Histerične izjave odbijaju investitore i dovode u pitanje već potpisane ugovore

Bosna i Hercegovina – jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, ali zato prva na listi najkorumpiranijih. Prednjačimo i sa brojem javnih kuhinja i njihovih korisnika, a u samom vrhu smo i kada se radi o iseljavanju stanovništva, jer ko još želi da ostane zemlji sa mizernim standardima. 

Republika Srpska 07.01.2024 | 20:00
Histerične izjave odbijaju investitore i dovode u pitanje već potpisane ugovore

BiH se u svijetu prikazuje u sve tamnijim bojama, a političari su tu da se slikaju i promovišu, ali i da sebi obezbijede što više državnih miliona. Gdje su u svemu tome građani? Oni i dalje plaćaju preskupe namirnice premalim platama. Pitali smo ekonomiste kako da se iščupamo iz ralja siromaštva i pomjerimo bar za jedno mjesto na skali najsiromašnijih zemalja.

„Moramo kao građani da radimo više, da pokušamo da budemo štedljiviji, a to isto je poruka i za vlast na svim nivoima. Dakle raditi više, manje trošiti i investirati, jer nemamo kapitala koji možemo koristiti za takve, da kažem, infrastrukturne projekte, jer jednostavno moramo učiniti lakši život građana, a to podrazumeva da se zaista uđe u više različitih stopa PDV-a, indirektnih poreza, da se one osnovne životne namirnice oslobode PDV-a, kao i lekovi i ono što je za bebe, jer to su tri stvari koje su urgentne“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Složena politička situacija dodatno je opterećenje za ekonomiju, saglasni su stručnjaci iz ove oblasti. Potrebno je raditi na poboljšanju standarda i djelovati u pravcu približavanja Evropi.

„Definitivno moramo zaustaviti sve ove histerične izjave o nekoj podeli Bosne i Hercegovine, jer to toliko odbija investitore i ne samo njih, nego i ugovori koji su već potpisani se dovode u pitanje, da se zaista moramo vratiti dogovoru u četiri zida. Dakle ako imate gospodo nešto da se dogovorite, dogovorite se u četiri zida, nemojte davati izjave bez usaglašenog stava“ ističe Pavlović.

Ekonomsti ne prognoziraju značajnije popravljanje ekonomske slike u BiH, međutim izvijesno je, kažu, stagniranje inflacije. Pord toga očekuje se produbljenje energetske krize, zbog ratova u Ukrajini i na bliskom istoku, a uslovljena je i odnosom Kine i SAD-a. Glavna briga na domaćem terenu jeste uticaj recesije.

„Ono što treba da nas brine jeste recesija u zemljama, pojedinim članicama EU, konkretno u Njemačkoj. To može značiti probleme za naše izvoznike, što se automatski reflektuje na ostatak BH ekonomije i može značiti stagnaciju plata i pad broja zaposlenih osoba. Dakle najveća bojazan kada govorimo o ovoj godini, jeste u vezi potencijalne recesije i pitanja koliko će dugo trajati ta recesija.

Ukoliko se ista i ne desi, svakako možemo očekivati usporavanje ekonomskog rasta naše ekonomije. Kada je riječ o cijenama, izostanak inflacije ne znači automatsko vraćanje cijena na iste nivoe kao 2019. 2020. ili 2021.godine, već samo manji pritisak na potrošački životni standard“, kaže ekonomista Admir Čavalić.

Za vladajuće krize nema. Novi milioni redovno stižu preko ko zna kojeg po redu zaduženja, s druge strane skupo plaćenim hljebom građani pune državne kase. Ako pitate vladajuće, investitori jedva čekaju da svoj kapital ulože u BiH, a mi se pitamo gdje su te silne investicije, i koja su preduzeća otvorena. 

(BN) Foto: Ilustracija 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Ekonomista

07.01.2024 20:18

Javne kuhinje treba otvoriti u svim gradovima BiH , prosperitet BiH ? Evo tvrdim da će se u narednim godinama održati konferencija evropskog karaktera za pomoć gladnim gradjanima BiH .Naravno RS prednjači u siromaštvu s obzirom da je najniža penzija u RS c 200,00 KM niža od Federacije , borački dodatak takodje .

ODGOVORITE
Name

Re

07.01.2024 21:37

Pa odvojite se više. Pustite nas da skapamo u siromaštvu. Takođe svi oni koji mrze Srpsku mogu da pređu kod vas!

