БиХ поново без усвојеног буџета ушла у нову годину

Институције Босне и Херцеговине ушле су у 2024. годину без усвојеног буџета. Према приједлогу Министарства финансија и трезора БиХ буџет ће бити на нивоу оног из прошле године и износиће више од 1.315.000.000 КМ. Међутим, док политички актери калкулишу хоће ли који милион бити више или мање у буџету, грађани трпе.

Босна и Херцеговина 04.01.2024 | 20:35
БиХ поново без усвојеног буџета ушла у нову годину

- Босна и Херцеговина закорачила је у Нову годину, традиционално - без усвојеног буџета. Државне институције су од првог јануара на привременом финансирању. У преводу то значи да средства иду само за текуће расходе, односно плате. У те сврхе издваја се чак 963.346.000 КМ, док за капиталне издатке остаје свега 90.555.000 КМ. Ове прецизне податке изнио је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора БиХ 

И тако из године у годину, највише новца иде на плате и накнаде, па је узалудно вјеровати да  у овој години може бити другачије, наводе из опозиције. 

Бранислав Бореновић, посланик ПДП у ПД ПС БиХ неусвајање буџета види као неки договор иза сцене. "Можда је неко ново именовање у питању, неки нови посао, нека нова комбинација, неки нови тендери.", каже Бореновић.

Да је неусвајање буџета БиХ доказ кризе власти и слабости владајуће коалиције свједоче и препуцавања око милионских износа.

Док министар одбране Зукан Хелез тражи повећање буџета за Оружане снаге БиХ, министар Амиџић најављује мање новца за 43 буџетска корисника.

Младен Босић, посланик СДС у ПД ПС БиХ, оцјењује да се политика владајуће коалиције базира не на договору, већ на продуковању недоговарања.

"А то недоговарање онда послужи за међусобне размирице и приказивање како се боре за националне интересе. Иако би буџет требао да буде искључиво у интересу грађана који пуне тај буџет он се претворио у надмудривање политичких актера да ли ће бити 5 или 10 милиона више или мање у буџету, а сви због тога трпе",  рекао је Босић.

Очекује усвајање буџета тек у априлу мјесецу, зато што би стало финансирање исплате плата, па ће тек онда, изненада наћи договор, сматра посланик СДС-а.

Посљедња година која је почела без привременог финансирања институција БиХ била је 2018, а привремено финансирање је само губитак времена који државу пуно кошта.

"Тако то све иде укруг, осим што је све мање наде за грађане БиХ за неку стабилност и економски просперитет. Грађани масовно одлазе, а будуће генерације пензионера питање је од кога и од чега ће примати пензију. Оне који воде политику таква питања још увијек не занимају, а чини ми се једним дијелом ни оне који их бирају.", наводи Босић.

Због неусвајања буџета у БиХ трпе капитална улагања и грађани, али плате оних који се не могу договорити да 1.315.000.000 КМ постану оперативна, нису упитне.

(БН) Фото: Архива/СМ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Хе хе

04.01.2024 20:55

Па зна се ко је "будзет" код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.01.2024 21:59

Једини начин је обуставити и исплату плата зато сто је то незаконито кад нема будјета. А нај боље би било пребацити их у реални сектор да зараде своју плату. Тад би све разумјели овако се насладјују кешом који нису ни зарадили јос трују руку која и рани

Name

Ненад-Нострадамус

06.01.2024 13:30

Како нема будзета,а плате се редовно исплацују.

Name

Аналитичар

04.01.2024 22:02

Па вајна опозицијо стално неку шупљу причу продајете,па Баја сам има 56 милиона и даје коме хоће и како хоће,а ви само паламудите!Донаторским вечерама спашавате народ и њихове муке,а споран вам је буџет БиХ од којег и ви дебеле користи имате као посланици у Парламенту БиХ!Ајте сви у пм!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.01.2024 11:33

Сви они мезе у дрзавној мензи, а плате примају да би грађанима испирали мозак. И успјели су у томе

Name

Реалист

05.01.2024 10:28

Буџет бих би по оним овлаштењима које има по Дејтону,три министарства и предсједништво једва требао износити од 50 до 100 милиона. Дакле Република Српска би уштедјела огроман новац и ето повећања пензија, социјалних давања, инвестиција.Плацамо измисљене институције и жеље Босњака, а тиме вршимо и етничко чишћење Срба у федерацији, јер се у те институције запошљавају искључиво Бошњаци и нашим парама купују српску имовину у Сарајеву и другим дијеловима федерације. Тај буџет треба под хитно свести у Дејтонске оквире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симпатицно

06.01.2024 14:26

И ста је било кад си се пробудио