ФЗО РС: Пацијенте примати без електронске картице

Након софистицираног хакерског напада на Интегрисани здравстени информациони систем, сви медицински и лични подаци грађана су сачувани и безбједни, захваљујући правовременој и брзој реакцији стручних служби Фонда здравственог осигурања који даноноћно раде на поновном успостављању система, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС).

Република Српска 01.01.2024 | 20:12
ФЗО РС: Пацијенте примати без електронске картице

"Будући да се ради о међународној  организованој хакерској акцији о чему МУП РС води истрагу, Фонд планира да у наредним данима сазове сједницу Надзорног одбора ИЗИС и позове све надлежне институције да заједнички донесемо одлуку о наредним корацима везаним за овај хакерски напад", наводе из ФЗО РС.

Такође, Фонд обавјештава здравстене установе да пацијенте примају без електронске картице и да ће Фонд у наредним данима финасирати здравствену заштиту за све грађане, осигуране и неосигуране о чему ће посебном инструкцијом обавијестити и здравствене установе.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Илија

01.01.2024 20:21

Ма ове плаве обичне зфравствене књижице си бог њих не могу хаклери хаковати. А ове електронске књижице су измишљене само да би породица Милорада Додика имала зараду. Лопви мало им било вазда и на оном свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБА ИХ ПОЦИСТИТИ У ОКТОБРУ

02.01.2024 08:57

Немам здравсрвену заститу ни ја ни супруга ни дјеца од како не иде преко бирова . У фонду супруги рекли да се разведепа це јој дати здравствену заститу борац прве катргорије из Бијељине.

Name

Зоран

02.01.2024 17:51

НЕЗНАМ САМО О КАКОВОМ ОСИГУРАЊУ ПРИЦАМО ОВО ЈЕ ХАОС ЗДРАВСТВА У КОЈЕМ ВЛАДАЈУ НАЈВЕЦИ ЛОПОВИ ЕВО САМО ЈЕДАН ПРИМЈЕР ЛИЦНО ЈА САМ ДОСАО У ХИТНУ У ТЕСЛИЦУ ЈУЦЕ СА ПРИТИСКОМ ОКО 200 РЕКЛИСУ МИ ДА САЦЕКАМ ЦЕКАОСАМ ОКО 20 МИНУТА НАКОН НЕКОГ ВРЕМЕНА ИЗКАЗИ ДОКТОРИЦА КОЈА КАЗЕ КОЛИКО ИМА ДЈЕЦЕ ЗА ПРЕГЛЕД ,ДОК ДЈЕЦА СКАЦУ ПО ЦЕКАОНИ МОЈА СУПРУГА СЕ ОБРАТИЛА ИСТОЈ ДОКТОРИЦИ ДА ИМАМ ПРИТИСАК 200,ОНА НА ТО КАЗЕ АКО СЕ ПОСВАДЈАТЕ ДА ОНА ОДЛАЗИ А ПАЦИЈЕНТИЦЕ САМИ ДА СЕ ПРЕГЛЕДАЈУ..ОТИСАО САМ У ФЕДЕРАЦИЈУ У МАТУЗИЦЕ ГДЈЕ САМ ОДМА СА ВРАТА ПРИМЉЕН И УСПОСТАВИЛИ СУ МИ ДИЈАГНОЗУ И ПРИТИСАМ СИСТЕМИСАЛИ...ТАКО ДА ЗА МЕНЕ ЗДРАВСТВО Р.СРОСКЕ ВИСЕ НЕ ПОСТОЈИ..

Name

Ре

03.01.2024 20:34

Бас тако кад додјес у хитну оно само један доктор дезурни и он негдје у цорку змири и квуња ко бува на ку....тако да су пацијенти препустани сами себи.зло невидјено.

Name

Ја

03.01.2024 20:36

У све ово сам разоцаран сто се тице здравства ,дали била опстина гдје влада позиција или опозиција у сустини свугдје је исто..

