Hakerski napadi vratili papirne uputnice i recepte

Pacijentima koji ovih dana trebaju na pregled, kontrolu, po uputnicu ili recept zdravstvena zaštita, uvjeravaju nadležni u Srpskoj, neće biti uskraćena, uprkos hakerskom napadu na Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS), koji od nedjelje nije u funkciji.

Republika Srpska 03.01.2024 | 07:55
Hakerski napadi vratili papirne uputnice i recepte

Ambulante i zdravstvene ustanove koje su u IZIS-u, od Fonda zdravstvenog osiguranja dobili su instrukcije da se, dok ovaj problem traje, vrate na stari način rada, odnosno da uputnice i recepte pišu na papir, što će, tvrde u domovima zdravlja, stvoriti dodatne poteškoće zdravstvenim radnicima i izazvati velike gužve u čekaonicama.

- Menadžment je održao sastanak na kojem je, između ostalog, konstatovano da osiguranici ne smiju da trpe zbog napada na IZIS. Zdravstvene ustanove su obaviještene da pacijente ne smiju vraćati i da im mora biti pružena potrebna zdravstvena usluga - saopšteno je iz fonda, koji je uoči Nove godine bio meta visokosofisticiranog hakerskog napada, prilikom kojeg su korišćene taktike uobičajene među naprednim hakerskim grupama.

Imajući u vidu kompleksnost ovog informacionog sistema, iz fonda su istakli da će biti potrebno određeno vrijeme da sistem normalno i u punom kapacitetu profunkcioniše.

Kako su istakli iz Doma zdravlja u Banjaluci u vrijeme radnih dana sve službe, centri i odjeljenja, kao i ambulante porodične medicine na teritoriji ovog grada će raditi kao i do sada.

- Redukciju rada od danas će biti u sedam terenskih laboratorija. Do daljeg će raditi samo Centralna laboratorija na lokalitetu Poliklinika, laboratorija na lokalitetu Centar - Borik i laboratorija u Službi hitne medicinske pomoći - istakli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodali su da će pacijente, koji pripadaju terenskim laboratorijama, primati po rasporedu rada u laboratorije koje će raditi.

- Školske stomatološke ambulante nastavljaju sa radom u prvoj smjeni od sedam od 14 časova, izuzev ambulante u sklopu OŠ “Desanka Maksimović” u Dragočaju - rekli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja je, kako ističu, obezbijedila dovoljnu količinu papirnih obrazaca.

Pacijenti su dužni da prilikom dolaska kod doktora donesu na uvid nalaz i mišljenje sa preporučenom terapijom i kutije lijekova koje koriste.

- Takođe dobićemo privremena pisana uputstva na koji način da postupamo sa pacijentima koji se nalaze na bolovanju u smislu koji dokument smijemo i možemo izdati u novonastalim okolnostima - istakli su u ovom domu zdravlja i napomenuli da će biti izvršena dvostruka kontrola izdavanja recepata za opojne droge pacijentima koji koriste ovu vrstu terapije.

Direktor Doma zdravlja Vladimir Marković rekao je za “Glas Srpske” da su dobili obavještenje da u narednom periodu pacijente primaju bez elektronske kartice, jer će fond finansirati zdravstvenu zaštitu za sve građane, osigurane i neosigurane.

- Nastojaćemo da naši pacijenti što manje osjete probleme u koje smo ni krivi ni dužni zapali. Zdravstvene usluge ćemo nastaviti pružati kao i do sada, jedino što ćemo podatke evidentirati putem naših internih protokola, odnosno upisivati u zdravstvene kartone - kazao je Marković.

Najviše ga, kaže, plaši kako će se uskladiti sa apotekama, koje lijekove izdaju na elektronski recept, ali i mjesečno izvještavanje zdravstvenih ustanova o broju pregledanih prema fondu.

- Koliko će ovaj problem trajati niko ne može da predvidi. Ono što znam jeste da je napad bio izuzetno ozbiljan, puno toga je poremetio u funkcionisanju IZIS-a. Sada će trebati neke stvari ponovo postaviti na noge, koje su bile daleko odmakle. Najvažnije je da je baza podataka, što se tiče pacijenata sačuvana - kazao je Marković.

Kako zaposleni u drugim zdravstvenim ustanovama, tako su se i oni u Domu zdravlja Bijeljina naoružali velikim strpljenjem i snabdjeli obrascima za recepte i uputnicama u narednim danima.

- Pacijenti ne smiju da trpe, jedino što će morati duže da čekaju, jer neće sve ići tako brzo kao što je išlo. Sada ćemo morati sve ručno da upisujemo i propisujemo, što će nam oduzeti mnogo više vremena - kazala je pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Bijeljina Gordana Savin.

