Vodite računa: Božićna kriza počinje u 15h

Nedostatak energije u poslijepodnevnim satima može da bude posljedica neuravnotežene ishrane tokom dana, ističe nutricionistkinja.

Vijesti 07.01.2024 | 10:41
Vodite računa: Božićna kriza počinje u 15h

Tokom praznika konzumiramo hranu zbog koje energija može da padne. Ovo stanje se zove "božićna kriza" i naročito se dešava u poslijepodnevnim satima, poslije 15 časova. Kako da ga izbjegnemo, otkriva nutricionistkinja Signe Svanfeldt. Prema njenim riječima, uravnoteženi obrok bogat proteinima, vlaknima i zdravim nezasićenim mastima može da pomogne našem tijelu da održi nivo energije.

"Božićni praznici obično uključuju mnogo teške hrane bogate zasićenim mastima i šećerom, a sve to treba konzumirati umjereno. Nakon što pojedemo tešku hranu bogatu šećerom, šećer u krvi naglo raste, a zatim pada, zbog čega osjećamo da nemamo energije", objašnjava nutricionistkinja i dijeli i savjete koji su ključni za ovaj period godine:

Uravnotežena ishrana
Kako bi šećer u krvi bio stabilan, jedite hranu koja je bogata vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama. "Nemojte se plašiti da uključite nova hranljiva jela na Božićnu trpezu poput salate od narandže i nara, pečene šargarepe ili salate od kruške i brusnice", kaže ona.

Preskakanje obroka - nikako
Preskakanje obroka stvara osjećaj da gladujemo, a to može da dovede do prejedanja. Nutricionistkinja ističe da obilni obroci mogu da smanje broj obroka, pa bi najbolje bilo da ne dozvolite takav scenario.

Dosta vode
Umor i vrtoglavica samo su neke od posljedica koje nastaju usljed nedovoljnog konzumiranja vode. "Osjećaj gladi ponekad pomiješamo sa žeđi i pojedemo nešto kad smo zapravo žedni. Zato se pobrinite da uvijek imate vodu", savjetuje.

Aktivnost je važna
Fizička aktivnost je tokom Božića kod mnogih u drugom planu, a to može negativno da utiče na energiju. "Čak i ako ne želite da idete u teretanu ili intenzivno da vježbate, pokušajte da uključite neku vrstu fizičke aktivnosti poput brzog hodanja ili igranja na snijegu", ističe.

Alkohol
"Čašica ili dvije neće uzrokovati nikakvu štetu kod zdravih i odraslih osoba, ali prekomjerno pijenje može da utiče na nivo energije i navike spavanja", kaže nutricionistkinja.

(Agencije) Foto: Ilustracija/week.ba

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Vlašću obespravljeni građanin

07.01.2024 10:59

Kako li je moja baba doživjela 90 godina. Nije znala ni za proteine,minerale,vlakna,masnoće,šećere i ostale gluposti. Imate li o nečemu pametnom i korisnom pisati? Ima li neko ko bi ovaj jadni narod usmjerio na put spasenja duše a ne tijela?

ODGOVORITE
Name

Medooo

07.01.2024 11:58

Tvoja baba je jela kiwi,avocado,vocne salade,domaće supe od kornjače i sl a izbjegavala je konzerve i mesne prerađevine i zato je dugo živjela.

Name

petra

07.01.2024 12:02

Kako, samo rad,rad i rad. Pa stari su na Božić počinjali razne poslove. Znači čovjek je rodjan sa se kreće, a ne da leži i tipka po telefonu

Name

Veteran

07.01.2024 12:05

A jeste nekakav stručnjak, pa ,kako je narod preživio bez njenih savjeta. Ovo veze nema sa realnim životom,

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

07.01.2024 15:42

Hajde ne zajebavaj, na kakvim sve glupostima ljudi uzimaju pare, mora i ova gospođa da uzme koju kintu !

Name

Brane Doboj

07.01.2024 12:06

Neka te svoje savjete na sebi primjenjuje.

ODGOVORITE
Name

00100400

07.01.2024 12:08

Tokom praznika konzumiramo hranu zbog koje energija može da padne. Ovo stanje se zove "božićna kriza" i naročito se dešava u poslijepodnevnim satima, poslije 15 časova. Kako da ga izbjegnemo, otkriva nutricionistkinja Signe Svanfeldt. Eh, kako bih želio upoznati ovu damu , da joj malo otvorim vidike..Gdje li ona živi i u kakvom svijetu.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

07.01.2024 15:45

Uzima nešto, a to nešto nije hrana, ali, da je roba dobra, dobra je, vidi se iz njenog teksta !

Name

Ma idi bre

07.01.2024 12:48

Narod je u totalnom ausvinklu.I sve gore i gore. Bože sačuvaj nam razum.

ODGOVORITE
Name

Slavimo Hrista

07.01.2024 21:49

...a je želimo da živimo kao on? Pa.on nije imao struje, vode, zime! Zašto ga slavimo, ako nismo spremi da živimo kao on?

ODGOVORITE
Name

Ma

07.01.2024 22:23

Kriza počinje kad se stoka nalije.

ODGOVORITE