Name

re

07.01.2024 21:40

Povećanje najniže plate na 900km dok je u FBiH 600KM znači da će firme seliti iz RS u FBIH a ovde će radnici biti izbačeni na ulice, pa neka im vlada plaća tu platu od 900KM, a narod čeka inflacija. hteli su da unište privredu i narod i u tome će i uspeti. Vlada nikog ne sluša, nego naređuje kolike će biti najiže plate koje se neće isplaćivati. Isplaćivaće iz na bužetu ali tamo se ne plaćaju doprinosi radnicima.

Name

Re

08.01.2024 00:26

Ti kao ekonomista bi trebao znati da opstrukciom zakona nema ekonomije. Ako neko uzme 50 miliona budjeta a sud proglasava nenadleznim jel ti mislis d je tih 50 miliona transparentno🤣 Ustav, Zakon, Sud, Tuzilastvo, Carina to ti je osnova ekonomskog prosperiteta sve ostalo je Lopovluk. Sad ti vidi ko je lopov mada i djeca znaju vec to 🤣🤣🤣

Name

Ekonomista re ,re

08.01.2024 10:47

Ovom prvom drvenom filozofu koji kaže " pustite nas da pocrkamo" crkaji ko ti brani ne govori u množi ni , Drugom " profesoru " ne uči tatu kako se prave djeca..to što si ti naveo je samo jedan postulat za funkcionisanje ekonomskog sistema ako ti trebaju fundamentalna i specijalistička znanja ostavi svoj mejl , dajem časove ,nije skupo.

Name

9jan

07.01.2024 21:49

Srbovanje se kanda nastavlja, pa makar pasli travu.

ODGOVORITE
Name

Eto

08.01.2024 07:52

Tebe neka poslušaju... Jesili prošao skoro od severom Republike Srpske.. Sta je firmi koje rade sa po preko 100 radnika.. A rade vec 10 i više godina, i tada ste govorili ko će im raditi.. A prave se fabrike još vece, a u svojoj glavi imajte to sto imate

Name

Jaffa

08.01.2024 06:21

Naša "elita" mažnjava pare iz budžeta RS i kupuje po Sloveniji.

ODGOVORITE
Name

Đuro

08.01.2024 06:23

Kakvi su nam političari koji nam kroje sudbinu, dobro je da smo ikako i živi.Njihove gotovo svkodnevne svađe, optuživanja, prijetnje, omalovažavanja, u čemu prednjače pojedini srpski i bošnjački predstavnici ne samo da odbijaju strane investitore već guraju sviju nas u provaliju.

ODGOVORITE
Name

Miki

08.01.2024 07:33

Al zato mi imamo paradu!!! Jos samo S.Koreja, Rusija i mi. Pa ti vidi.

ODGOVORITE
Name

Bok

08.01.2024 08:00

Koji građani? Građani su ljudi koji mijenjaju vlast na izborima, koji vrše pritisak na vlast na razne načine. Nas su vlastodržci ubijedili da ako ne glasamo za njih da smo već sutradan gotovi, da ćemo biti goli, bosi, gladni i žedni. Bolje nam je da ne znamo šta naše autokrate misle o nama. Penzije kao u Sahari, a budžet predsjednika i autopark bolji nego u Briselu. Nama ovakvim polupismenim, neobrazovanim, konzervativnim, povodljivim, najgore tek dolazi. Pa oni umjesto o standardu pričaju o rovovima, a mi ćutimo kao ovce pred klanje.

ODGOVORITE
Name

+

08.01.2024 08:01

Ovu nenormalnim vlast, treba komplet mijenjati. Analitičari su bolji stručnjaci od političara. Političari su CIRKUS NA SCENI. VALJDA SU ZATO INTRESANTNI NARODU U OVOM JADU. Običan čovjek od BL.

ODGOVORITE
Name

Pop

08.01.2024 08:14

Zapadu ovakvo Stanje i ovakvi Politicari Odgovaraju. Oni su Nametnulu ove Lopove i pomazu im da obstsnu na Vlasti.

ODGOVORITE
Name

Boban

08.01.2024 09:21

Neotvara burle nista on samo zatvara i glinicu ce on zatvorit godinama je pljackaju

ODGOVORITE
Name

Re , re , re povećanje plate

08.01.2024 11:58

Tvrdiš kao onaj Trivić , seliće se firme u Federaciju , hoće malo morgen .U Federaciji do šestog mjeseca minimalna plata će biti 1000,00 KM , kod njih su konsultacije ekonomista i pravnika koje mjere se moraju preduzeti da bi se zakon o platama striktno primjenjivao .Vi koji ne možete plaćati minimalac od 900,00 KM učinite uslugu , humani gest ,napustite svoj prosijački biznis , drugi bolji će zauzeti vaše tržište ...

ODGOVORITE