Vrhovni sud SAD odlučuje da li će Tramp biti kandidat

Vrhovni sud SAD je u petak saopštio da će odlučiti da li bivši predsednik Donald Tramp može da bude kandidat za novembarske predsedničke izbore zbog njegovih napora da poništi svoj izborni poraz 2020. godine, čime će taj sud direktno uticati na predizbornu predsedničku kampanju.

Svijet 06.01.2024 | 08:25
Vrhovni sud SAD odlučuje da li će Tramp biti kandidat

Sudije su priznale potrebu brzog donošenja te odluke, pošto će birači širom zemlje uskoro početi da glasaju na stranačkim izborima za kandidate na predsedničkim izbrima.

Sud se složio da razmotri Trampovu žalbu na zabranu Kolorada koja proizilazi iz Trampove uloge u događajima koji su kulminirali napadom na američki Kapitol 6. januara 2021. godine.

Podvlačeći hitnost, rasprave će biti 8. februara, tokom zimske pauze od skoro mesec dana za sudije.

Skraćeni vremenski okvir mogao bi da omogući sudu da donese odluku pre "Super utorka" 5. marta, kada na stranalkim izborima glasa najveći broj delegata u toku jednog dana, uključujući i Kolorado.

Vrhovni sud će prvi put u istoriji razmatrati značenje i domet odredbe 14. amandmana na Ustav SAD koja zabranjuje obavljanje javnih funkcija onima koji su se "uključili u pobunu".

Taj amandman je iz 1868. godine, posle Građanskog rata.

Toliko je retko korišćen da najviši sud nacije nije imao prilike da ga tumači.

Vrhovni sud Kolorada presudio je prošlog meseca da Tramp ne bi trebalo da na izborima bude kandidat Republikanaca.

To je prva odluka da je 14. amandman upotrebljen da se kandidatu za predsednika zabrani učešće na izborima.

Troje od devet sudija Vrhovnog suda imenovao je Tramp, iako su oni u više navrata presuđivali protiv njega u tužbama u vezi sa izborima 2020. godine, kao i o njegovim pokušajima da zadrži dokumente vezane za 6. januar i da njegove poreske prijave ne budu predate istražnim odborima Kongresa SAD koji istražuju njegove afere.

Odredba u dve rečenice u odeljku 3 14. amandmana kaže da svako ko se zakleo da će poštovati Ustav, a zatim se "upustio u pobunu" protiv njega više nema pravo na državnu ili saveznu funkciju.

Pošto je Kongres SAD usvojio amnestiju za većinu bivših konfederanata iz Građanskog rata 1872. godine, ta odredba je prestala da se koristi sve dok nije podneto na desetine tužbi da se za Trampa ove godine ne glasa.

(Kurir)FOTO: AP CHARLIE NEIBERGALL

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

06.01.2024 13:20

Samo nam jos Tramp treba u opstoj ludnici koja trenutno zaokuplja cijelu planetu. Ako ga nekim slucajem izaberu, siguran sam da cemo imati III svetski rat.

ODGOVORITE
Name

Moj nostra damuse

06.01.2024 15:52

Koliko si plitak,A sjužiš se tuđim Perjem,Da li si razmišljao ikad da je Tram uprav iz tog razloga što ne želi Rat nepoželjan u očima Onih koji ga pokušavaju DISKVALICIRAT,odnosno onemogućit da se kandidira za Predsjednika SAD ea,

Name

Uh

06.01.2024 16:25

Tramp je lopurda na kvadrat, četri bankrota je taj prijavio družio se sa bata Epštajnom, šta li je tek pokro

Name

Čak je rekao

06.01.2024 17:21

Da je on predsjednik ne bi bilo rata u Izraelu. Dobar neki ovaj Trump, za Nobela.

Name

Nostradamus

06.01.2024 17:51

Gospodine @ Moj nostra damuse, vi imate svoje misljenje o Trampu, a ja opet imam svoj stav o tom hohstapleru. Rat ce poceti sa S.Korejom, jer on njihovog vodju zove „RocketMen“, a onome ne treba dva puta govoriti jer ima kratak fitilj. Do sada nije nista uradio, jer jos nije napravio atomsku bombu, ali dok se eventualno Tramp uvali u fotelju i ovaj ce imati svoju raketicu. Druga mogucnost je Rusija, jer Tramp tvrdi da ce rat biti zavrsen za 5 minuta ako on bude izabran. Puno pozdrava i navijajte za Trampa, jer na Balkanu postoji puno ljudi koji vole diktatore, a Tramp ima velike predispozicije za to.

Name

Re

06.01.2024 13:39

Taj sud Američki ako odluči u ovoga milionera korist isti je kao i burlin sud u burlinom kriminalu RS.

ODGOVORITE
Name

Ili kao kod

06.01.2024 15:18

Putina. Krojačnica ustava

Name

Demos kratos

06.01.2024 16:15

Kolijevka demokratije je sahranila demokratiju odavno,a kod nas srećom nije ni zaživjela.Američki sudovi i sudije su bili predmet ponosa Amerike,nadam se da još uvijek to jesu.

ODGOVORITE
Name

Re

06.01.2024 17:21

Koristiš moje ime

Name

Za Re

06.01.2024 20:39

Koristim tvoje ime JA ti mamu J...m

Name

Darko

07.01.2024 08:17

Tramp je čovjek mira. U vrijeme prvog mandata nije započeo nijedan rat, kao jedini predsjednik SAD od 1945. To je čovjek koji hoće da povuče SAD iz Evrope, a moguće i da napusti NATO, kako bi doprinio miru u svijetu. Zato ga progone! Na drugoj strani imamo udruženu zločinačku organizaciju oličenu u Bajdenu, koja svim sredstvima želi da ukine demokratiju, slobodu i da izazove treći svjetski rat.

ODGOVORITE