Хакерски напади вратили папирне упутнице и рецепте

Пацијентима који ових дана требају на преглед, контролу, по упутницу или рецепт здравствена заштита, увјеравају надлежни у Српској, неће бити ускраћена, упркос хакерском нападу на Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС), који од недјеље није у функцији.

Република Српска 03.01.2024 | 07:55
Хакерски напади вратили папирне упутнице и рецепте

Амбуланте и здравствене установе које су у ИЗИС-у, од Фонда здравственог осигурања добили су инструкције да се, док овај проблем траје, врате на стари начин рада, односно да упутнице и рецепте пишу на папир, што ће, тврде у домовима здравља, створити додатне потешкоће здравственим радницима и изазвати велике гужве у чекаоницама.

- Менаџмент је одржао састанак на којем је, између осталог, констатовано да осигураници не смију да трпе због напада на ИЗИС. Здравствене установе су обавијештене да пацијенте не смију враћати и да им мора бити пружена потребна здравствена услуга - саопштено је из фонда, који је уочи Нове године био мета високософистицираног хакерског напада, приликом којег су коришћене тактике уобичајене међу напредним хакерским групама.

Имајући у виду комплексност овог информационог система, из фонда су истакли да ће бити потребно одређено вријеме да систем нормално и у пуном капацитету профункционише.

Како су истакли из Дома здравља у Бањалуци у вријеме радних дана све службе, центри и одјељења, као и амбуланте породичне медицине на територији овог града ће радити као и до сада.

- Редукцију рада од данас ће бити у седам теренских лабораторија. До даљег ће радити само Централна лабораторија на локалитету Поликлиника, лабораторија на локалитету Центар - Борик и лабораторија у Служби хитне медицинске помоћи - истакли су у овој здравственој установи.

Додали су да ће пацијенте, који припадају теренским лабораторијама, примати по распореду рада у лабораторије које ће радити.

- Школске стоматолошке амбуланте настављају са радом у првој смјени од седам од 14 часова, изузев амбуланте у склопу ОШ “Десанка Максимовић” у Драгочају - рекли су у овој здравственој установи, која је, како истичу, обезбиједила довољну количину папирних образаца.

Пацијенти су дужни да приликом доласка код доктора донесу на увид налаз и мишљење са препорученом терапијом и кутије лијекова које користе.

- Такође добићемо привремена писана упутства на који начин да поступамо са пацијентима који се налазе на боловању у смислу који документ смијемо и можемо издати у новонасталим околностима - истакли су у овом дому здравља и напоменули да ће бити извршена двострука контрола издавања рецепата за опојне дроге пацијентима који користе ову врсту терапије.

Директор Дома здравља Владимир Марковић рекао је за “Глас Српске” да су добили обавјештење да у наредном периоду пацијенте примају без електронске картице, јер ће фонд финансирати здравствену заштиту за све грађане, осигуране и неосигуране.

- Настојаћемо да наши пацијенти што мање осјете проблеме у које смо ни криви ни дужни запали. Здравствене услуге ћемо наставити пружати као и до сада, једино што ћемо податке евидентирати путем наших интерних протокола, односно уписивати у здравствене картоне - казао је Марковић.

Највише га, каже, плаши како ће се ускладити са апотекама, које лијекове издају на електронски рецепт, али и мјесечно извјештавање здравствених установа о броју прегледаних према фонду.

- Колико ће овај проблем трајати нико не може да предвиди. Оно што знам јесте да је напад био изузетно озбиљан, пуно тога је пореметио у функционисању ИЗИС-а. Сада ће требати неке ствари поново поставити на ноге, које су биле далеко одмакле. Најважније је да је база података, што се тиче пацијената сачувана - казао је Марковић.

Како запослени у другим здравственим установама, тако су се и они у Дому здравља Бијељина наоружали великим стрпљењем и снабдјели обрасцима за рецепте и упутницама у наредним данима.

