Врховни суд САД одлучује да ли ће Трамп бити кандидат

Врховни суд САД је у петак саопштио да ц́е одлучити да ли бивши председник Доналд Трамп може да буде кандидат за новембарске председничке изборе због његових напора да поништи свој изборни пораз 2020. године, чиме ц́е тај суд директно утицати на предизборну председничку кампању.

Свијет 06.01.2024 | 08:25
Врховни суд САД одлучује да ли ће Трамп бити кандидат

Судије су признале потребу брзог доношења те одлуке, пошто ц́е бирачи широм земље ускоро почети да гласају на страначким изборима за кандидате на председничким избрима.

Суд се сложио да размотри Трампову жалбу на забрану Колорада која произилази из Трампове улоге у догађајима који су кулминирали нападом на амерички Капитол 6. јануара 2021. године.

Подвлачец́и хитност, расправе ц́е бити 8. фебруара, током зимске паузе од скоро месец дана за судије.

Скрац́ени временски оквир могао би да омогуц́и суду да донесе одлуку пре "Супер уторка" 5. марта, када на страналким изборима гласа највец́и број делегата у току једног дана, укључујуц́и и Колорадо.

Врховни суд ц́е први пут у историји разматрати значење и домет одредбе 14. амандмана на Устав САД која забрањује обављање јавних функција онима који су се "укључили у побуну".

Тај амандман је из 1868. године, после Грађанског рата.

Толико је ретко коришц́ен да највиши суд нације није имао прилике да га тумачи.

Врховни суд Колорада пресудио је прошлог месеца да Трамп не би требало да на изборима буде кандидат Републиканаца.

То је прва одлука да је 14. амандман употребљен да се кандидату за председника забрани учешће на изборима.

Троје од девет судија Врховног суда именовао је Трамп, иако су они у више наврата пресуђивали против њега у тужбама у вези са изборима 2020. године, као и о његовим покушајима да задржи документе везане за 6. јануар и да његове пореске пријаве не буду предате истражним одборима Конгреса САД који истражују његове афере.

Одредба у две реченице у одељку 3 14. амандмана каже да свако ко се заклео да ц́е поштовати Устав, а затим се "упустио у побуну" против њега више нема право на државну или савезну функцију.

Пошто је Конгрес САД усвојио амнестију за вец́ину бивших конфедераната из Грађанског рата 1872. године, та одредба је престала да се користи све док није поднето на десетине тужби да се за Трампа ове године не гласа.

(Курир)ФОТО: АП ЦХАРЛИЕ НЕИБЕРГАЛЛ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Нострадамус

06.01.2024 13:20

Само нам јос Трамп треба у опстој лудници која тренутно заокупља цијелу планету. Ако га неким слуцајем изаберу, сигуран сам да цемо имати ИИИ светски рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој ностра дамусе

06.01.2024 15:52

Колико си плитак,А сјужиш се туђим Перјем,Да ли си размишљао икад да је Трам управ из тог разлога што не жели Рат непожељан у очима Оних који га покушавају ДИСКВАЛИЦИРАТ,односно онемогућит да се кандидира за Предсједника САД еа,

Name

Ух

06.01.2024 16:25

Трамп је лопурда на квадрат, четри банкрота је тај пријавио дружио се са бата Епштајном, шта ли је тек покро

Name

Чак је рекао

06.01.2024 17:21

Да је он предсједник не би било рата у Израелу. Добар неки овај Трумп, за Нобела.

Name

Нострадамус

06.01.2024 17:51

Господине @ Мој ностра дамусе, ви имате своје мисљење о Трампу, а ја опет имам свој став о том хохстаплеру. Рат це поцети са С.Корејом, јер он њиховог водју зове „РоцкетМен“, а ономе не треба два пута говорити јер има кратак фитиљ. До сада није ниста урадио, јер јос није направио атомску бомбу, али док се евентуално Трамп ували у фотељу и овај це имати своју ракетицу. Друга могуцност је Русија, јер Трамп тврди да це рат бити заврсен за 5 минута ако он буде изабран. Пуно поздрава и навијајте за Трампа, јер на Балкану постоји пуно људи који воле диктаторе, а Трамп има велике предиспозиције за то.

Name

Ре

06.01.2024 13:39

Тај суд Амерички ако одлучи у овога милионера корист исти је као и бурлин суд у бурлином криминалу РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Или као код

06.01.2024 15:18

Путина. Кројачница устава

Name

Демос кратос

06.01.2024 16:15

Колијевка демократије је сахранила демократију одавно,а код нас срећом није ни заживјела.Амерички судови и судије су били предмет поноса Америке,надам се да још увијек то јесу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.01.2024 17:21

Користиш моје име

Name

За Ре

06.01.2024 20:39

Користим твоје име ЈА ти маму Ј...м

Name

Дарко

07.01.2024 08:17

Трамп је човјек мира. У вријеме првог мандата није започео ниједан рат, као једини предсједник САД од 1945. То је човјек који хоће да повуче САД из Европе, а могуће и да напусти НАТО, како би допринио миру у свијету. Зато га прогоне! На другој страни имамо удружену злочиначку организацију оличену у Бајдену, која свим средствима жели да укине демократију, слободу и да изазове трећи свјетски рат.

ОДГОВОРИТЕ