Хистеричне изјаве одбијају инвеститоре и доводе у питање већ потписане уговоре

Босна и Херцеговина – једна од најсиромашнијих земаља у Европи, али зато прва на листи најкорумпиранијих. Предњачимо и са бројем јавних кухиња и њихових корисника, а у самом врху смо и када се ради о исељавању становништва, јер ко још жели да остане земљи са мизерним стандардима. 

Република Српска 07.01.2024 | 20:00
Хистеричне изјаве одбијају инвеститоре и доводе у питање већ потписане уговоре

БиХ се у свијету приказује у све тамнијим бојама, а политичари су ту да се сликају и промовишу, али и да себи обезбиједе што више државних милиона. Гдје су у свему томе грађани? Они и даље плаћају прескупе намирнице премалим платама. Питали смо економисте како да се ишчупамо из раља сиромаштва и помјеримо бар за једно мјесто на скали најсиромашнијих земаља.

„Морамо као грађани да радимо више, да покушамо да будемо штедљивији, а то исто је порука и за власт на свим нивоима. Дакле радити више, мање трошити и инвестирати, јер немамо капитала који можемо користити за такве, да кажем, инфраструктурне пројекте, јер једноставно морамо учинити лакши живот грађана, а то подразумева да се заиста уђе у више различитих стопа ПДВ-а, индиректних пореза, да се оне основне животне намирнице ослободе ПДВ-а, као и лекови и оно што је за бебе, јер то су три ствари које су ургентне“, каже економиста Зоран Павловић.

Сложена политичка ситуација додатно је оптерећење за економију, сагласни су стручњаци из ове области. Потребно је радити на побољшању стандарда и дјеловати у правцу приближавања Европи.

„Дефинитивно морамо зауставити све ове хистеричне изјаве о некој подели Босне и Херцеговине, јер то толико одбија инвеститоре и не само њих, него и уговори који су већ потписани се доводе у питање, да се заиста морамо вратити договору у четири зида. Дакле ако имате господо нешто да се договорите, договорите се у четири зида, немојте давати изјаве без усаглашеног става“ истиче Павловић.

Економсти не прогнозирају значајније поправљање економске слике у БиХ, међутим извијесно је, кажу, стагнирање инфлације. Порд тога очекује се продубљење енергетске кризе, због ратова у Украјини и на блиском истоку, а условљена је и односом Кине и САД-а. Главна брига на домаћем терену јесте утицај рецесије.

„Оно што треба да нас брине јесте рецесија у земљама, појединим чланицама ЕУ, конкретно у Њемачкој. То може значити проблеме за наше извознике, што се аутоматски рефлектује на остатак БХ економије и може значити стагнацију плата и пад броја запослених особа. Дакле највећа бојазан када говоримо о овој години, јесте у вези потенцијалне рецесије и питања колико ће дуго трајати та рецесија.

Уколико се иста и не деси, свакако можемо очекивати успоравање економског раста наше економије. Када је ријеч о цијенама, изостанак инфлације не значи аутоматско враћање цијена на исте нивое као 2019. 2020. или 2021.године, већ само мањи притисак на потрошачки животни стандард“, каже економиста Адмир Чавалић.

За владајуће кризе нема. Нови милиони редовно стижу преко ко зна којег по реду задужења, с друге стране скупо плаћеним хљебом грађани пуне државне касе. Ако питате владајуће, инвеститори једва чекају да свој капитал уложе у БиХ, а ми се питамо гдје су те силне инвестиције, и која су предузећа отворена. 

(БН) Фото: Илустрација 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Економиста

07.01.2024 20:18

Јавне кухиње треба отворити у свим градовима БиХ , просперитет БиХ ? Ево тврдим да ће се у наредним годинама одржати конференција европског карактера за помоћ гладним градјанима БиХ .Наравно РС предњачи у сиромаштву с обзиром да је најнижа пензија у РС ц 200,00 КМ нижа од Федерације , борачки додатак такодје .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.01.2024 21:37

Па одвојите се више. Пустите нас да скапамо у сиромаштву. Такође сви они који мрзе Српску могу да пређу код вас!

