БиХ даје милионе за смјештај својих дипломата у свијету

Босна и Херцеговина на станарине за дипломатско-конзуларно особље у свијету издваја годишње око 7,5 милиона марака, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 10.01.2024 | 17:37
БиХ даје милионе за смјештај својих дипломата у свијету

У Министарству иностраних послова БиХ су истакли да се накнада за трошкове најма стамбеног простора за дипломатско-конзуларно особље исплаћује у складу са Правилником о платама, додацима и накнадама поменутог особља.

Важно је напоменути да БиХ има 56 ДКП-а у свијету, те да су претпрошле године повећавали и коефицијенте за обрачун плата дипломата у иностранству.

Иако се издваја позамашна цифра за станарине чини се да рад ДКП-а не прати ове бројке, па су тако и ревизори Канцеларије за ревизију БиХ указивали на значајне слабости у раду ДКП мреже.

Конкретно, ревизори наглашавају да су запазили слабости у раду ДКП мреже, неадекватну кадровску политику Министарства, као и недостатак адекватних и транспарентних критеријума о унапређењу и напредовању дипломата.

У ревизорском извјештају је наведено да су у односу за 2021. годину претпрошле године, издаци за плате и накнаде били већи за 833.605 КМ што је, између осталог,  како је напоменуто, посљедица повећавања коефицијента и измјена основице за обрачун плата дипломатском особљу у иностранству.

Ревизори су упозорили и да недостају конкретне смјернице, приоритети, циљеви и платформе из сједишта Министарства као темељ за дјеловање по питању економске дипломатије, као и смјернице за израду планова и извјештаја о раду ДКП-ова.

“Економска дипломатија углавном је препуштена ДКП-овима. Поред тога, постоји и недостатак информисаности улагача у форми материјала који би садржао темељне податке о пословном окружењу, као и снабдјевеност рекламним и промотивним  материјалом потенцијалима БиХ”, стоји у ревизорском извјешатају.

Додали су да у појединим ДКП-овима чак нису осигурани минимални безбједносни услови за рад, као и видеонадзор над конзуларним активностима, а констатоване су и слабости код канцеларијског и архивског пословања те недостатак интернет страница.

(Цапитал) Фото: Yоутубе Принтсцреен

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Тата..

10.01.2024 18:05

и ја бих био дипломата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

10.01.2024 18:26

Ок, а је ли Хрватска, Србија, Аустрија, Њемацке.....дају мање него ми. Ако дају исто, ста је спорно онда???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.01.2024 19:41

Спорно је што су они богати, а ми задужени.

Name

Ре

10.01.2024 19:48

Дају стотину пута висе. Није спорно сто дрзава своја дипломатска представништва финанцира. Најгоре је сто се тросе паре на лобирања некаквих ентитета

Name

Мицко

10.01.2024 23:10

За ре:па како је досло до тога да запад мрзи србе и да су срби криви за све, него лобирањем од стране муслимана. Ако им је тад било ок да издвајају толике паре, ста је сад проблем...

Name

Ре Мицко

11.01.2024 10:01

Не цитас, овдје се ради о дипломатским представништвима дрзаве. А амбасадори су сви. А србе на мрзи нико него раде све контра свих

Name

Неце спавати

11.01.2024 09:52

На улици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најбоље

11.01.2024 09:57

Да колонизатоти преузму ту улогу и онако су је преузели унутар дрзавице, али неце те марионите им слуте за све вец познате мантре и ако је то огромно финансијско опстерецење за мале лазно суверене банана дрзавице....

ОДГОВОРИТЕ