Oko pada IZIS-a treba da se jače angažuju nadležni

Iako hakerski napad na IZIS traje već tri dana, niko od nadležnih još nije reagovao. Nove informacije govore da su navodni hakeri ostavili i poruku nadležnima da im se jave ako žele da bezbolno riješe problem. Iz resornog ministarstva kasno popodne je saopšteno da da su podaci pacijenata zaštićeni.

Republika Srpska 04.01.2024 | 20:17
Oko pada IZIS-a treba da se jače angažuju nadležni

Prema informacijama koje su izašle u javnost, hakeri su,navodno,  u poruci koju su ostavili na serveru IZIS-a, naveli da su svi podaci iz sistema izvađeni i da će uskoro biti objavljeni, uz upozorenje da bi svako intervenisanje moglo uništiti ili učiniti proces dešifrovanja nepotrebno bolnim.

"Prvo, vaši podaci su izvađeni i uskoro će biti javno objavljeni. Drugo, ovo je važno, ne petljajte se sa vašim kriptovanim fajlovima: nemojte pokušavati da ih pokrećete, otvarate, uređujete, dešifrujete, konvertujete, formatirate ili popravljate.  Uništićete ih i učiniti proces dešifrovanja nepotrebno bolnim. Još jedna napomena: nema svrhe uključivati treće strane, posrednici vam ne mogu pomoći, ali će stvari učiniti skupljim. Molimo vas da nas kontaktirate".

Da li je iko od nadležnih kontaktirao ikoga, ne zna se jer se već danima o ovako ozbiljnoj situaciji ćuti. I dok se ćuti i o eventualnim posljedicama, da će ih itekako biti, za BN objašnjava Vladimir Cicović, kompjuterski ekspert. On kaže da postoji velika vjerovatnoća da će podaci biti zloupotrijebljeni na više načina.

„Te informacije se nalaze na forumima gdje se okupljaju sajber kriminalci, javno su dostupne i ko god želi može da ih kupi takođe podaci građana RS su sada evidentno u nečijim rukama.  Vjerovatno su našli  grešku u aplikaciji i sa tim su došli do kompletnog servera i glavne baze gdje se nalaze informacije građana RS, kaže za BN Vladimir Cicović, kompjuterski ekspert.

Prvi cilj kriminalaca je, ističe Cicović, naplaćivanje otkupnine za dešifrovanje podataka, a ako ne uspiju – prodaju podatke bilo kome. A ako i to ne uspije – podaci postaju javni.

„Baza se može koristiti za dalje kriminalne svrhe od zloupotrbe, prevare, krađe identiteta itd. smatram da je ovo ozbiljna situacija i da bi trebalo da se jače angažuje policija i tužilaštvo. Ono što je sigurno da je loše urađena sigurnost na sajtovima da nisu razmišljali šta bi moglo biti ako neko dođe do tih servera“, ističe Cicović.

Od samog početka implementacije IZIS-a, ovaj integrisani zdravstveni sistem prate brojne kontroverze, počevši od cijene od 26 miliona KM pa sve do povremenih prekida sistema. Zbog nepostojanja jake antivirusne zaštite,tvrde stručnjaci, preko servera IZIS-a izvučena je kompletna baza podataka građana Srpske. Iz resornog ministarstva kasno popodne je saopšteno da da su podaci pacijenata zaštićeni. Pokušali smo da saznamo više detalja od resornog ministarstva, fonda zdravstvenog osiguranja i MUP-a Srpske, ali odgovore nismo dobili.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Pale

04.01.2024 21:17

Pola naseg stanovnistava se svakako lijeci na Kosevu u Federaciji a Dodik bi da pravi granice.

ODGOVORITE
Name

Re

05.01.2024 15:43

Bitno da je Prointer uzeo pare, sistem ne mora ni da radi. Sve su poklopile ove patriote. Najjače je da se softver za elektronske dnevnike nalazi u Zagrebu. Pametnom sve jasno.

Name

Профа

04.01.2024 21:21

Све је ово вештачки организовано да се опљачка РС. Е мој народе што се продајеш за 20 КМ

ODGOVORITE
Name

Pa sta da vam kazu???

04.01.2024 21:59

Dolaze na naplatu korupcija, neznanje. bahatost, nesposobnost. Ali neka Milokradova djeca odsjedaju u Lisabonu u hotelu Ritz, voli ovaj narod da djeca od politicara seru po njima. To su inace djeca dugogodisnjeg korumpiranog glavnog politicara, predsjednika jednog entiteta od 900 000judi, u jednoj od najsiromasnijih, najjadnijih zemalja u Evropi. Pusi racku sirotinjo, vidis kako lako se trosi pokradeni novac.

ODGOVORITE
Name

Pero

05.01.2024 09:10

I ne treba nam fond kad se svi iz Istocnog dijela RS, lijecimo na Kosevu u Sarajevu. Toliko o Srpstvu,

Name

HM

05.01.2024 10:40

Moje mišljenje, sta ako ovo sve rade ljudi koji su to sve instalirali i sada rade to sto rade, svako ima svoje mišljenje ali ja imam svoje. Kao nista se nemoze riješiti dok se oni ne kontaktiraju, znaci traže novac. Gladnim ljudima nikad dosta. Toliko

Name

MeNAGER

04.01.2024 22:23

Prvi problem je sto su praznici tako dok oni ne prodju niko nista uraditi po ovom pitanju nece (a vec su najavili da ce biti rijeseno kroz 15ak dana a to je dok se proslave praznici) Drugo tu niko ne zna cija je to nadleznost pa samo prebacuju jedni na druge Trece I ovi sto nesto znaju ne mogu i nece jer neznaju da li je to stvarno to sto se prica ili je samo jos jedna obicna prevara nekoga iz vladajucih struktura da se uzmu novci (boje se da ne bi pokvarili plan) Znaci imamo slicnu situaciju kao i za vrijeme korone kada je doslo do izrazaja svo ovo stranacko zaposljavanje i postavljenje nestrucnih a pogodnih klimoglavaca (koji se prave bitni na nekim sitnim i nebitnim stvarima a kada je neka ozbiljna situacija onda se sklanjaju) Ovo nije nista sta ce u buducnosti jos biti Sve ce to doci na naplatu A i onda ce nam vjerovatno biti kriv neko drugi

ODGOVORITE
Name

Uz takve nadlezne

04.01.2024 22:43

Dobri smo sto postojimo

ODGOVORITE
Name

Đuro

05.01.2024 00:01

Зовите Кају програмера да сада се огласи како ће ријешити ситуацију. Ваљда за 26 милиона знају како ће то, није то мали износ.Систем ваљда има неку гаранцију.

ODGOVORITE
Name

SANKCIJE

05.01.2024 09:39

Djeluju i to veoma dobro. Recite narodu istinu.

ODGOVORITE