Name

ре

07.01.2024 21:40

Повећање најниже плате на 900км док је у ФБиХ 600КМ значи да ће фирме селити из РС у ФБИХ а овде ће радници бити избачени на улице, па нека им влада плаћа ту плату од 900КМ, а народ чека инфлација. хтели су да униште привреду и народ и у томе ће и успети. Влада никог не слуша, него наређује колике ће бити најиже плате које се неће исплаћивати. Исплаћиваће из на бужету али тамо се не плаћају доприноси радницима.

Name

Ре

08.01.2024 00:26

Ти као економиста би требао знати да опструкциом закона нема економије. Ако неко узме 50 милиона будјета а суд прогласава ненадлезним јел ти мислис д је тих 50 милиона транспарентно🤣 Устав, Закон, Суд, Тузиластво, Царина то ти је основа економског просперитета све остало је Лоповлук. Сад ти види ко је лопов мада и дјеца знају вец то 🤣🤣🤣

Name

Економиста ре ,ре

08.01.2024 10:47

Овом првом дрвеном филозофу који каже " пустите нас да поцркамо" цркаји ко ти брани не говори у множи ни , Другом " професору " не учи тату како се праве дјеца..то што си ти навео је само један постулат за функционисање економског система ако ти требају фундаментална и специјалистичка знања остави свој мејл , дајем часове ,није скупо.

Name

9јан

07.01.2024 21:49

Србовање се канда наставља, па макар пасли траву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

08.01.2024 07:52

Тебе нека послушају... Јесили прошао скоро од севером Републике Српске.. Ста је фирми које раде са по преко 100 радника.. А раде вец 10 и више година, и тада сте говорили ко ће им радити.. А праве се фабрике још веце, а у својој глави имајте то сто имате

Name

Јаффа

08.01.2024 06:21

Наша "елита" мажњава паре из буџета РС и купује по Словенији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

08.01.2024 06:23

Какви су нам политичари који нам кроје судбину, добро је да смо икако и живи.Њихове готово свкодневне свађе, оптуживања, пријетње, омаловажавања, у чему предњаче поједини српски и бошњачки представници не само да одбијају стране инвеститоре већ гурају свију нас у провалију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

08.01.2024 07:33

Ал зато ми имамо параду!!! Јос само С.Кореја, Русија и ми. Па ти види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

08.01.2024 08:00

Који грађани? Грађани су људи који мијењају власт на изборима, који врше притисак на власт на разне начине. Нас су властодржци убиједили да ако не гласамо за њих да смо већ сутрадан готови, да ћемо бити голи, боси, гладни и жедни. Боље нам је да не знамо шта наше аутократе мисле о нама. Пензије као у Сахари, а буџет предсједника и аутопарк бољи него у Бриселу. Нама оваквим полуписменим, необразованим, конзервативним, поводљивим, најгоре тек долази. Па они умјесто о стандарду причају о рововима, а ми ћутимо као овце пред клање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

08.01.2024 08:01

Ову ненормалним власт, треба комплет мијењати. Аналитичари су бољи стручњаци од политичара. Политичари су ЦИРКУС НА СЦЕНИ. ВАЉДА СУ ЗАТО ИНТРЕСАНТНИ НАРОДУ У ОВОМ ЈАДУ. Обичан човјек од БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

08.01.2024 08:14

Западу овакво Стање и овакви Политицари Одговарају. Они су Наметнулу ове Лопове и помазу им да обстсну на Власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

08.01.2024 09:21

Неотвара бурле ниста он само затвара и глиницу це он затворит годинама је пљацкају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре , ре , ре повећање плате

08.01.2024 11:58

Тврдиш као онај Тривић , селиће се фирме у Федерацију , хоће мало морген .У Федерацији до шестог мјесеца минимална плата ће бити 1000,00 КМ , код њих су консултације економиста и правника које мјере се морају предузети да би се закон о платама стриктно примјењивао .Ви који не можете плаћати минималац од 900,00 КМ учините услугу , хумани гест ,напустите свој просијачки бизнис , други бољи ће заузети ваше тржиште ...

ОДГОВОРИТЕ