Око пада ИЗИС-а треба да се јаче ангажују надлежни

Иако хакерски напад на ИЗИС траје већ три дана, нико од надлежних још није реаговао. Нове информације говоре да су наводни хакери оставили и поруку надлежнима да им се јаве ако желе да безболно ријеше проблем. Из ресорног министарства касно поподне је саопштено да да су подаци пацијената заштићени.

Република Српска 04.01.2024 | 20:17
Око пада ИЗИС-а треба да се јаче ангажују надлежни

Према информацијама које су изашле у јавност, хакери су,наводно,  у поруци коју су оставили на серверу ИЗИС-а, навели да су сви подаци из система извађени и да ће ускоро бити објављени, уз упозорење да би свако интервенисање могло уништити или учинити процес дешифровања непотребно болним.

"Прво, ваши подаци су извађени и ускоро ће бити јавно објављени. Друго, ово је важно, не петљајте се са вашим криптованим фајловима: немојте покушавати да их покрећете, отварате, уређујете, дешифрујете, конвертујете, форматирате или поправљате.  Уништићете их и учинити процес дешифровања непотребно болним. Још једна напомена: нема сврхе укључивати треће стране, посредници вам не могу помоћи, али ће ствари учинити скупљим. Молимо вас да нас контактирате".

Да ли је ико од надлежних контактирао икога, не зна се јер се већ данима о овако озбиљној ситуацији ћути. И док се ћути и о евентуалним посљедицама, да ће их итекако бити, за БН објашњава Владимир Цицовић, компјутерски експерт. Он каже да постоји велика вјероватноћа да ће подаци бити злоупотријебљени на више начина.

„Те информације се налазе на форумима гдје се окупљају сајбер криминалци, јавно су доступне и ко год жели може да их купи такође подаци грађана РС су сада евидентно у нечијим рукама.  Вјероватно су нашли  грешку у апликацији и са тим су дошли до комплетног сервера и главне базе гдје се налазе информације грађана РС, каже за БН Владимир Цицовић, компјутерски експерт.

Први циљ криминалаца је, истиче Цицовић, наплаћивање откупнине за дешифровање података, а ако не успију – продају податке било коме. А ако и то не успије – подаци постају јавни.

„База се може користити за даље криминалне сврхе од злоупотрбе, преваре, крађе идентитета итд. сматрам да је ово озбиљна ситуација и да би требало да се јаче ангажује полиција и тужилаштво. Оно што је сигурно да је лоше урађена сигурност на сајтовима да нису размишљали шта би могло бити ако неко дође до тих сервера“, истиче Цицовић.

Од самог почетка имплементације ИЗИС-а, овај интегрисани здравствени систем прате бројне контроверзе, почевши од цијене од 26 милиона КМ па све до повремених прекида система. Због непостојања јаке антивирусне заштите,тврде стручњаци, преко сервера ИЗИС-а извучена је комплетна база података грађана Српске. Из ресорног министарства касно поподне је саопштено да да су подаци пацијената заштићени. Покушали смо да сазнамо више детаља од ресорног министарства, фонда здравственог осигурања и МУП-а Српске, али одговоре нисмо добили.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Пале

04.01.2024 21:17

Пола насег становнистава се свакако лијеци на Косеву у Федерацији а Додик би да прави границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.01.2024 15:43

Битно да је Проинтер узео паре, систем не мора ни да ради. Све су поклопиле ове патриоте. Најјаче је да се софтвер за електронске дневнике налази у Загребу. Паметном све јасно.

Name

Профа

04.01.2024 21:21

Све је ово вештачки организовано да се опљачка РС. Е мој народе што се продајеш за 20 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ста да вам казу???

04.01.2024 21:59

Долазе на наплату корупција, незнање. бахатост, неспособност. Али нека Милокрадова дјеца одсједају у Лисабону у хотелу Ритз, воли овај народ да дјеца од политицара серу по њима. То су инаце дјеца дугогодисњег корумпираног главног политицара, предсједника једног ентитета од 900 000јуди, у једној од најсиромаснијих, најјаднијих земаља у Европи. Пуси рацку сиротињо, видис како лако се троси покрадени новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

05.01.2024 09:10

И не треба нам фонд кад се сви из Истоцног дијела РС, лијецимо на Косеву у Сарајеву. Толико о Српству,

Name

ХМ

05.01.2024 10:40

Моје мишљење, ста ако ово све раде људи који су то све инсталирали и сада раде то сто раде, свако има своје мишљење али ја имам своје. Као ниста се немозе ријешити док се они не контактирају, знаци траже новац. Гладним људима никад доста. Толико

Name

МеНАГЕР

04.01.2024 22:23

Први проблем је сто су празници тако док они не продју нико ниста урадити по овом питању неце (а вец су најавили да це бити ријесено кроз 15ак дана а то је док се прославе празници) Друго ту нико не зна ција је то надлезност па само пребацују једни на друге Треце И ови сто несто знају не могу и неце јер незнају да ли је то стварно то сто се прица или је само јос једна обицна превара некога из владајуцих структура да се узму новци (боје се да не би покварили план) Знаци имамо слицну ситуацију као и за вријеме короне када је досло до изразаја сво ово странацко запосљавање и постављење неструцних а погодних климоглаваца (који се праве битни на неким ситним и небитним стварима а када је нека озбиљна ситуација онда се склањају) Ово није ниста ста це у будуцности јос бити Све це то доци на наплату А и онда це нам вјероватно бити крив неко други

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уз такве надлезне

04.01.2024 22:43

Добри смо сто постојимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

05.01.2024 00:01

Зовите Кају програмера да сада се огласи како ће ријешити ситуацију. Ваљда за 26 милиона знају како ће то, није то мали износ.Систем ваљда има неку гаранцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САНКЦИЈЕ

05.01.2024 09:39

Дјелују и то веома добро. Реците народу истину.

ОДГОВОРИТЕ