Бијељина издвојила рекордна средства за стипендирање

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић потписао је данас уговоре о стипендирању са досада рекордних 218 студената. Заједно са овим стипендијама, град Бијељина укупно стипендира 364 студента и ученика.

Република Српска 08.01.2024 | 18:09
Бијељина издвојила рекордна средства за стипендирање

Уговори о стипендијама су потписани са 201 студентом дефицитарних занимања, те уговори о једнократним наградама са 17 студената са изванредним просјеком на смјеровима који нису дефицитарни. Вриједност стипендија је у распону од 275 КМ до 325 КМ.

“До сада нисмо имали прилику да град подржава младе, а ова стипендија ће да помогне како нама тако и нашим родитељима, поготово што већина студената студита изван Бијељине. Жељела бих да се вратим у Бијељину када би овдје постојале могућности за запослење”, рекла је Ивона Ивковић која студира на Факултету техничких наука у Новом Саду.

Младен Јосиповић такође студира у Новом Саду, на Медицинском факултету. Он каже да ће му стипендија изузетно значити и као финансијска подршка, али и као подршка у смислу препознавања труда и рада младих људи.

“Заиста захвалност градској управи што је одлучила да се подржи оволики број студената. Чињеница да се улаже у младе таленте у будуће академске грађане неизмјерно значи нама, али свакако доприноси Бијељини и Републици Српској”, каже Александра Филипић, студент техничких наука у Новом Саду.

Николина Николић се одлучила да остане у Бијељини. Она је студент графичког дизајна, а приликом уручења стипендије поручила је да жели да остане у Бијељини након завршетка студија уколико буде имала шансу за запослење.

Исте жеље су и за Милоша Марковића који је студент техничких наука у Новом Саду.

“Велика захвалност за издвојена средства за продршку младима, студентима овог града”, поручио је он.  

Из градског буџета је за ову намјену издвојено 1.100.000 КМ. По висини стипендије испред Бијељине једино је град Загреб, поносно истиче градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

“Иза нас су по висини стипендије остали чак и Београд, Подгорица, Сарајево, Бањалука. Образовање је изузетно важно за једну локалну заједницу, а улагање у студенте нема алтернативу. Од 2020. године до данас смо четири пута пута увећали сретства за финансијску подршку студентима и ученицима основних и средњих школа”, рекао је Петровић приликом потписивања уговора са студентима.

Он је најавио даље улагања у образовање младих.

Град укупно финанскијски помаже образовање 364 млада Бијељинца. Уз 201 новог студената који су потписали уговоре, средства се издвајају за 52 студента која су уговоре потписала ранијих година, 47 ученика генерација основних школа, 19 ученика генерација средњих школа, те 45 ученика са потешкоћама у развоју.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Економиста

09.01.2024 08:17

Новаца у градском буџету има ако нема " уградње " браво за др Љубишу и његов тим.

ОДГОВОРИТЕ