се наводи да оптужени нису исплаћивали жртву у складу са договором, да су је држали у сталном и константном страху, пријетећи јој протјеривањем из БиХ, те су наведеним радњама проузрочили нарушавање психичког и физичког здравља оштећене, која је успјела побјећи у Тузлу и пријавити се Служби за послове са странцима БиХ.

Оптужени се терете да су, врбовали жртву у сврху њеног искориштавања у држави у којој та особа нема пребивалиште нити је држављанин исте, чиме су починили кривично дјело- Међународна трговина људима из члан 186. став 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине. 

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 10 свједока и прилагањем више од 80 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

(БН) Фото: АА 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МW

11.01.2024 15:10

НЕПОСТОЈИ ТУЗИЛАСТВО БиХ,САМО ТУЗИЛАСТВО ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ И ТУЗИЛАСТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

11.01.2024 17:46

Ово је само привид да несто раде. Нема даље, пропаст. Гдје је заробљено тузиластво и судство ту хљеба нема

ОДГОВОРИТЕ