Optužnica za krivično djelo trgovine ljudima

Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

Bosna i Hercegovina 11.01.2024 | 10:44
Optužnica za krivično djelo trgovine ljudima

- Ahmeta Ahmetovića, rođenog 1965. godine u Gradačcu, državljanin BiH, ranije osuđivan.

-. Irene Grapa Pantalita, rođene 1986. godine u Negros Oriental, Filipini,  nastanjena u Gradačacu, državljanka Filipina.

Optuženi se terete da su, kao vlasnici i osobe ovlaštene za zastupanje u jednom preduzeću u Gradačcu, koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, obmanom i u svrhu iskorištavanja u drugoj državi, putem društvenih mreža vrbovali državljanku Filipina J.A.F. koja je došla u Bosnu i Hercegovinu, sa namjerom zaposlenja. 

Optuženi su oštećenoj odmah po dolasku, saopštili da ima dug prema njima od više hiljada KM, radi organizovanja njenog dolaska u BiH, nakon čega je oštećena  morala raditi na različitim poslovima u restoranu, u teškim radnim uslovima, najmanje 15 sati dnevno, a kada su saznali da žrtva ima namjeru odlaska i daljeg zaposlenja u Hrvatskoj, žrtvi ograničili kretanje i vršili stalnu kontrolu, kako bi spriječili njezin odlazak.

U optužnici se navodi da optuženi nisu isplaćivali žrtvu u skladu sa dogovorom, da su je držali u stalnom i konstantnom strahu, prijeteći joj protjerivanjem iz BiH, te su navedenim radnjama prouzročili narušavanje psihičkog i fizičkog zdravlja oštećene, koja je uspjela pobjeći u Tuzlu i prijaviti se Službi za poslove sa strancima BiH.

Optuženi se terete da su, vrbovali žrtvu u svrhu njenog iskorištavanja u državi u kojoj ta osoba nema prebivalište niti je državljanin iste, čime su počinili krivično djelo- Međunarodna trgovina ljudima iz član 186. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. 

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka i prilaganjem više od 80 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(BN) Foto: AA 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MW

11.01.2024 15:10

NEPOSTOJI TUZILASTVO BiH,SAMO TUZILASTVO FEDERACIJE BiH I TUZILASTVO REPUBLIKE SRPSKE!

ODGOVORITE
Name

Pero

11.01.2024 17:46

Ovo je samo privid da nesto rade. Nema dalje, propast. Gdje je zarobljeno tuzilastvo i sudstvo tu hljeba nema

ODGOVORITE