ИЗИС и даље не ради, у проблему и апотеке

Гужве у домовима здравља у Републици Српској наставиле су се и данас, а пад ИЗИС система утицао је и на апотекаре. Из Домова здравља моле грађане на разумијевање. Бањалучани кажу да се на преглед код доктора чека и до сат времена, посебно ако у смјени ради један љекар породичне медицине који просто не може све да стигне.

Република Српска 04.01.2024 | 13:09
ИЗИС и даље не ради, у проблему и апотеке

Из Дома здравља Прњавор истакли су да њихово особље, након насталих потешкоћа у функционисању интегрисаног здравственог информационог система, пружа услуге у отежаним условима рада.

"Молимо вас да до потпуне успоставе ИЗИС-а, имате разумијевања за проблеме које настају у пружању здравствених услуга и успорен рад служби", навели су из ове здравствене установе.

У циљу лакшег превазилажења новонастале ситуације, из прњаворског Дома здравља замолили су пацијенте да приликом доласка у амбуланте понесу своју медицинску документацију, односно налаз специјалисте у којем је наведена терапија.

"Ако нисте сигурни који лијекови чине вашу континуирану терапију, молимо вас да са собом понесете амбалажу или кутије од лијекова које користите", саопштили су они.

За разумијевање и стрпљење због могућих дужих задржавања и чекања здравствену услуга замолили су јуче пацијенте и из приједорског Дома здравља.

"Истовремено, молимо пацијенте да прије доласка у Дом здравља Приједор претходно телефонским путем контактирају тимове породичне медицине", рекли су они.

Поред пометње у здравственим установама, пад ИЗИС-а је изазвао пометњу и у апотекама.

"Пацијенти су се забринули да ли ће моћи да дигну своје редовне терапије с обзиром да су неке биле већ послане на електронске картице са којих није могла да се учита терапија", истакли су из једне бањалучке апотеке за "Независне новине".

Како су навели, вратили су се писаним рецептима, што није проблем старим радницима, али јесте младим фармацеутима.

"Једина отежавајућа околност је та да има нових колега који се нису са писаном формом сусретали раније, ту јесте било мало отежавајуће и спорије, али свакако не нешто што нису успјешно савладали", кажу они. 

Институције Српске још увијек се нису огласиле о овом проблему. За данас је, како преносе медији, заказан састанак у Влади Српске о хакерском нападу.

(БН/Независне) Фото:БН

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

битно

04.01.2024 13:11

Битно је да је плаћен и да доктори ћуте,једна од ћутљивијих академских титула код нас,трпе а најпониженији,мене срамота како их газе и постројавају,какве изјаве потписују имкако их водају по митинзима,па Џајић их сам бар пет пута мјесечно постројава као овце.Туга

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.01.2024 14:15

И просвјетари и љекари.Ћуте,сагињу главу и све аминују.А најобразованији дио друштва.Слуге.

Name

Тттт

04.01.2024 16:34

Јел сви просвјерари? Хахахаха

Name

Дгио

04.01.2024 13:16

ИЗИС неце радити до даљњег. До отцепљења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.01.2024 18:23

Кад прођу новогодишњи празници, а онда ће смислити неки изговор зашто је пао систем и засто су платили 30 пута више него Србија, по глави становника. Припремимо се за новогодишње бајке.

Name

Зац

04.01.2024 13:36

Трпимо ми вец годинама. Пао систем, на УКЦ не раде операционе сале, гаразе нема, а Дјајиц коло води и пјева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

04.01.2024 13:45

Проинтер софтвер ради нема ста као и код сумарије електре поште гдје год је њихов софтвер оно проблем....... Толико о том

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инзењер

04.01.2024 13:53

Нек позову портпаролке и старлете са мрезастим царапама, пуне су их институције, оне це то да ријесе, јер су ови сто њих доводе инзењере отјерали швабама. Ако бас не могу саме, орда предлазем да се укљуце и еминентне високосколске установе из БЛ као сто су АПЕИРОН, НУБЛ, УПС, БЛЦ итд. Ако бас ни удрузени немају довољно знања, онда у помоц нек позову и унуверзитете из Широког Бријега, Травника, Сокоца, Босанске отоке, Горње Подоругле..., има тих факултета гдје ни сателитски телефон нема сигнала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

04.01.2024 14:14

Неће никад ни прорадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пацијент

