BiH ponovo bez usvojenog budžeta ušla u novu godinu

Institucije Bosne i Hercegovine ušle su u 2024. godinu bez usvojenog budžeta. Prema prijedlogu Ministarstva finansija i trezora BiH budžet će biti na nivou onog iz prošle godine i iznosiće više od 1.315.000.000 KM. Međutim, dok politički akteri kalkulišu hoće li koji milion biti više ili manje u budžetu, građani trpe.

Bosna i Hercegovina 04.01.2024 | 20:35
BiH ponovo bez usvojenog budžeta ušla u novu godinu

- Bosna i Hercegovina zakoračila je u Novu godinu, tradicionalno - bez usvojenog budžeta. Državne institucije su od prvog januara na privremenom finansiranju. U prevodu to znači da sredstva idu samo za tekuće rashode, odnosno plate. U te svrhe izdvaja se čak 963.346.000 KM, dok za kapitalne izdatke ostaje svega 90.555.000 KM. Ove precizne podatke iznio je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH 

I tako iz godine u godinu, najviše novca ide na plate i naknade, pa je uzaludno vjerovati da  u ovoj godini može biti drugačije, navode iz opozicije. 

Branislav Borenović, poslanik PDP u PD PS BiH neusvajanje budžeta vidi kao neki dogovor iza scene. "Možda je neko novo imenovanje u pitanju, neki novi posao, neka nova kombinacija, neki novi tenderi.", kaže Borenović.

Da je neusvajanje budžeta BiH dokaz krize vlasti i slabosti vladajuće koalicije svjedoče i prepucavanja oko milionskih iznosa.

Dok ministar odbrane Zukan Helez traži povećanje budžeta za Oružane snage BiH, ministar Amidžić najavljuje manje novca za 43 budžetska korisnika.

Mladen Bosić, poslanik SDS u PD PS BiH, ocjenjuje da se politika vladajuće koalicije bazira ne na dogovoru, već na produkovanju nedogovaranja.

"A to nedogovaranje onda posluži za međusobne razmirice i prikazivanje kako se bore za nacionalne interese. Iako bi budžet trebao da bude isključivo u interesu građana koji pune taj budžet on se pretvorio u nadmudrivanje političkih aktera da li će biti 5 ili 10 miliona više ili manje u budžetu, a svi zbog toga trpe",  rekao je Bosić.

Očekuje usvajanje budžeta tek u aprilu mjesecu, zato što bi stalo finansiranje isplate plata, pa će tek onda, iznenada naći dogovor, smatra poslanik SDS-a.

Posljednja godina koja je počela bez privremenog finansiranja institucija BiH bila je 2018, a privremeno finansiranje je samo gubitak vremena koji državu puno košta.

"Tako to sve ide ukrug, osim što je sve manje nade za građane BiH za neku stabilnost i ekonomski prosperitet. Građani masovno odlaze, a buduće generacije penzionera pitanje je od koga i od čega će primati penziju. One koji vode politiku takva pitanja još uvijek ne zanimaju, a čini mi se jednim dijelom ni one koji ih biraju.", navodi Bosić.

Zbog neusvajanja budžeta u BiH trpe kapitalna ulaganja i građani, ali plate onih koji se ne mogu dogovoriti da 1.315.000.000 KM postanu operativna, nisu upitne.

(BN) Foto: Arhiva/SM

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

He he

04.01.2024 20:55

Pa zna se ko je "budzet" kod nas

ODGOVORITE
Name

Re

04.01.2024 21:59

Jedini način je obustaviti i isplatu plata zato sto je to nezakonito kad nema budjeta. A naj bolje bi bilo prebaciti ih u realni sektor da zarade svoju platu. Tad bi sve razumjeli ovako se nasladjuju kešom koji nisu ni zaradili jos truju ruku koja i rani

Name

Nenad-Nostradamus

06.01.2024 13:30

Kako nema budzeta,a plate se redovno isplacuju.

Name

Analitičar

04.01.2024 22:02

Pa vajna opozicijo stalno neku šuplju priču prodajete,pa Baja sam ima 56 miliona i daje kome hoće i kako hoće,a vi samo palamudite!Donatorskim večerama spašavate narod i njihove muke,a sporan vam je budžet BiH od kojeg i vi debele koristi imate kao poslanici u Parlamentu BiH!Ajte svi u pm!

ODGOVORITE
Name

Re

05.01.2024 11:33

Svi oni meze u drzavnoj menzi, a plate primaju da bi građanima ispirali mozak. I uspjeli su u tome

Name

Realist

05.01.2024 10:28

Budžet bih bi po onim ovlaštenjima koje ima po Dejtonu,tri ministarstva i predsjedništvo jedva trebao iznositi od 50 do 100 miliona. Dakle Republika Srpska bi uštedjela ogroman novac i eto povećanja penzija, socijalnih davanja, investicija.Placamo izmisljene institucije i želje Bosnjaka, a time vršimo i etničko čišćenje Srba u federaciji, jer se u te institucije zapošljavaju isključivo Bošnjaci i našim parama kupuju srpsku imovinu u Sarajevu i drugim dijelovima federacije. Taj budžet treba pod hitno svesti u Dejtonske okvire.

ODGOVORITE
Name

Simpaticno

06.01.2024 14:26

I sta je bilo kad si se probudio