Dodali su da su od momenta kada se napad desio svi na nogama, tražeći najbolje rješenje kako premostiti ovaj problem.

(Glas Srpske) Foto:BN

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

AR

03.01.2024 08:39

Vracamo se mi na ono staro pravilo Predas knjizicu I onda cekas a ona sa druge srane sube samo prevrce one knjizice pa nikad doci na red A ona jede onaj burek sva umazana U tom pravcu mi idemo ustvari nikada nismo puno ni odmakli iz onih starih vremena

ODGOVORITE
Name

mislim

03.01.2024 09:28

Necemo ni odmaknuti.

Name

lik

03.01.2024 09:07

Zna li itko što je to na sistemu toliko oštećeno? Ako je baza podataka u redu, onda nema razloga da se sistem ne resetira i nastavi gdje je stao!

ODGOVORITE
Name

Neko

03.01.2024 09:39

Naravno da se zna u čemu je problem....samo prointer zna opet uštekati servere u struju za jedno 15 miliona maraka

Name

Realista

03.01.2024 09:45

Ako su ubacili svoj program koji opstruiše rad onda treba vremena da se pronađe "crv". Ovdje je pitanje kome i zašto je ovo bilo potrebno.

Name

Hm

03.01.2024 10:50

Kakav hakerski napad?To je izmišljeno da se opravda nekvalitetno odrađen posao!

Name

Mostarac

03.01.2024 12:31

Nije ništa oštećeno, jednostavno je to isporučeno nekompletno, nedovršeno , pranje para , korupcija, kako god hoćeš nazovi, nema niakkih hakera ni napada, program je isporučio PROINTER, koji dio priče nije jasan.

Name

Србо

03.01.2024 09:10

Шта па постоје приватне лабо већина људи је и онако ишла код њих неће се они љутити, све је то договорено и зна се ко гдје пљачка до уништења РС, жаоми је само тежих инвалида а погинули то и невиде.

ODGOVORITE
Name

Branci

03.01.2024 09:24

Kakav hakerski napad. Program je smuljan. Radili ga ne stručni ljudi kao i sve u r. S. Jedino što znaju to je hapnuti lovu. Tu su maheri, a za sve ostalo gluosoni ortodoksni.

ODGOVORITE
Name

borac

03.01.2024 09:25

Nismo mi za napredan svijet vratili smo se 100 godina unazad ali po svemu.

ODGOVORITE
Name

mislim

03.01.2024 09:27

Nas premijer Viskovic do juce orao sa volovima.

ODGOVORITE
Name

re

03.01.2024 12:15

Ni to nije znao raditi.Možda da čuva nacrtanog vola.Da ih je više,zabrojao bi se.

Name

borac

03.01.2024 09:29

Sankcije sve to trpimo zbog Dodika.Ali eto narod oce njega pa neka stoji u redovima.

ODGOVORITE
Name

Re,borac

03.01.2024 10:54

Nije,meni žao onih,koji žele Dodika,ali,me hvata bijes,pri pomisli na građane koji ni u snu ne bi dali svoj glas uništitelju ovog naroda...

Name

A jojjjjjjjjjjjjj

03.01.2024 12:21

A 26 milionaaaaaaaaa????????? Gdje odoše jadni mi ! Mafija sve opljacja do koske! Oooo Evropoooo soasi Narod ovaj!!! Kolektivno iselenje! K9mpletnoooo!!! Dno dna! Mafija 21 vijeka!

Name

Prijedorčanin M.

03.01.2024 09:32

Objasnite zaŝto ste dali preko 26 mil.a Srbija dala oko 5 mil.za 7 mil.stanovnika.nema zaŝtite od hakera i ko je ugrađivao sistem.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

03.01.2024 09:36

Klasican reket Ako ne platis dobijes opomenu (u vidu ovoga slicnog) A reketiraju oni koji su i radili na ovom programu Izvodjaci ovih informacionih sistema znaju ko su reketasi ali to ne smiju prijaviti jer bi se onda otkrile i odmotale razne druge zavrzlame (a ovi su za njih radili na crno) Tako da sada pokusavaju preko svojih legalnih i legitimnih igraca da to rijese na nelegalan i nelegitiman nacin Klasika koja traje vec duzi period u RSu

ODGOVORITE
Name

BL

03.01.2024 09:39

Zašto lažete narod o nekakvom hakerskom napadu?! Softver od samog početka nije upotrebljiv, potvrdiće to sva jedan zdravstveni radnik! Sada kada su to shvatili i oni koji su na istom uzeli milione, stvaraju lažnu sliku o "hakerskom" napadu!