04.01.2024 14:41

а ста су те "нове колеге" у апотекама радиле на факултету? играли игрице или се учили занату? рећу вам ја - нису ништа јер ни немају факултет, све купљено криминалним радњама. просјечан апотекар данас, барем у бањалуци, је на нивоу радника у продавници, а тако се и понашају..инвалиде и пацијенте са тешким повредама враћају доктору без терапије за најобичнији печат неки, малтене за зарез ако је доктор превидио, значи усуга на нивоу пијаце. на љето направе фрижидер у апотеци, не осврћући се на то да угрожавају здравље већ болесним људима, а зими нахајцају да се човјек презноји..немамо ми одавно фармацеуте по апотекама, само убоге касирке, са дужним поштовањем према касиркама, јер раде куд и камо боље од "апотекара"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свјетлост

04.01.2024 15:17

Не знам како мислите да се не врацају рецепти који немају пецат, знате ли ви да је последња контрола рецепата управо у апотеци и да све сто је греска љекара, само тај пецат сто га наводите или индикација, дијагноза, било ста погресно написано иде на терет управо том апотекару, јер фонд уредно врати те рецепте и онда га исти фармацеут плати. Дакле, мислите и даље да је бесмислено вратири такав рецепт на исправку? Знам доста фармацеута који лицно оду да исправе. Дакле, није проблем сто љекар добро не написе рецепт, и то би се требало уцити на факултету, нпр. напису рецепт, без генерике и тако га посаљу у апотеку, то је у реду са васе стране, све сто се изда тако иде на терет истог фармацеута јер га Фонд како рекох уредно врати са одредјеним износом да се плати.

Name

ре Свјетлост

04.01.2024 18:29

само нека правдања имате, значи по вашој логици је у реду и исправно да пацијенти испаштају за ваше, и докторске и апотекарске грешке, то вам је изгледа поента..е па није у реду да пацијенти испаштају, само зато што се вама не да да изнађете рјешење, тј. не ради вам се посао за који сте јако фино плаћени...само се ви правдајте, ништа друго од вас човјек не може ни да очекује, јер за хуманост треба имат душу..фонд враћа, апотекари плаћају..јој приче шупље, бањалука је величине једног насеља у некој метрополи а ви се понашате као да нас има милиони а не шака јада..нерадници сте и неспособни, у томе је квака, најлакше је инвалиде возати около...као да из свог џепа нешто вадите, срам вас било

Name

Свјетлоср

04.01.2024 20:21

А по васој логици је у реду да фармацеут плати то сто је на рецепту било, јер тај пецат који сте помињали је веома битан. Да, док су били писани рецепти, сто пута се знало отици и исправити исти тај рецепт, сто наравно и није нас посао, а кад је недостајало било ста на том рецепту, као тај фамозни пецат ;), фонд врати и није супља прица распитајте се мало о томе па онда несто коментарисите. Хуманост коју помињите се не огледа у томе да неки тај фармацеут плати бас из свог дзепа, сто се десавало, тврдим, онда нема ни доктора, ни пацијената да припомогну ту, не заваравајте се, свако ради свој посао најбоље сто мозе. Питам се да ли бисте ви тако из свог дзепа због хуманости давали минимално по 50 км дневно због пецата или било цега сто недостаје на рецепту. Распитајте ко плаца те греске, не доктор који није добро написао, не пацијент којем је било мрско да оде на салтер да стави пецат, него фармацеут који због хуманости треба несто да изда сто није у реду и да плати из свог дзепа. Поздрав

Name

незнам

04.01.2024 15:07

Додик казе Марфи кретен ето му о главу али ја мислим да је то њему свеједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктори

04.01.2024 15:58

Сад це прегледати пацијента а не да гледају у екран компјутера.Ста ће у апотекама овај програм ионако Шкрбић направио да се све плаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

04.01.2024 16:13

Градјани Српске морају тузити ФЗО РС и Републику Српску. Ово је брутално крсење основних људских права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један из раје

04.01.2024 17:38

Одрадила их иста екипа као ономад домен владе. Полако, сједимо и гледамо шта је следеће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

04.01.2024 18:01

Гдје су ти силни ИТ стручњаци када не могу да отклоне посљедице хакерског напада.У свијету је било много тежих напада, па су то стручњаци рјешавали врло брзо. Срамота !

ОДГОВОРИТЕ