IZIS i dalje ne radi, u problemu i apoteke

Gužve u domovima zdravlja u Republici Srpskoj nastavile su se i danas, a pad IZIS sistema uticao je i na apotekare. Iz Domova zdravlja mole građane na razumijevanje. Banjalučani kažu da se na pregled kod doktora čeka i do sat vremena, posebno ako u smjeni radi jedan ljekar porodične medicine koji prosto ne može sve da stigne.

Republika Srpska 04.01.2024 | 13:09
IZIS i dalje ne radi, u problemu i apoteke

Iz Doma zdravlja Prnjavor istakli su da njihovo osoblje, nakon nastalih poteškoća u funkcionisanju integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, pruža usluge u otežanim uslovima rada.

"Molimo vas da do potpune uspostave IZIS-a, imate razumijevanja za probleme koje nastaju u pružanju zdravstvenih usluga i usporen rad službi", naveli su iz ove zdravstvene ustanove.

U cilju lakšeg prevazilaženja novonastale situacije, iz prnjavorskog Doma zdravlja zamolili su pacijente da prilikom dolaska u ambulante ponesu svoju medicinsku dokumentaciju, odnosno nalaz specijaliste u kojem je navedena terapija.

"Ako niste sigurni koji lijekovi čine vašu kontinuiranu terapiju, molimo vas da sa sobom ponesete ambalažu ili kutije od lijekova koje koristite", saopštili su oni.

Za razumijevanje i strpljenje zbog mogućih dužih zadržavanja i čekanja zdravstvenu usluga zamolili su juče pacijente i iz prijedorskog Doma zdravlja.

"Istovremeno, molimo pacijente da prije dolaska u Dom zdravlja Prijedor prethodno telefonskim putem kontaktiraju timove porodične medicine", rekli su oni.

Pored pometnje u zdravstvenim ustanovama, pad IZIS-a je izazvao pometnju i u apotekama.

"Pacijenti su se zabrinuli da li će moći da dignu svoje redovne terapije s obzirom da su neke bile već poslane na elektronske kartice sa kojih nije mogla da se učita terapija", istakli su iz jedne banjalučke apoteke za "Nezavisne novine".

Kako su naveli, vratili su se pisanim receptima, što nije problem starim radnicima, ali jeste mladim farmaceutima.

"Jedina otežavajuća okolnost je ta da ima novih kolega koji se nisu sa pisanom formom susretali ranije, tu jeste bilo malo otežavajuće i sporije, ali svakako ne nešto što nisu uspješno savladali", kažu oni. 

Institucije Srpske još uvijek se nisu oglasile o ovom problemu. Za danas je, kako prenose mediji, zakazan sastanak u Vladi Srpske o hakerskom napadu.

(BN/Nezavisne) Foto:BN

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

bitno

04.01.2024 13:11

Bitno je da je plaćen i da doktori ćute,jedna od ćutljivijih akademskih titula kod nas,trpe a najponiženiji,mene sramota kako ih gaze i postrojavaju,kakve izjave potpisuju imkako ih vodaju po mitinzima,pa Džajić ih sam bar pet puta mjesečno postrojava kao ovce.Tuga

ODGOVORITE
Name

re

04.01.2024 14:15

I prosvjetari i ljekari.Ćute,saginju glavu i sve aminuju.A najobrazovaniji dio društva.Sluge.

Name

Tttt

04.01.2024 16:34

Jel svi prosvjerari? Hahahaha

Name

Dgio

04.01.2024 13:16

IZIS nece raditi do daljnjeg. Do otcepljenja!

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.01.2024 18:23

Kad prođu novogodišnji praznici, a onda će smisliti neki izgovor zašto je pao sistem i zasto su platili 30 puta više nego Srbija, po glavi stanovnika. Pripremimo se za novogodišnje bajke.

Name

Zac

04.01.2024 13:36

Trpimo mi vec godinama. Pao sistem, na UKC ne rade operacione sale, garaze nema, a Djajic kolo vodi i pjeva.

ODGOVORITE
Name

Paja

04.01.2024 13:45

Prointer softver radi nema sta kao i kod sumarije elektre pošte gdje god je njihov softver ono problem....... Toliko o tom

ODGOVORITE
Name

Inzenjer

04.01.2024 13:53

Nek pozovu portparolke i starlete sa mrezastim carapama, pune su ih institucije, one ce to da rijese, jer su ovi sto njih dovode inzenjere otjerali švabama. Ako bas ne mogu same, orda predlazem da se ukljuce i eminentne visokoskolske ustanove iz BL kao sto su APEIRON, NUBL, UPS, BLC itd. Ako bas ni udruzeni nemaju dovoljno znanja, onda u pomoc nek pozovu i unuverzitete iz Širokog Brijega, Travnika, Sokoca, Bosanske otoke, Gornje Podorugle..., ima tih fakulteta gdje ni satelitski telefon nema signala.

ODGOVORITE
Name

Ilija

04.01.2024 14:14

Neće nikad ni proraditi.