ODGOVORITE
Name

pacijent

03.01.2024 09:49

Jadna nam majka, šta rade od nas...

ODGOVORITE
Name

crna rijeka

03.01.2024 10:10

Ma i netrebaju nam ovi novokomponovani medicinari-doktori. Čast rijetkim rijetkim izuzecima. Uopšte nas ne primjećuju kad dođemo do njih. Dozvolite da kupujemo sami sebi lijekove u apotekama,ionako smo osuđeni na nestanak.

ODGOVORITE
Name

Klik za "crna rijeka"

03.01.2024 12:20

Elektronske knjizice nisu trazili ljekari to im je servirano kao i nama.drugi su uzeli milione za ove i druge projekte. Zbog svega navedenog ispastaju pacijenti kao i doktori. Mislis da je njima lako.osim pregleda i lijecenja pacijenata dodalo im je tonu papirologije.sto se mene tice nemam nista protiv starog nacina rada,predaj knjizicu i cekaj... Hakeri sigurno nece napadati.....

Name

LAŽ

03.01.2024 10:12

sistem pada već deseti put, i dešavalo se od samog početka da ne radi, i upućeni su sa pravom rekli da neće dugo..kakav crni hakerski napad...laž najobičnija i moje tvrdnje svako može da potvrdi

ODGOVORITE
Name

Dervisi

03.01.2024 10:18

Oni kad bi rekli da je recimo nestanak struje u Kuljanima prouzrokovan hakerskim napadom narod bi i to povjerovao 😂

Name

Kika

03.01.2024 10:36

U Brodu niti jedna apoteka neće da primi obične uputnice. Ne znam šta je sa drugim opštinama.Provjerite. Kakav lopovluk i drskost

ODGOVORITE
Name

Podsticaj

03.01.2024 10:40

Sve će to da reši Prointer,ne brinite, samo dok legne na račun.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

03.01.2024 10:57

Nije nikakva posebna šteta u smislu rada ljekara, što IZIS trenutno ne funkcioniše, jer dok je bijo u funkciji, više je usporavao i otežavao normalan rad, nego što ga je olakšavao, a silni milioni km. su dati za sistem koji je ustvari ćisti promašaj u praksi!! Vjerujte da se ljekari sada daleko lakše snalaze sa starim naćinom rada preko obićnih uputnica i vođenja odnosno pisanja protokola!!

ODGOVORITE
Name

Ama

03.01.2024 12:27

Ebe lud zbunjenog! Nijedna apoteka ne prima recepte! Narod nema novca za lijekove! Cirkus 21 vijeka! Na brdovitom

Name

Laz

03.01.2024 11:09

Sve je laz i prevara!

ODGOVORITE
Name

Ptica

03.01.2024 12:27

Info radi serveri IZISA se naleze u hrvatskoj, kao i gradja Jasenovca koju je burle predao, ali sektasi lazni nacionalisti se prave kao da se nista nije desilo. Hakerski napad je samo izgovor za potpuno nefunkcionala program. Pa samo logovanje na njega je bilo na domeni "racunari-bl.com" smijurija totalna... ali eto hoce sekatasi kes da uzmu

ODGOVORITE
Name

banjalučanka

03.01.2024 13:52

Danas bila u DZ Borik. Doktori zbunjeni, sestre još više (ali ljubazniji neko ikada). U apoteci nije bilo nikakvog problema da se lijek dobije.

ODGOVORITE
Name

Minka

03.01.2024 14:33

Nije tesko pohvatat hakere ako se hoce..Onda ih fino odvest kod efendije da ih natakne na suh glogov kolac.Ili od bagrema i to sa racvama.. .Pa mu jaja u zrvanj i samljet kajganu da ima kad ogladni.Da mu to bude jedini obrok u sedam dana .Pa ce hakovat svoju guzicu..

ODGOVORITE
Name

Pop

03.01.2024 15:11

Spftver je Loš,od 01.01.2024 samo sa Elektronskim Karticama i onda Napad. Sve Smisljeno jer nefunkcionalno

ODGOVORITE
Name

Pacijent

03.01.2024 16:40

Sad će doktori više pažnje posvetiti pacijentu a ne gledanju u ekran.Cutali su od prvog problema i izvlačili se pao sistem.

ODGOVORITE
Name

А

03.01.2024 18:14

А што тај хакер не упаде у рачуне банака и не подјели овој сиротињи паре штаће у здравству неће се ту леба најести овако би га народ благословио пред Божић.

ODGOVORITE
Name

Re

03.01.2024 21:39

Odlicna ideja!