Ломљење чеснице испред Градске управе Бијељина

Поводом најрадоснијег хришћанског празника - Божића, Градска управа града Бијељина организовала је ломљење божићне чеснице за најмлађе. У седам чесница су се нашла 33 златника,који су поклоњени малишанима.

Република Српска 07.01.2024 | 17:14
Ломљење чеснице испред Градске управе Бијељина

Поводом најрадоснијег хришћанског празника - Божића, Градска управа града Бијељина организовала је ломљење божићне чеснице за најмлађе. У седам чесница су се нашла 33 златника,који су поклоњени малишанима.

Чеснице је освештао протојереј ставрофор Зоран Петровић, који је истакао важност вођења идејама доброте, чистоте и искрености приликом опхођења према људима.33 златника симболизују Христове године,а ја желим да нам све године буду испуњене срећом, радошћу и благостањем,” истакао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

”Нека су нам жива и здрава,да мудро чувамо наше предивне обичаје,као што је пијукање,дијељење божићне чеснице,божићних радости ”,додао је Петровић.

А,божићна радост највише се огледа на лицима и осмјесима најмлађих становника општине Бијељина. Дјеца која су у чесници пронашла дукат,подијелила су са нама своје утиске.

”Пошто сам нашао дукат,очекујем да ми ова година буде успјешна,да имам здравље и весеље”, каже 12-годишњи Данијел Николић из Бијељине.

И,дванаестогодишњи Андреј Перић из Бијељине,кроз извучени златник,види срећу у години пред њим.

”Осјећам се супер,ово је први пут да ми се нешто супер деси.”

И тако редом,у седам чесница 33 малишана пронашла су своје дукате.За добитнике у Градској управи приређен је пријем,на којем су додатно размијенили утиске у друштву градоначелника Петровића.

(БН) Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миланка

07.01.2024 19:47

Честитамо добитницима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАДА

08.01.2024 09:22

Свака част Перовићу и Мир Божији, Христос се роди!

Name

Воxпопули

07.01.2024 22:17

За похвалу 100%,али ми није јасно да у Сокоцу ни једна од 5 пекара никад не организује ломљење цеснице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Воxпопули

08.01.2024 09:20

У Бањалуци је то већ традиција 😂😂😂😂

Name

додо

08.01.2024 09:27

Каже се честица или твар а не чесница

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дража

08.01.2024 12:51

Додо је врло писмен Па ће објаснити како се то Чесница правилно изговара. испред врата храма, износили би огромну чесницу , иза које се могао скоро скривати свештеник. ' ' ... ... милају на божић с чесницом, т. ј. узму двојица чесницу , па је окрећу мегју собом, и пита један другога: ... ... као полази је) кад к њој дође. Том водом умијеси чесницу и налије ручак, те приставе. Али прије него ... ... целе те године. Потом седају за трпезу. чесницу , која се меси на сам дан Божића, рано ујутро - за ... ... делова колико има укућана. Новац који се у чесницу ставља треба да је од злата или сребра, дакле од ... ... на Божић, домаћица замеси тесто од којег пече чесницу . У њу се ставља метални новчић златни, ... Ако вам није јасно Не срамотите се глупим тврдњама. Ако се не зна није срамота , питајте комшију, колегу итд. Мир Божији Међу људима добра воља, ХРИСТОС СЕ РОДИ 🍀☦️🍀