Ко ће преузети планиране пројекте Српске?

Од реализације многих пројеката, између осталог, изградње соларне електране у Требињу, које је врх Републике Српске још давне 2015.године договорио са мађарским властима још увјек нема ништа, а да ли ће бити реализовани најновији пројекти које је Мађарска преузела од Њемачке, знаћемо, како каже премијер Српске, у фебруару.

Република Српска 06.01.2024 | 20:15
Ко ће преузети планиране пројекте Српске?

Вјетроелектрана Хргуд у Берковићима, рехабилитација хидроелектране Требиње и збрињавање отпадних вода у Градишци – то су пројекти  вриједни 105 милиона еура од којих је Њемачка одустала, а све због  америчких санкција Милораду Додику. Сад су све очи упрте у Мађарску, а премијер Српске Радован Вишковић увјерава да ће све бити реализовано у фебруару наредне године на економском форуму у Бањалуци.

„Имамо највећи и најзахтјевнији пројекат, а то је ревитализација машинске опреме и постројења на ХЕТ-у мађарска страна тражи компанију која ће бити и стручно квалификована да може извести те радове. Везано за пречистач отпадних вода Градишка и вјетроелектрану Хргуд ми смо прослиједили документацију и већ су одредили ко ће са њихове стране бити партнери у извођењу тих пројеката“, каже   Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Иако је Њемачка прва, јавно и званично, објавила због чега не жели да сарађује са Српском, то не умањује чиненицу да америчке санкције лебде изнад Републике Српске и доводе у питање многе будуће стране инвестиције. Стручњаци кажу да баш зато треба причекати са хвалоспијевима да је Мађарска нови инвеститор све док то не буде званично. 

„Нису то велика средства велика су за Републику Српску али нису за Мађарску и боље да се рализују макар са неким другим партнерима јер ће овде приватни интертес и мотив довести до инвестиције. То су пројекти који би били корисни  како локалним заједницама тако и грађанима који  живе у тим дијеловима Српске“, каже Зоран Павловић, економиста.

Треба подсјетити и на пројекте из 2015. године који су потписани са Мађарима, али нису реализовани. Једна се односи на изградњу вјетроелектране Хргуд, а друга на пренос концесије за изградњу соларне електране Требиње на једну мађарску компанију, а детаљи о уступању концесије до данас нису познати. 

„Кад власт прича о тим пројектима било би добро да јавно кажу шта је све испотписивано и како су уговори настали јер уговори дефинишу праваи обавезе и ондаби било јасно да ли мађари могу да и да ли смију  да зарад својих интереса жртвују интересе са њемачкомзарад мањих интереса кад је у питању Република Српска“, каже Вукота Говедарица, шеф клуба посланика СДС-а у НС Републике Српске.

А није Република Српска изгубила финансирање само ова четири пројекта. У јулу је остала и без бесповратних средстава за обнову водоводне и канализацијске мреже у општинама Добој, Градишка, Лакташи, Приједор, Прњавор, Теслић, Требиње и Вукосавље. У питању су такође милиони.

„Због реторике актуелне власти уведене су санкције предсједнику али то нису не само њему него и свим грађанима Српске и из тог разлога трпимо сви ми, као што знамо бројни пројекти и бесповратна средства и средства из пројеката поготово из Њемачке заустављена су за Српску, то је за нас јако лоше и можемо рећи да сви грађани трпе а не само један човјек“, истиче Мирјана Орашанин, посланик СДС-а у НС Републике Српске.

Да су се Мађари већ одомаћили у Босни и Херцеговини, говори информација да је први човјек премијера Мађарске Виктора Орбана, милијардер Леринц Месарош, недавно купио фирму „Лукавац цемент“. Претпоставља се да је разлог ове куповине то што су порези за рударске компаније далеко нижи у БиХ него у Мађарској. Месарош је и велики играч у мађарском грађевинском сектору захваљујући уговорима које добија од државне власти, што га још више чини подобним за ово поднебље које је постало централа за  државне уговоре преко везе. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Рекспер

06.01.2024 20:01

Зеско србима са оваквим стручњацима и политичарима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.01.2024 22:38

Боље речено теско свима а и нама са нама. Ово није политика ово ти је безумље гдје се све оспорава сто је нормално а уводи оно сто одговара појединцу за рад лицних интереса

Name

ре

07.01.2024 14:33

Преузеће не само пројекте него и целу РС ови страни кредитори којима смо дужни 20 милијардио марака.

Name

?

06.01.2024 20:20

Нико, а то што мисле да це Мадјарска помоци, није ништа🤷‍♂️. Последице следе а поверење се изгубило скроз према 🇪🇺🇩🇪 А где Русија која наводно помаже РС? Српски политицари ништа нису науцили и праве исте грешке као 90’ г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

06.01.2024 20:44

Овако це лагати и одлагати до октобра , до избора, а онда од тога ниста бити неце. Исто као и фабрике које се отварају за 2500 радника, њемацке фирме, а Њемацка нам увела санкције због месара из Лактаса и лопова око њега. Тузно, јадно и залосно. Русију боли уво за нама , има својих јада и мука, а како брани Србе схватили смо 99г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.01.2024 23:53

Тешко оном што пане на тудју милостињу па било то Немачка Русија или било која друга дрзава сви гледају само свој интерес(пример Немачка) зато се и развијају властите економије а код нас уништавају тј.пљачкају

Name

Душан

06.01.2024 23:59

Маки не буди луд Два мјесеца пред локалне изборе долази Обран и Додик и постављају камен темељац за почетак радоваОд којих нече бити ништа.

Name

Прле

06.01.2024 22:20

Зар неко мисли да це неки озбиљан инвеститор улагати у земљу циља је власт у сукобу са цијелим цивилизираним свијетом ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Добој

07.01.2024 06:56

Ко ће улагати када све око себе блатимо и називамо најгрднијим именима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоповска логика

07.01.2024 09:35

Ваљало би питати Хрвате каква су њихова искуства са Мађарима око приватизације ИНЕ..??!! Стално у некаквом клинчу, увијек проблеми и мука. Ко ће кога заврнути. Бацити на плећа. Мађари немају миостри ни разумијевања, егига, капитал у питању, интерес њихов изнад све, изнад права, правде и морала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоксон

07.01.2024 10:34

Боље ГРОБ него РОБ ! Није све у парама другови издајници !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

07.01.2024 16:37

Зашто се српске власти и у Српској и у Србији боје богаћења својих грађана?Све ово може да се финасира јавно приватним партнерством са нашим људима а не да се богате странци...

ОДГОВОРИТЕ