Lomljenje česnice ispred Gradske uprave Bijeljina

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića, Gradska uprava grada Bijeljina organizovala je lomljenje božićne česnice za najmlađe. U sedam česnica su se našla 33 zlatnika,koji su poklonjeni mališanima.

Republika Srpska 07.01.2024 | 17:14
Lomljenje česnice ispred Gradske uprave Bijeljina

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića, Gradska uprava grada Bijeljina organizovala je lomljenje božićne česnice za najmlađe. U sedam česnica su se našla 33 zlatnika,koji su poklonjeni mališanima.

Česnice je osveštao protojerej stavrofor Zoran Petrović, koji je istakao važnost vođenja idejama dobrote, čistote i iskrenosti prilikom ophođenja prema ljudima.33 zlatnika simbolizuju Hristove godine,a ja želim da nam sve godine budu ispunjene srećom, radošću i blagostanjem,” istakao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

”Neka su nam živa i zdrava,da mudro čuvamo naše predivne običaje,kao što je pijukanje,dijeljenje božićne česnice,božićnih radosti ”,dodao je Petrović.

A,božićna radost najviše se ogleda na licima i osmjesima najmlađih stanovnika opštine Bijeljina. Djeca koja su u česnici pronašla dukat,podijelila su sa nama svoje utiske.

”Pošto sam našao dukat,očekujem da mi ova godina bude uspješna,da imam zdravlje i veselje”, kaže 12-godišnji Danijel Nikolić iz Bijeljine.

I,dvanaestogodišnji Andrej Perić iz Bijeljine,kroz izvučeni zlatnik,vidi sreću u godini pred njim.

”Osjećam se super,ovo je prvi put da mi se nešto super desi.”

I tako redom,u sedam česnica 33 mališana pronašla su svoje dukate.Za dobitnike u Gradskoj upravi priređen je prijem,na kojem su dodatno razmijenili utiske u društvu gradonačelnika Petrovića.

(BN) Foto: BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milanka

07.01.2024 19:47

Čestitamo dobitnicima!

ODGOVORITE
Name

NADA

08.01.2024 09:22

Svaka čast Peroviću i Mir Božiji, Hristos se rodi!

Name

Voxpopuli

07.01.2024 22:17

Za pohvalu 100%,ali mi nije jasno da u Sokocu ni jedna od 5 pekara nikad ne organizuje lomljenje cesnice.

ODGOVORITE
Name

Re Voxpopuli

08.01.2024 09:20

U Banjaluci je to već tradicija 😂😂😂😂

Name

dodo

08.01.2024 09:27

Kaže se čestica ili tvar a ne česnica

ODGOVORITE
Name

Draža

08.01.2024 12:51

Dodo je vrlo pismen Pa će objasniti kako se to Česnica pravilno izgovara. ispred vrata hrama, iznosili bi ogromnu česnicu , iza koje se mogao skoro skrivati sveštenik. ' ' ... ... milaju na božić s česnicom, t. j. uzmu dvojica česnicu , pa je okreću megju sobom, i pita jedan drugoga: ... ... kao polazi je) kad k njoj dođe. Tom vodom umijesi česnicu i nalije ručak, te pristave. Ali prije nego ... ... cele te godine. Potom sedaju za trpezu. česnicu , koja se mesi na sam dan Božića, rano ujutro - za ... ... delova koliko ima ukućana. Novac koji se u česnicu stavlja treba da je od zlata ili srebra, dakle od ... ... na Božić, domaćica zamesi testo od kojeg peče česnicu . U nju se stavlja metalni novčić zlatni, ... Ako vam nije jasno Ne sramotite se glupim tvrdnjama. Ako se ne zna nije sramota , pitajte komšiju, kolegu itd. Мир Божији Међу људима добра воља, ХРИСТОС СЕ РОДИ 🍀☦️🍀