- Пацијенти не смију да трпе, једино што ће морати дуже да чекају, јер неће све ићи тако брзо као што је ишло. Сада ћемо морати све ручно да уписујемо и прописујемо, што ће нам одузети много више времена - казала је помоћник директора за медицинска питања у Дому здравља Бијељина Гордана Савин.

Додали су да су од момента када се напад десио сви на ногама, тражећи најбоље рјешење како премостити овај проблем.

(Глас Српске) Фото:БН

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

АР

03.01.2024 08:39

Врацамо се ми на оно старо правило Предас књизицу И онда цекас а она са друге сране субе само преврце оне књизице па никад доци на ред А она једе онај бурек сва умазана У том правцу ми идемо уствари никада нисмо пуно ни одмакли из оних старих времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

03.01.2024 09:28

Нецемо ни одмакнути.

Name

лик

03.01.2024 09:07

Зна ли итко што је то на систему толико оштећено? Ако је база података у реду, онда нема разлога да се систем не ресетира и настави гдје је стао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

03.01.2024 09:39

Наравно да се зна у чему је проблем....само проинтер зна опет уштекати сервере у струју за једно 15 милиона марака

Name

Реалиста

03.01.2024 09:45

Ако су убацили свој програм који опструише рад онда треба времена да се пронађе "црв". Овдје је питање коме и зашто је ово било потребно.

Name

Хм

03.01.2024 10:50

Какав хакерски напад?То је измишљено да се оправда неквалитетно одрађен посао!

Name

Мостарац

03.01.2024 12:31

Није ништа оштећено, једноставно је то испоручено некомплетно, недовршено , прање пара , корупција, како год хоћеш назови, нема ниакких хакера ни напада, програм је испоручио ПРОИНТЕР, који дио приче није јасан.

Name

Србо

03.01.2024 09:10

Шта па постоје приватне лабо већина људи је и онако ишла код њих неће се они љутити, све је то договорено и зна се ко гдје пљачка до уништења РС, жаоми је само тежих инвалида а погинули то и невиде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

03.01.2024 09:24

Какав хакерски напад. Програм је смуљан. Радили га не стручни људи као и све у р. С. Једино што знају то је хапнути лову. Ту су махери, а за све остало глуосони ортодоксни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.01.2024 09:25

Нисмо ми за напредан свијет вратили смо се 100 година уназад али по свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

03.01.2024 09:27

Нас премијер Висковиц до јуце орао са воловима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.01.2024 12:15

Ни то није знао радити.Можда да чува нацртаног вола.Да их је више,забројао би се.

Name

борац

03.01.2024 09:29

Санкције све то трпимо због Додика.Али ето народ оце њега па нека стоји у редовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,борац

03.01.2024 10:54

Није,мени жао оних,који желе Додика,али,ме хвата бијес,при помисли на грађане који ни у сну не би дали свој глас уништитељу овог народа...

Name

А јојјјјјјјјјјјјј

03.01.2024 12:21

А 26 милионааааааааа????????? Гдје одоше јадни ми ! Мафија све опљацја до коске! Оооо Европоооо соаси Народ овај!!! Колективно иселење! К9мплетноооо!!! Дно дна! Мафија 21 вијека!

Name

Приједорчанин М.

03.01.2024 09:32

Објасните заŝто сте дали преко 26 мил.а Србија дала око 5 мил.за 7 мил.становника.нема заŝтите од хакера и ко је уграђивао систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

03.01.2024 09:36

Класицан рекет Ако не платис добијес опомену (у виду овога слицног) А рекетирају они који су и радили на овом програму Изводјаци ових информационих система знају ко су рекетаси али то не смију пријавити јер би се онда откриле и одмотале разне друге заврзламе (а ови су за њих радили на црно) Тако да сада покусавају преко својих легалних и легитимних играца да то ријесе на нелегалан и нелегитиман нацин Класика која траје вец дузи период у РСу

