Ko će preuzeti planirane projekte Srpske?

Od realizacije mnogih projekata, između ostalog, izgradnje solarne elektrane u Trebinju, koje je vrh Republike Srpske još davne 2015.godine dogovorio sa mađarskim vlastima još uvjek nema ništa, a da li će biti realizovani najnoviji projekti koje je Mađarska preuzela od Njemačke, znaćemo, kako kaže premijer Srpske, u februaru.

Republika Srpska 06.01.2024 | 20:15
Ko će preuzeti planirane projekte Srpske?

Vjetroelektrana Hrgud u Berkovićima, rehabilitacija hidroelektrane Trebinje i zbrinjavanje otpadnih voda u Gradišci – to su projekti  vrijedni 105 miliona eura od kojih je Njemačka odustala, a sve zbog  američkih sankcija Miloradu Dodiku. Sad su sve oči uprte u Mađarsku, a premijer Srpske Radovan Višković uvjerava da će sve biti realizovano u februaru naredne godine na ekonomskom forumu u Banjaluci.

„Imamo najveći i najzahtjevniji projekat, a to je revitalizacija mašinske opreme i postrojenja na HET-u mađarska strana traži kompaniju koja će biti i stručno kvalifikovana da može izvesti te radove. Vezano za prečistač otpadnih voda Gradiška i vjetroelektranu Hrgud mi smo proslijedili dokumentaciju i već su odredili ko će sa njihove strane biti partneri u izvođenju tih projekata“, kaže   Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Iako je Njemačka prva, javno i zvanično, objavila zbog čega ne želi da sarađuje sa Srpskom, to ne umanjuje činenicu da američke sankcije lebde iznad Republike Srpske i dovode u pitanje mnoge buduće strane investicije. Stručnjaci kažu da baš zato treba pričekati sa hvalospijevima da je Mađarska novi investitor sve dok to ne bude zvanično. 

„Nisu to velika sredstva velika su za Republiku Srpsku ali nisu za Mađarsku i bolje da se ralizuju makar sa nekim drugim partnerima jer će ovde privatni intertes i motiv dovesti do investicije. To su projekti koji bi bili korisni  kako lokalnim zajednicama tako i građanima koji  žive u tim dijelovima Srpske“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Treba podsjetiti i na projekte iz 2015. godine koji su potpisani sa Mađarima, ali nisu realizovani. Jedna se odnosi na izgradnju vjetroelektrane Hrgud, a druga na prenos koncesije za izgradnju solarne elektrane Trebinje na jednu mađarsku kompaniju, a detalji o ustupanju koncesije do danas nisu poznati. 

„Kad vlast priča o tim projektima bilo bi dobro da javno kažu šta je sve ispotpisivano i kako su ugovori nastali jer ugovori definišu pravai obaveze i ondabi bilo jasno da li mađari mogu da i da li smiju  da zarad svojih interesa žrtvuju interese sa njemačkomzarad manjih interesa kad je u pitanju Republika Srpska“, kaže Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS-a u NS Republike Srpske.

A nije Republika Srpska izgubila finansiranje samo ova četiri projekta. U julu je ostala i bez bespovratnih sredstava za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže u opštinama Doboj, Gradiška, Laktaši, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje i Vukosavlje. U pitanju su takođe milioni.

„Zbog retorike aktuelne vlasti uvedene su sankcije predsjedniku ali to nisu ne samo njemu nego i svim građanima Srpske i iz tog razloga trpimo svi mi, kao što znamo brojni projekti i bespovratna sredstva i sredstva iz projekata pogotovo iz Njemačke zaustavljena su za Srpsku, to je za nas jako loše i možemo reći da svi građani trpe a ne samo jedan čovjek“, ističe Mirjana Orašanin, poslanik SDS-a u NS Republike Srpske.

Da su se Mađari već odomaćili u Bosni i Hercegovini, govori informacija da je prvi čovjek premijera Mađarske Viktora Orbana, milijarder Lerinc Mesaroš, nedavno kupio firmu „Lukavac cement“. Pretpostavlja se da je razlog ove kupovine to što su porezi za rudarske kompanije daleko niži u BiH nego u Mađarskoj. Mesaroš je i veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru zahvaljujući ugovorima koje dobija od državne vlasti, što ga još više čini podobnim za ovo podneblje koje je postalo centrala za  državne ugovore preko veze. 

(BN) Foto: BN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Reksper

06.01.2024 20:01

Zesko srbima sa ovakvim stručnjacima i političarima!

ODGOVORITE
Name

Re

06.01.2024 22:38

Bolje rečeno tesko svima a i nama sa nama. Ovo nije politika ovo ti je bezumlje gdje se sve osporava sto je normalno a uvodi ono sto odgovara pojedincu za rad licnih interesa

Name

ре

07.01.2024 14:33

Преузеће не само пројекте него и целу РС ови страни кредитори којима смо дужни 20 милијардио марака.

Name

?

06.01.2024 20:20

Niko, a to što misle da ce Madjarska pomoci, nije ništa🤷‍♂️. Posledice slede a poverenje se izgubilo skroz prema 🇪🇺🇩🇪 A gde Rusija koja navodno pomaže RS? Srpski politicari ništa nisu naucili i prave iste greške kao 90’ g.

ODGOVORITE
Name

Maki

06.01.2024 20:44

Ovako ce lagati i odlagati do oktobra , do izbora, a onda od toga nista biti nece. Isto kao i fabrike koje se otvaraju za 2500 radnika, njemacke firme, a Njemacka nam uvela sankcije zbog mesara iz Laktasa i lopova oko njega. Tuzno, jadno i zalosno. Rusiju boli uvo za nama , ima svojih jada i muka, a kako brani Srbe shvatili smo 99g.

ODGOVORITE
Name

Re

06.01.2024 23:53

Teško onom što pane na tudju milostinju pa bilo to Nemačka Rusija ili bilo koja druga drzava svi gledaju samo svoj interes(primer Nemačka) zato se i razvijaju vlastite ekonomije a kod nas uništavaju tj.pljačkaju

Name

Dušan

06.01.2024 23:59

Maki ne budi lud Dva mjeseca pred lokalne izbore dolazi Obran i Dodik i postavljaju kamen temeljac za početak radovaOd kojih neče biti ništa.

Name

Prle

06.01.2024 22:20

Zar neko misli da ce neki ozbiljan investitor ulagati u zemlju cilja je vlast u sukobu sa cijelim civiliziranim svijetom ?

ODGOVORITE
Name

Brane Doboj

07.01.2024 06:56

Ko će ulagati kada sve oko sebe blatimo i nazivamo najgrdnijim imenima.

ODGOVORITE
Name

Lopovska logika

07.01.2024 09:35

Valjalo bi pitati Hrvate kakva su njihova iskustva sa Mađarima oko privatizacije INE..??!! Stalno u nekakvom klinču, uvijek problemi i muka. Ko će koga zavrnuti. Baciti na pleća. Mađari nemaju miostri ni razumijevanja, egiga, kapital u pitanju, interes njihov iznad sve, iznad prava, pravde i morala.

ODGOVORITE
Name

Zokson

07.01.2024 10:34

Bolje GROB nego ROB ! Nije sve u parama drugovi izdajnici !!

ODGOVORITE
Name

Zoran

07.01.2024 16:37

Зашто се српске власти и у Српској и у Србији боје богаћења својих грађана?Све ово може да се финасира јавно приватним партнерством са нашим људима а не да се богате странци...

ODGOVORITE