Iz opštinskog budžeta novac ide u firmu odbornika?!

Odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Miljan Sladoje vlasnik je firme “Urbanis” d.o.o. koja dobija brojne poslove od Opštine, ali zbog nedorečenosti zakona, ovaj klasični primjer sukoba interesa, to zakonski nije... Upućeni kažu da to nije jedini primjer da se na opštinskom i gradskom budžetu razvijaju odborničke i druge firme bliske vlastima.

Republika Srpska 05.01.2024 | 15:42
Iz opštinskog budžeta novac ide u firmu odbornika?!

Firma “Urbanis” čiji je vlasnik SNSD-ov odbornik Miljan Sladoje osnovana je 2022. godine i na početku je od Opštine Istočno Novo Sarajevo dobijala uglavnom poslove bez učešća na tenderima, odnosno direktnim sporazumom, vrijedne oko 5.900 maraka...

Novinarka Sanja Vasković kaže da se upravo zbog tih cifri, manjih od 6.000 maraka po poslu, vidi namjera da se izbjegne Zakon o javnim nabavkama.

„Direktnim sporazumom mogu da dobiju do 6.000 maraka. Nekako su i sve kasnije nabavke u tom nekom iznosu. Umjesto da se raspiše tender vrijednosti 10.000 maraka rascjepka se na dva po 5.000. To je nažalost legalno, ali čini mi se da je izbjegnut Zakon o javnim nabakvama“, ističe Vasković.

Od poslova vrijednih nekoliko hiljada, kroz nekoliko mjeseci se došlo do posla vrijednog 320 hiljada maraka za završne radove na izgradnji pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu koji je Sladojev „Urbanis“ dobio sa firmom „AIZ“ iz Istočne Ilidže.

„To pozorište se gradi već 20 godina. Čak i taj tender koji je dobio odbornik zajedno sa još jednom firmom, odnosni ti poslovi koje su dobili, trebali su biti završeni i za to niko ne odgovara. Nekako je oproban recept u ovoj opštini da oni koji su bliski vlastima dobijaju poslove od opštine. To je suštinski sukob interesa, ali čini se da formalno nije. Taj odbornik glasa za taj budžet, a kasnije od načelnika Jovana Katića dobija poslove", kaže novinarka Sanja Vasković.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić kaže da je sve urađeno u skladu za Zakonom o javnim nabavkama... Da je zapravo firma „AIZ“ potpisnik ugovora za posao izvođenja završnih radova na pozorištu, a da je Sladojev „Urbanis“ samo dio konzorcijuma koji je dobio taj posao...

„U kom obimu, kao dio konzorcija, firma „Urbanis“ ili ostale firme koje su dio konzorcija rade na radovima u pozorištu, mi to ne poznajemo. U Zakonu o javnim nabavkama nigdje ne piše da ja kao ugovorni organ treba da tražim vlasničku strukturu firme koja se prijavljuje kao ni onih firmi koje su dio konzorcija“, naglašava Katić.

Sladoje nam je u pisanom odgovoru takođe naveo da njegova firma „Urbanis“ nije potpisala ugovor sa Opštinom za radove na pozorištu, već da učestvuje u tom poslu kao dio grupe izvođača radova.

„Neosnovane su optužbe o postojanju sukoba interesa, jer sam kao odbornik glasao za pomenuti budžet dosta prije nego što je tenderi i bio objavljen. Za ovakav budžet sam glasao, jer je to bio javni interes i interes svih gradjana naše lokalne zajednice, što dokazuje činjenica da su za takav budžet glasali skoro svi prisutni odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo“, napisao nam je Sladoje u odgovoru.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva poručuje onima koji misle da je Sladoje kao vlasnik firme u sukobu interesa, da to prijave nadležnoj Agenciji, te da oni treba da donesu odluku da li je neko u sukobu interesa ili nije.

Međutim, eventualna prijava za sukob interesa protiv odbornika Miljana Sladoja vjerovatno bi bila odbačena, jer je on vlasnik, ali ne i direktor „Urbanis-a“.

Damjena Ožegović iz Transparensija BiH kaže da je zbog nelogičnosti u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u Republici Srpskoj dozvoljeno da odbornik bude vlasnik firme koja dobija poslove od Opštine.

„Ne mogu da budu direktori ili u upravnim odborima u privatnim firmama koje sklapaju ugovore sa organima vlasti veće od 30. 000 maraka. To je nedorečenost zakona, jer samo se govori da ne mogu biti rukovodioci, ali se ne govorio ništa o vlasničkoj strukturi“, kaže Ožegović

On naglašava da postoji problem i sa tim što Republička Komisija za sprečavanja sukoba interesa veoma usko tumači zakon, čime su često na terenu legalizovani očigledni sukobi interesa.

(BN) Foto: BN 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

ШОША

05.01.2024 15:58

Само крадите и обезбедите се да понесете и на онај свијет. Јесу проклети,сачувај боже 🙋👋

ODGOVORITE
Name

panda

05.01.2024 16:36

tako je i u Bijeljini ako ne i gore,pojedini odbornici postali su tajkuni i mocnici,tako da im ni stranka sad ne moze nista,uzmite par vodeci odbornika ili sad bivsi,pa uporedite njihove nekretnine,pre mandata i sad.

ODGOVORITE
Name

Boban

05.01.2024 16:46

Nije to niste neobicno toje stranka mafije

ODGOVORITE
Name

Sve

05.01.2024 16:53

Te stranke su iste.

Name

Milan

05.01.2024 18:22

Jaka Vam je ta firma aiz Ima jedno zaposleno Sacuvaj boze

Name

Gogi

05.01.2024 17:00

Mafija

ODGOVORITE
Name

Šta Bi Vi

05.01.2024 17:02

Pa ovo je firma sa višedeciniskom tradicijom, osnovana davne 2022, godine ! Mnoge su firme propale, a ova stoji čvrsto na nogama !

ODGOVORITE
Name

Lune

05.01.2024 17:36

Pa sta vi ocekujete Milokrad je kriminalac I niko ko nije u kriminalu nemoze u vlast I u SNSD to je valjda postalo jasno i liscu Na granama

ODGOVORITE
Name

+

05.01.2024 18:03

Pa da bi se obogatili sviju je DODIK UVUKAO U VLAST. DONOSE ZAKONE, SEBI, PO SEBI. Prokleti im bilo. Prostaci. Otimati od poštenog Naroda. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

Sladoje, Gužvić...

05.01.2024 18:52

Slatko nas gužvaju...

ODGOVORITE
Name

Prepisanoooo

05.01.2024 20:21

Id prointeraa u drugih fitmi svi po ustom scenarijuu pokriveni dvojim lopovskim zakonimaaa! Pljacka stoljeca

ODGOVORITE
Name

Blll

05.01.2024 21:04

Kakve su ovo sve njuske pa ovo je strasno

ODGOVORITE
Name

Kosta 1

06.01.2024 09:01

PATRIOTIZAM NA VRHUNCU. DAJTE SLADOJU SLINI MALOJ. A ŠTO SE BORACA TIČE NJIMA NE TREBA ONI SU OVO STVARALI ZATO IM TREBA SVE UZETI. KLOŠAR MALI. ONOOOOO ONOOO

ODGOVORITE