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.01.2024 09:39

Зашто лажете народ о некаквом хакерском нападу?! Софтвер од самог почетка није употребљив, потврдиће то сва један здравствени радник! Сада када су то схватили и они који су на истом узели милионе, стварају лажну слику о "хакерском" нападу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пацијент

03.01.2024 09:49

Јадна нам мајка, шта раде од нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

црна ријека

03.01.2024 10:10

Ма и нетребају нам ови новокомпоновани медицинари-доктори. Част ријетким ријетким изузецима. Уопште нас не примјећују кад дођемо до њих. Дозволите да купујемо сами себи лијекове у апотекама,ионако смо осуђени на нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик за "црна ријека"

03.01.2024 12:20

Електронске књизице нису тразили љекари то им је сервирано као и нама.други су узели милионе за ове и друге пројекте. Због свега наведеног испастају пацијенти као и доктори. Мислис да је њима лако.осим прегледа и лијецења пацијената додало им је тону папирологије.сто се мене тице немам ниста против старог нацина рада,предај књизицу и цекај... Хакери сигурно неце нападати.....

Name

ЛАЖ

03.01.2024 10:12

систем пада већ десети пут, и дешавало се од самог почетка да не ради, и упућени су са правом рекли да неће дуго..какав црни хакерски напад...лаж најобичнија и моје тврдње свако може да потврди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервиси

03.01.2024 10:18

Они кад би рекли да је рецимо нестанак струје у Куљанима проузрокован хакерским нападом народ би и то повјеровао 😂

Name

Кика

03.01.2024 10:36

У Броду нити једна апотека неће да прими обичне упутнице. Не знам шта је са другим општинама.Провјерите. Какав лоповлук и дрскост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подстицај

03.01.2024 10:40

Све ће то да реши Проинтер,не брините, само док легне на рачун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

03.01.2024 10:57

Није никаква посебна штета у смислу рада љекара, што ИЗИС тренутно не функционише, јер док је бијо у функцији, више је успоравао и отежавао нормалан рад, него што га је олакшавао, а силни милиони км. су дати за систем који је уствари ћисти промашај у пракси!! Вјерујте да се љекари сада далеко лакше сналазе са старим наћином рада преко обићних упутница и вођења односно писања протокола!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

03.01.2024 12:27

Ебе луд збуњеног! Ниједна апотека не прима рецепте! Народ нема новца за лијекове! Циркус 21 вијека! На брдовитом

Name

Лаз

03.01.2024 11:09

Све је лаз и превара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Птица

03.01.2024 12:27

Инфо ради сервери ИЗИСА се налезе у хрватској, као и градја Јасеновца коју је бурле предао, али сектаси лазни националисти се праве као да се ниста није десило. Хакерски напад је само изговор за потпуно нефункционала програм. Па само логовање на њега је било на домени "рацунари-бл.цом" смијурија тотална... али ето хоце секатаси кес да узму

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалучанка

03.01.2024 13:52

Данас била у ДЗ Борик. Доктори збуњени, сестре још више (али љубазнији неко икада). У апотеци није било никаквог проблема да се лијек добије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минка

03.01.2024 14:33

Није теско похватат хакере ако се хоце..Онда их фино одвест код ефендије да их натакне на сух глогов колац.Или од багрема и то са рацвама.. .Па му јаја у зрвањ и самљет кајгану да има кад огладни.Да му то буде једини оброк у седам дана .Па це хаковат своју гузицу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

03.01.2024 15:11

Спфтвер је Лош,од 01.01.2024 само са Електронским Картицама и онда Напад. Све Смисљено јер нефункционално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацијент

03.01.2024 16:40

Сад ће доктори више пажње посветити пацијенту а не гледању у екран.Цутали су од првог проблема и извлачили се пао систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

03.01.2024 18:14

А што тај хакер не упаде у рачуне банака и не подјели овој сиротињи паре штаће у здравству неће се ту леба најести овако би га народ благословио пред Божић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.01.2024 21:39

Одлицна идеја!