Велики број вјерника на Божић у храмовима СПЦ

Велики број православних вјерника најрадоснији хришћански празник дочекали су у поноћ присиствујући Светој архијерејској литургији у бањалучком Храму Христа Спаситеља.

Република Српска 07.01.2024 | 10:00
Велики број вјерника на Божић у храмовима СПЦ
Свету архијерејску литургију заједно са свештенством служио је епископ бањалучки Јефрем.
 
 
Храм Христа Спаситеља био је премален да прими све оне који су на овај начин одлучили да дочекају Божић. Тако су многи молитву слушали испред храма.
 
 
Вјерници кажу да је Божић најпосебнији дан у години кад треба да једни другима пожелимо само оно најљепше. Тако су својим најближима пожељели добро здравље, љубав и благостање.
 
Православни вјерници Божиц прослављају у кругу породице и пријатеља, уз традиционално ломљење чцеснице и свечану трпезу.
 
Бијељина
 

Велики број грађана Бијељине окупљен је на уранку, божићном богослужењу у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице. 

Богослужење предводи Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије уз саслужење свештенства епархије зворничко-тузланске.

Епископ Василије: потребан нам је мир

"Иако Христос представља доносиоца мира, љубави, јединства и доброте међу људе на Земљу, свијет је данас можда више него икад окренут рату, убијању и невољама. Све више страдају и дјеца, која нису ништа сагријешила, стога је данас више него икад потребан мир међу људим", поручио је пензионисани епископ зворничко-тузлански Василије након служења Божићне литургије у манастиру Свете Петке у Бијељини. 

За Божић се каже да је извор свих хришћанских празника јер да није било рођења Христовог не би било ни Његовог крштења ни васкрсења. Због тога овај празник заузима посебно мјесто у срцима грађана Бијељине.

И младји и старији су поранили овога јутра те они који су постили током Божићног поста могли су да се приступе Светој Тајни Причешћа.

Зворник

У православним храмовима и црквама на подручју Зворника одржана је божићна литургија. 

Црквена звона у пет сати позвала су вјернике на молитву. 

Окупио се велики број Зворничана да у миру и празничној атмосфери дочекају Божић.

Након литургије, услиједило је причешће вјерника који су се за овај празник припремали постом.

Мир, здравље и срећа жеље су Зворничана и ове године. 

Свештенство је поручило да су ово дани заједништва и праштања и вријеме када је важно  осврнути се око себе и помоћи онима којима помоћ треба. 

Света литургија биће служена и вечерас, а након тога уследиће ломљење чеснице у којој се налази златник.

Приједор

У цркви Свете Тројице у Приједору јутрос је поводом великог хришћанског празника Божића служена света литургија, уз присуство бројних вјерника. Они који су постили након богослужења обавили су причешће, а потом кренули кућама гдје су наставили празновање најрадоснијег хришћанског празника.

Протонамјесник Драган Хрваћанин честитао је Божић свим православним вјерницима, пожеливши им срећан благословен дан, уз традиционални поздрав Мир Божији, Христос се роди.

 

Нека Божић свима у земљи и расејању у домове унесе мир, љубав, слогу, радост и благослов у све дане живота и подари покајање и спремност на праштање, порука је у посланици Синода Српске православне цркве и свих архијереја.

Божић је прослављен у свим храмовима шамачког краја

 

У свим православним храмовима у Шамцу, Црквини, Луговима, Тишини, Слатини, Обудовцу, Крушковом Пољу, Новом Селу, Брвнику, Гајеву, Доњој Слатини... прослављен је најрадоснији хришћански празник Божић. Храмови су били толико пуни да је велики број грађана стајао у дворишту, јер цркве нису могле примити вјернике .

У храму Светог великомученика Димитрија, након литургије, јереј Ненад Тојић рекао је да су у чесници која је након литургије подијељена вјерницима поводом Божића три златника које је донирала општина Шамац.

Златнике у чесници пронашли су и осмогодишњи Немања Пашлић, шестогодишњи Алексеј Благојевић и четрдесетогодишња Станка Којић , који су рекли да је то дар од Бога, двије радости у истом дану и свима честитали на најрадоснији празник Божић уз хршћански поздрав "Мир Божји, Христос се роди".

Традиционално, литургији у Шамцу присуствовао је и начелник општине Ђорђе Милићевић, који је честитао Божић и пожелио да се прослави у љубави, миру и слози.

"Послије мира Бадње вечери дочекали смо Божић. Посебно ме радује што су храмови Српске православне цркве широм општине били пуни, мали храмови примили су велики број вјерника." Желим вјеровати да је то, осим присутности у храмовима, показатељ да је присутност у храмовима добар знак да ћемо у временима која долазе бити вјернији и показати више вјере, солидарности, међусобног уважавања и поштовање", каже Милићевић.

Додао је како му је то можда и највећа жеља, више породичног и хришћанскогмира, духовног мира који жели свакој породици на подручју општине Шамач и шире, надајући се да ће сви заједно у годинама које долазе славити радости које само Божић доноси. .

Празничним богослужењима најрадоснији хришћански празник обиљежен је и у осталим православним храмовима на подручју Републике Српске и БиХ.

(БН) Фото; БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цоцо

07.01.2024 10:19

Велики број присутних а колико је правих вјерника то је питање ???

ОДГОВОРИТЕ