Водите рачуна: Божићна криза почиње у 15х

Недостатак енергије у послијеподневним сатима може да буде посљедица неуравнотежене исхране током дана, истиче нутриционисткиња.

Вијести 07.01.2024 | 10:41
Водите рачуна: Божићна криза почиње у 15х

Током празника конзумирамо храну због које енергија може да падне. Ово стање се зове "божићна криза" и нарочито се дешава у послијеподневним сатима, послије 15 часова. Како да га избјегнемо, открива нутриционисткиња Сигне Сванфелдт. Према њеним ријечима, уравнотежени оброк богат протеинима, влакнима и здравим незасићеним мастима може да помогне нашем тијелу да одржи ниво енергије.

"Божићни празници обично укључују много тешке хране богате засићеним мастима и шећером, а све то треба конзумирати умјерено. Након што поједемо тешку храну богату шећером, шећер у крви нагло расте, а затим пада, због чега осјећамо да немамо енергије", објашњава нутриционисткиња и дијели и савјете који су кључни за овај период године:

Уравнотежена исхрана
Како би шећер у крви био стабилан, једите храну која је богата влакнима, протеинима и здравим масноћама. "Немојте се плашити да укључите нова хранљива јела на Божићну трпезу попут салате од наранџе и нара, печене шаргарепе или салате од крушке и бруснице", каже она.

Прескакање оброка - никако
Прескакање оброка ствара осјећај да гладујемо, а то може да доведе до преједања. Нутриционисткиња истиче да обилни оброци могу да смање број оброка, па би најбоље било да не дозволите такав сценарио.

Доста воде
Умор и вртоглавица само су неке од посљедица које настају усљед недовољног конзумирања воде. "Осјећај глади понекад помијешамо са жеђи и поједемо нешто кад смо заправо жедни. Зато се побрините да увијек имате воду", савјетује.

Активност је важна
Физичка активност је током Божића код многих у другом плану, а то може негативно да утиче на енергију. "Чак и ако не желите да идете у теретану или интензивно да вјежбате, покушајте да укључите неку врсту физичке активности попут брзог ходања или играња на снијегу", истиче.

Алкохол
"Чашица или двије неће узроковати никакву штету код здравих и одраслих особа, али прекомјерно пијење може да утиче на ниво енергије и навике спавања", каже нутриционисткиња.

(Агенције) Фото: Илустрација/wеек.ба

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Влашћу обесправљени грађанин

07.01.2024 10:59

Како ли је моја баба доживјела 90 година. Није знала ни за протеине,минерале,влакна,масноће,шећере и остале глупости. Имате ли о нечему паметном и корисном писати? Има ли неко ко би овај јадни народ усмјерио на пут спасења душе а не тијела?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медооо

07.01.2024 11:58

Твоја баба је јела киwи,авоцадо,воцне саладе,домаће супе од корњаче и сл а избјегавала је конзерве и месне прерађевине и зато је дуго живјела.

Name

петра

07.01.2024 12:02

Како, само рад,рад и рад. Па стари су на Божић почињали разне послове. Значи човјек је родјан са се креће, а не да лежи и типка по телефону

Name

Ветеран

07.01.2024 12:05

А јесте некакав стручњак, па ,како је народ преживио без њених савјета. Ово везе нема са реалним животом,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

07.01.2024 15:42

Хајде не зајебавај, на каквим све глупостима људи узимају паре, мора и ова госпођа да узме коју кинту !

Name

Бране Добој

07.01.2024 12:06

Нека те своје савјете на себи примјењује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

00100400

07.01.2024 12:08

Током празника конзумирамо храну због које енергија може да падне. Ово стање се зове "божићна криза" и нарочито се дешава у послијеподневним сатима, послије 15 часова. Како да га избјегнемо, открива нутриционисткиња Сигне Сванфелдт. Ех, како бих желио упознати ову даму , да јој мало отворим видике..Гдје ли она живи и у каквом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

07.01.2024 15:45

Узима нешто, а то нешто није храна, али, да је роба добра, добра је, види се из њеног текста !

Name

Ма иди бре

07.01.2024 12:48

Народ је у тоталном аусвинклу.И све горе и горе. Боже сачувај нам разум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славимо Христа

07.01.2024 21:49

...а је желимо да живимо као он? Па.он није имао струје, воде, зиме! Зашто га славимо, ако нисмо спреми да живимо као он?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

07.01.2024 22:23

Криза почиње кад се стока налије.

ОДГОВОРИТЕ