Name

литни акер

01.01.2024 20:26

Спознајом какав је ИЗИС софтвер И ко стоји иза њега И какви су услови И плате у дотичној фирми извођачу, добро је да сам ИЗИС се не сматра вирусом. А приче о хакерским нападима су смјешне. Већа је вјероватноћа да је све цркло, јер не ваља к. Хитром акцијом соашени подаци....па јел не радите бекап свако мало. Јел треба да се вратимо на физичке здравствене картоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ракац

01.01.2024 20:39

Хакерски напад? Бас нас сматрају будалама, цио народ српски. Залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

02.01.2024 08:06

Господине,прочитај мало по интернету па ћеш да видиш да се хакерски напади дешавају. Скоро је био у Србији ( Елетропривреда Србије) и у Хрватској..недавно је и клиника Костић у БЛ објавила да је била мета хакерског напада...тако да је ово озбиљна ствар и не знам ко би хакерски напад користио као изговор!

Name

Директ

02.01.2024 09:08

И други у свијету бивају хакнути, те зато имајмо стрпљења за наше ИТ стручњаке, којима требају дани и седмице да изађу у крај са једним хакерским нападом. :)))

Name

Србо

01.01.2024 20:54

Што год ова власт направи ,неможе проћи без проблема, објеката ,школа, вртића, путева ,прије пар дана ишао сам у Добој и у повратку ,мостићи Илова 1 и 2 потонули и приликом преласка осјети се удар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

01.01.2024 21:01

Дај немојте нас засмијавати да сте захваљујући стручној служби фонда успели нешто спријечити.Да имате стручњаке за намјештање тендера то знамо али за нешто друго не вјерујем,јер да имате тај систем би био боље заштићен кад је већ тако скупо плаћен.Кад је пуштен у рад тај систем није могао очитавати картице у апотекама то лично знам.Ето колико сте стручни ви и они из проинтера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса арса

01.01.2024 22:27

Картице цита цитац а не систем. Да су апотеке постовале препоруке а не куповале кинезе не би било проблема. А људи који за своје плате раде на том систему су постени и за разлику од многих струцни. Назалост поред таквих попут тебе и ових на власти који дају битне пројекте инстант ИТ фирмама испливати не могу.

Name

Директ

01.01.2024 22:47

Здравство нам је болесно, презадужено и технолошки заостало. Уводе електронско здравство, са заштитом као да је сајт за кафић, а не сајт електронске управе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре арса арса

02.01.2024 14:42

А гдје је купљен овај систем? Питам јер ми ништа не знамо направити па ни обичну чачкалицу поред оволике шуме. Изис није наша памет него похлепа.

Name

Андрија

02.01.2024 07:09

Са овим интегрисаним здравственим информационим системом проблеми су почели од самог почетка. Као прво, медицинско особље није било добро оспособљено за примјену овог система, а највише су испаштали пацијенти. Чак и кад су се медицинари уходали систем је често искакао из функције, па су пацијенти, нпр. код породичних љекара морали предуго да чекају у амбулантама или да се враћају кући .ФЗО Републике Српске требао је водити рачуна о адекватној заштити овог система, али очигледно је да се о томе није водило рачуна, па се догађа то што се догађа и прелама се преко леђа пацијената. Надајмо се да ће стручњаци открити ко је хаковао овај систем и какве су посљедице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

02.01.2024 08:19

Фирма која је направила систем га је вјероватно и хакерисала. То је позната фирма која побјеђује на свим намјештеним тендерима владе Р. Српске и која је у народу омражене до бола јер је повезана са омраженим сином омраженог оца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре м

02.01.2024 09:41

Да ли постои гарантни рок за такве послове и колико само узимају пара на одржавање све на њихов трошак и драстично казнити

Name

Дражо

02.01.2024 09:40

Сад требају,сад не требају...Страшно

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

02.01.2024 13:26

Електронске су усвојили, само да Проинтер заради. Што фабрику не изграде. Не. Само оно што је трошак правимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

02.01.2024 13:28

Хакери су у спрези са купцима програма. Имају повод, да паре узимају. Поштене људе из те сфере, давно су истијерали ови корумпирани.

ОДГОВОРИТЕ