ODGOVORITE
Name

pacijent

04.01.2024 14:41

a sta su te "nove kolege" u apotekama radile na fakultetu? igrali igrice ili se učili zanatu? reću vam ja - nisu ništa jer ni nemaju fakultet, sve kupljeno kriminalnim radnjama. prosječan apotekar danas, barem u banjaluci, je na nivou radnika u prodavnici, a tako se i ponašaju..invalide i pacijente sa teškim povredama vraćaju doktoru bez terapije za najobičniji pečat neki, maltene za zarez ako je doktor previdio, znači usuga na nivou pijace. na ljeto naprave frižider u apoteci, ne osvrćući se na to da ugrožavaju zdravlje već bolesnim ljudima, a zimi nahajcaju da se čovjek preznoji..nemamo mi odavno farmaceute po apotekama, samo uboge kasirke, sa dužnim poštovanjem prema kasirkama, jer rade kud i kamo bolje od "apotekara"

ODGOVORITE
Name

Svjetlost

04.01.2024 15:17

Ne znam kako mislite da se ne vracaju recepti koji nemaju pecat, znate li vi da je poslednja kontrola recepata upravo u apoteci i da sve sto je greska ljekara, samo taj pecat sto ga navodite ili indikacija, dijagnoza, bilo sta pogresno napisano ide na teret upravo tom apotekaru, jer fond uredno vrati te recepte i onda ga isti farmaceut plati. Dakle, mislite i dalje da je besmisleno vratiri takav recept na ispravku? Znam dosta farmaceuta koji licno odu da isprave. Dakle, nije problem sto ljekar dobro ne napise recept, i to bi se trebalo uciti na fakultetu, npr. napisu recept, bez generike i tako ga posalju u apoteku, to je u redu sa vase strane, sve sto se izda tako ide na teret istog farmaceuta jer ga Fond kako rekoh uredno vrati sa odredjenim iznosom da se plati.

Name

re Svjetlost

04.01.2024 18:29

samo neka pravdanja imate, znači po vašoj logici je u redu i ispravno da pacijenti ispaštaju za vaše, i doktorske i apotekarske greške, to vam je izgleda poenta..e pa nije u redu da pacijenti ispaštaju, samo zato što se vama ne da da iznađete rješenje, tj. ne radi vam se posao za koji ste jako fino plaćeni...samo se vi pravdajte, ništa drugo od vas čovjek ne može ni da očekuje, jer za humanost treba imat dušu..fond vraća, apotekari plaćaju..joj priče šuplje, banjaluka je veličine jednog naselja u nekoj metropoli a vi se ponašate kao da nas ima milioni a ne šaka jada..neradnici ste i nesposobni, u tome je kvaka, najlakše je invalide vozati okolo...kao da iz svog džepa nešto vadite, sram vas bilo

Name

Svjetlosr

04.01.2024 20:21

A po vasoj logici je u redu da farmaceut plati to sto je na receptu bilo, jer taj pecat koji ste pominjali je veoma bitan. Da, dok su bili pisani recepti, sto puta se znalo otici i ispraviti isti taj recept, sto naravno i nije nas posao, a kad je nedostajalo bilo sta na tom receptu, kao taj famozni pecat ;), fond vrati i nije suplja prica raspitajte se malo o tome pa onda nesto komentarisite. Humanost koju pominjite se ne ogleda u tome da neki taj farmaceut plati bas iz svog dzepa, sto se desavalo, tvrdim, onda nema ni doktora, ni pacijenata da pripomognu tu, ne zavaravajte se, svako radi svoj posao najbolje sto moze. Pitam se da li biste vi tako iz svog dzepa zbog humanosti davali minimalno po 50 km dnevno zbog pecata ili bilo cega sto nedostaje na receptu. Raspitajte ko placa te greske, ne doktor koji nije dobro napisao, ne pacijent kojem je bilo mrsko da ode na salter da stavi pecat, nego farmaceut koji zbog humanosti treba nesto da izda sto nije u redu i da plati iz svog dzepa. Pozdrav

Name

neznam

04.01.2024 15:07

Dodik kaze Marfi kreten eto mu o glavu ali ja mislim da je to njemu svejedno.

ODGOVORITE
Name

Doktori

04.01.2024 15:58

Sad ce pregledati pacijenta a ne da gledaju u ekran kompjutera.Sta će u apotekama ovaj program ionako Škrbić napravio da se sve placa.

ODGOVORITE
Name

Miki

04.01.2024 16:13

Gradjani Srpske moraju tuziti FZO RS i Republiku Srpsku. Ovo je brutalno krsenje osnovnih ljudskih prava.

ODGOVORITE
Name

Jedan iz raje

04.01.2024 17:38

Odradila ih ista ekipa kao onomad domen vlade. Polako, sjedimo i gledamo šta je sledeće.

ODGOVORITE
Name

Alo

04.01.2024 18:01

Gdje su ti silni IT stručnjaci kada ne mogu da otklone posljedice hakerskog napada.U svijetu je bilo mnogo težih napada, pa su to stručnjaci rješavali vrlo brzo. Sramota !

ODGOVORITE