Из општинског буџета новац иде у фирму одборника?!

Одборник СНСД-а у Скупштини општине Источно Ново Сарајево Миљан Сладоје власник је фирме “Урбанис” д.о.о. која добија бројне послове од Општине, али због недоречености закона, овај класични примјер сукоба интереса, то законски није... Упућени кажу да то није једини примјер да се на општинском и градском буџету развијају одборничке и друге фирме блиске властима.

Република Српска 05.01.2024 | 15:42
Из општинског буџета новац иде у фирму одборника?!

Фирма “Урбанис” чији је власник СНСД-ов одборник Миљан Сладоје основана је 2022. године и на почетку је од Општине Источно Ново Сарајево добијала углавном послове без учешћа на тендерима, односно директним споразумом, вриједне око 5.900 марака...

Новинарка Сања Васковић каже да се управо због тих цифри, мањих од 6.000 марака по послу, види намјера да се избјегне Закон о јавним набавкама.

„Директним споразумом могу да добију до 6.000 марака. Некако су и све касније набавке у том неком износу. Умјесто да се распише тендер вриједности 10.000 марака расцјепка се на два по 5.000. То је нажалост легално, али чини ми се да је избјегнут Закон о јавним набаквама“, истиче Васковић.

Од послова вриједних неколико хиљада, кроз неколико мјесеци се дошло до посла вриједног 320 хиљада марака за завршне радове на изградњи позоришта у Источном Новом Сарајеву који је Сладојев „Урбанис“ добио са фирмом „АИЗ“ из Источне Илиџе.

„То позориште се гради већ 20 година. Чак и тај тендер који је добио одборник заједно са још једном фирмом, односни ти послови које су добили, требали су бити завршени и за то нико не одговара. Некако је опробан рецепт у овој општини да они који су блиски властима добијају послове од општине. То је суштински сукоб интереса, али чини се да формално није. Тај одборник гласа за тај буџет, а касније од начелника Јована Катића добија послове", каже новинарка Сања Васковић.

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић каже да је све урађено у складу за Законом о јавним набавкама... Да је заправо фирма „АИЗ“ потписник уговора за посао извођења завршних радова на позоришту, а да је Сладојев „Урбанис“ само дио конзорцијума који је добио тај посао...

„У ком обиму, као дио конзорција, фирма „Урбанис“ или остале фирме које су дио конзорција раде на радовима у позоришту, ми то не познајемо. У Закону о јавним набавкама нигдје не пише да ја као уговорни орган треба да тражим власничку структуру фирме која се пријављује као ни оних фирми које су дио конзорција“, наглашава Катић.

Сладоје нам је у писаном одговору такође навео да његова фирма „Урбанис“ није потписала уговор са Општином за радове на позоришту, већ да учествује у том послу као дио групе извођача радова.

„Неосноване су оптужбе о постојању сукоба интереса, јер сам као одборник гласао за поменути буџет доста прије него што је тендери и био објављен. За овакав буџет сам гласао, јер је то био јавни интерес и интерес свих градјана наше локалне заједнице, што доказује чињеница да су за такав буџет гласали скоро сви присутни одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево“, написао нам је Сладоје у одговору.

Начелник Источног Новог Сарајева поручује онима који мисле да је Сладоје као власник фирме у сукобу интереса, да то пријаве надлежној Агенцији, те да они треба да донесу одлуку да ли је неко у сукобу интереса или није.

Међутим, евентуална пријава за сукоб интереса против одборника Миљана Сладоја вјероватно би била одбачена, јер је он власник, али не и директор „Урбанис-а“.

Дамјена Ожеговић из Транспаренсија БиХ каже да је због нелогичности у Закону о спречавању сукоба интереса у Републици Српској дозвољено да одборник буде власник фирме која добија послове од Општине.

„Не могу да буду директори или у управним одборима у приватним фирмама које склапају уговоре са органима власти веће од 30. 000 марака. То је недореченост закона, јер само се говори да не могу бити руководиоци, али се не говорио ништа о власничкој структури“, каже Ожеговић

Он наглашава да постоји проблем и са тим што Републичка Комисија за спречавања сукоба интереса веома уско тумачи закон, чиме су често на терену легализовани очигледни сукоби интереса.

(БН) Фото: БН 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ШОША

05.01.2024 15:58

Само крадите и обезбедите се да понесете и на онај свијет. Јесу проклети,сачувај боже 🙋👋

ОДГОВОРИТЕ
Name

панда

05.01.2024 16:36

тако је и у Бијељини ако не и горе,поједини одборници постали су тајкуни и моцници,тако да им ни странка сад не мозе ниста,узмите пар водеци одборника или сад бивси,па упоредите њихове некретнине,пре мандата и сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

05.01.2024 16:46

Није то нисте необицно тоје странка мафије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

05.01.2024 16:53

Те странке су исте.

Name

Милан

05.01.2024 18:22

Јака Вам је та фирма аиз Има једно запослено Сацувај бозе

Name

Гоги

05.01.2024 17:00

Мафија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Би Ви

05.01.2024 17:02

Па ово је фирма са вишедециниском традицијом, основана давне 2022, године ! Многе су фирме пропале, а ова стоји чврсто на ногама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

05.01.2024 17:36

Па ста ви оцекујете Милокрад је криминалац И нико ко није у криминалу немозе у власт И у СНСД то је ваљда постало јасно и лисцу На гранама

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

05.01.2024 18:03

Па да би се обогатили свију је ДОДИК УВУКАО У ВЛАСТ. ДОНОСЕ ЗАКОНЕ, СЕБИ, ПО СЕБИ. Проклети им било. Простаци. Отимати од поштеног Народа. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сладоје, Гужвић...

05.01.2024 18:52

Слатко нас гужвају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преписаноооо

05.01.2024 20:21

Ид проинтераа у других фитми сви по устом сценаријуу покривени двојим лоповским законимааа! Пљацка стољеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бллл

05.01.2024 21:04

Какве су ово све њуске па ово је страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста 1

06.01.2024 09:01

ПАТРИОТИЗАМ НА ВРХУНЦУ. ДАЈТЕ СЛАДОЈУ СЛИНИ МАЛОЈ. А ШТО СЕ БОРАЦА ТИЧЕ ЊИМА НЕ ТРЕБА ОНИ СУ ОВО СТВАРАЛИ ЗАТО ИМ ТРЕБА СВЕ УЗЕТИ. КЛОШАР МАЛИ. ОНООООО ОНООО

ОДГОВОРИТЕ