Veliki broj vjernika na Božić u hramovima SPC

Veliki broj pravoslavnih vjernika najradosniji hrišćanski praznik dočekali su u ponoć prisistvujući Svetoj arhijerejskoj liturgiji u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja.

Republika Srpska 07.01.2024 | 10:00
Veliki broj vjernika na Božić u hramovima SPC
Svetu arhijerejsku liturgiju zajedno sa sveštenstvom služio je episkop banjalučki Jefrem.
 
 
Hram Hrista Spasitelja bio je premalen da primi sve one koji su na ovaj način odlučili da dočekaju Božić. Tako su mnogi molitvu slušali ispred hrama.
 
 
Vjernici kažu da je Božić najposebniji dan u godini kad treba da jedni drugima poželimo samo ono najljepše. Tako su svojim najbližima poželjeli dobro zdravlje, ljubav i blagostanje.
 
Pravoslavni vjernici Božic proslavljaju u krugu porodice i prijatelja, uz tradicionalno lomljenje čcesnice i svečanu trpezu.
 
Bijeljina
 

Veliki broj građana Bijeljine okupljen je na uranku, božićnom bogosluženju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice. 

Bogosluženje predvodi Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije uz sasluženje sveštenstva eparhije zvorničko-tuzlanske.

Episkop Vasilije: potreban nam je mir

"Iako Hristos predstavlja donosioca mira, ljubavi, jedinstva i dobrote među ljude na Zemlju, svijet je danas možda više nego ikad okrenut ratu, ubijanju i nevoljama. Sve više stradaju i djeca, koja nisu ništa sagriješila, stoga je danas više nego ikad potreban mir među ljudim", poručio je penzionisani episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije nakon služenja Božićne liturgije u manastiru Svete Petke u Bijeljini. 

Za Božić se kaže da je izvor svih hrišćanskih praznika jer da nije bilo rođenja Hristovog ne bi bilo ni Njegovog krštenja ni vaskrsenja. Zbog toga ovaj praznik zauzima posebno mjesto u srcima građana Bijeljine.

I mladji i stariji su poranili ovoga jutra te oni koji su postili tokom Božićnog posta mogli su da se pristupe Svetoj Tajni Pričešća.

Zvornik

U pravoslavnim hramovima i crkvama na području Zvornika održana je božićna liturgija. 

Crkvena zvona u pet sati pozvala su vjernike na molitvu. 

Okupio se veliki broj Zvorničana da u miru i prazničnoj atmosferi dočekaju Božić.

Nakon liturgije, uslijedilo je pričešće vjernika koji su se za ovaj praznik pripremali postom.

Mir, zdravlje i sreća želje su Zvorničana i ove godine. 

Sveštenstvo je poručilo da su ovo dani zajedništva i praštanja i vrijeme kada je važno  osvrnuti se oko sebe i pomoći onima kojima pomoć treba. 

Sveta liturgija biće služena i večeras, a nakon toga uslediće lomljenje česnice u kojoj se nalazi zlatnik.

Prijedor

U crkvi Svete Trojice u Prijedoru jutros je povodom velikog hrišćanskog praznika Božića služena sveta liturgija, uz prisustvo brojnih vjernika. Oni koji su postili nakon bogosluženja obavili su pričešće, a potom krenuli kućama gdje su nastavili praznovanje najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin čestitao je Božić svim pravoslavnim vjernicima, poželivši im srećan blagosloven dan, uz tradicionalni pozdrav Mir Božiji, Hristos se rodi.

 

Neka Božić svima u zemlji i rasejanju u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje, poruka je u poslanici Sinoda Srpske pravoslavne crkve i svih arhijereja.

Božić je proslavljen u svim hramovima šamačkog kraja

 

U svim pravoslavnim hramovima u Šamcu, Crkvini, Lugovima, Tišini, Slatini, Obudovcu, Кruškovom Polju, Novom Selu, Brvniku, Gajevu, Donjoj Slatini... proslavljen je najradosniji hrišćanski praznik Božić. Hramovi su bili toliko puni da je veliki broj građana stajao u dvorištu, jer crkve nisu mogle primiti vjernike .

U hramu Svetog velikomučenika Dimitrija, nakon liturgije, jerej Nenad Tojić rekao je da su u česnici koja je nakon liturgije podijeljena vjernicima povodom Božića tri zlatnika koje je donirala opština Šamac.

Zlatnike u česnici pronašli su i osmogodišnji Nemanja Pašlić, šestogodišnji Aleksej Blagojević i četrdesetogodišnja Stanka Кojić , koji su rekli da je to dar od Boga, dvije radosti u istom danu i svima čestitali na najradosniji praznik Božić uz hršćanski pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi".

Tradicionalno, liturgiji u Šamcu prisustvovao je i načelnik opštine Đorđe Milićević, koji je čestitao Božić i poželio da se proslavi u ljubavi, miru i slozi.

"Poslije mira Badnje večeri dočekali smo Božić. Posebno me raduje što su hramovi Srpske pravoslavne crkve širom opštine bili puni, mali hramovi primili su veliki broj vjernika." Želim vjerovati da je to, osim prisutnosti u hramovima, pokazatelj da je prisutnost u hramovima dobar znak da ćemo u vremenima koja dolaze biti vjerniji i pokazati više vjere, solidarnosti, međusobnog uvažavanja i poštovanje", kaže Milićević.

Dodao je kako mu je to možda i najveća želja, više porodičnog i hrišćanskogmira, duhovnog mira koji želi svakoj porodici na području opštine Šamač i šire, nadajući se da će svi zajedno u godinama koje dolaze slaviti radosti koje samo Božić donosi. .

Prazničnim bogosluženjima najradosniji hrišćanski praznik obilježen je i u ostalim pravoslavnim hramovima na području Republike Srpske i BiH.

(BN) Foto; BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Coco

07.01.2024 10:19

Veliki broj prisutnih a koliko je pravih vjernika to je pitanje ???

ODGOVORITE