FZO RS: Pacijente primati bez elektronske kartice

Nakon sofisticiranog hakerskog napada na Integrisani zdravsteni informacioni sistem, svi medicinski i lični podaci građana su sačuvani i bezbjedni, zahvaljujući pravovremenoj i brzoj reakciji stručnih službi Fonda zdravstvenog osiguranja koji danonoćno rade na ponovnom uspostavljanju sistema, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS).

Republika Srpska 01.01.2024 | 20:12
FZO RS: Pacijente primati bez elektronske kartice

"Budući da se radi o međunarodnoj  organizovanoj hakerskoj akciji o čemu MUP RS vodi istragu, Fond planira da u narednim danima sazove sjednicu Nadzornog odbora IZIS i pozove sve nadležne institucije da zajednički donesemo odluku o narednim koracima vezanim za ovaj hakerski napad", navode iz FZO RS.

Takođe, Fond obavještava zdravstene ustanove da pacijente primaju bez elektronske kartice i da će Fond u narednim danima finasirati zdravstvenu zaštitu za sve građane, osigurane i neosigurane o čemu će posebnom instrukcijom obavijestiti i zdravstvene ustanove.

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Ilija

01.01.2024 20:21

Ma ove plave obične zfravstvene knjižice si bog njih ne mogu hakleri hakovati. A ove elektronske knjižice su izmišljene samo da bi porodica Milorada Dodika imala zaradu. Lopvi malo im bilo vazda i na onom svetu.

ODGOVORITE
Name

TREBA IH POCISTITI U OKTOBRU

02.01.2024 08:57

Nemam zdravsrvenu zastitu ni ja ni supruga ni djeca od kako ne ide preko birova . U fondu suprugi rekli da se razvedepa ce joj dati zdravstvenu zastitu borac prve katrgorije iz Bijeljine.

Name

Zoran

02.01.2024 17:51

NEZNAM SAMO O KAKOVOM OSIGURANJU PRICAMO OVO JE HAOS ZDRAVSTVA U KOJEM VLADAJU NAJVECI LOPOVI EVO SAMO JEDAN PRIMJER LICNO JA SAM DOSAO U HITNU U TESLICU JUCE SA PRITISKOM OKO 200 REKLISU MI DA SACEKAM CEKAOSAM OKO 20 MINUTA NAKON NEKOG VREMENA IZKAZI DOKTORICA KOJA KAZE KOLIKO IMA DJECE ZA PREGLED ,DOK DJECA SKACU PO CEKAONI MOJA SUPRUGA SE OBRATILA ISTOJ DOKTORICI DA IMAM PRITISAK 200,ONA NA TO KAZE AKO SE POSVADJATE DA ONA ODLAZI A PACIJENTICE SAMI DA SE PREGLEDAJU..OTISAO SAM U FEDERACIJU U MATUZICE GDJE SAM ODMA SA VRATA PRIMLJEN I USPOSTAVILI SU MI DIJAGNOZU I PRITISAM SISTEMISALI...TAKO DA ZA MENE ZDRAVSTVO R.SROSKE VISE NE POSTOJI..

Name

Re

03.01.2024 20:34

Bas tako kad dodjes u hitnu ono samo jedan doktor dezurni i on negdje u corku zmiri i kvunja ko buva na ku....tako da su pacijenti prepustani sami sebi.zlo nevidjeno.

Name

Ja

03.01.2024 20:36

U sve ovo sam razocaran sto se tice zdravstva ,dali bila opstina gdje vlada pozicija ili opozicija u sustini svugdje je isto..

Name

litni aker

01.01.2024 20:26

Spoznajom kakav je IZIS softver I ko stoji iza njega I kakvi su uslovi I plate u dotičnoj firmi izvođaču, dobro je da sam IZIS se ne smatra virusom. A priče o hakerskim napadima su smješne. Veća je vjerovatnoća da je sve crklo, jer ne valja k. Hitrom akcijom soašeni podaci....pa jel ne radite bekap svako malo. Jel treba da se vratimo na fizičke zdravstvene kartone.

ODGOVORITE
Name

Rakac

01.01.2024 20:39

Hakerski napad? Bas nas smatraju budalama, cio narod srpski. Zalosno.

ODGOVORITE
Name

Перо

02.01.2024 08:06

Господине,прочитај мало по интернету па ћеш да видиш да се хакерски напади дешавају. Скоро је био у Србији ( Елетропривреда Србије) и у Хрватској..недавно је и клиника Костић у БЛ објавила да је била мета хакерског напада...тако да је ово озбиљна ствар и не знам ко би хакерски напад користио као изговор!

Name

Direkt

02.01.2024 09:08

I drugi u svijetu bivaju haknuti, te zato imajmo strpljenja za naše IT stručnjake, kojima trebaju dani i sedmice da izađu u kraj sa jednim hakerskim napadom. :)))

Name

Србо

01.01.2024 20:54

Што год ова власт направи ,неможе проћи без проблема, објеката ,школа, вртића, путева ,прије пар дана ишао сам у Добој и у повратку ,мостићи Илова 1 и 2 потонули и приликом преласка осјети се удар.

ODGOVORITE
Name

Arsa

01.01.2024 21:01

Daj nemojte nas zasmijavati da ste zahvaljujući stručnoj službi fonda uspeli nešto spriječiti.Da imate stručnjake za namještanje tendera to znamo ali za nešto drugo ne vjerujem,jer da imate taj sistem bi bio bolje zaštićen kad je već tako skupo plaćen.Kad je pušten u rad taj sistem nije mogao očitavati kartice u apotekama to lično znam.Eto koliko ste stručni vi i oni iz prointera.

ODGOVORITE
Name

Arsa arsa

01.01.2024 22:27

Kartice cita citac a ne sistem. Da su apoteke postovale preporuke a ne kupovale kineze ne bi bilo problema. A ljudi koji za svoje plate rade na tom sistemu su posteni i za razliku od mnogih strucni. Nazalost pored takvih poput tebe i ovih na vlasti koji daju bitne projekte instant IT firmama isplivati ne mogu.

Name

Direkt

01.01.2024 22:47

Zdravstvo nam je bolesno, prezaduženo i tehnološki zaostalo. Uvode elektronsko zdravstvo, sa zaštitom kao da je sajt za kafić, a ne sajt elektronske uprave.

ODGOVORITE
Name

Re arsa arsa

02.01.2024 14:42

A gdje je kupljen ovaj sistem? Pitam jer mi ništa ne znamo napraviti pa ni običnu čačkalicu pored ovolike šume. Izis nije naša pamet nego pohlepa.

Name

Andrija

02.01.2024 07:09

Sa ovim integrisanim zdravstvenim informacionim sistemom problemi su počeli od samog početka. Kao prvo, medicinsko osoblje nije bilo dobro osposobljeno za primjenu ovog sistema, a najviše su ispaštali pacijenti. Čak i kad su se medicinari uhodali sistem je često iskakao iz funkcije, pa su pacijenti, npr. kod porodičnih ljekara morali predugo da čekaju u ambulantama ili da se vraćaju kući .FZO Republike Srpske trebao je voditi računa o adekvatnoj zaštiti ovog sistema, ali očigledno je da se o tome nije vodilo računa, pa se događa to što se događa i prelama se preko leđa pacijenata. Nadajmo se da će stručnjaci otkriti ko je hakovao ovaj sistem i kakve su posljedice.

ODGOVORITE
Name

M

02.01.2024 08:19

Firma koja je napravila sistem ga je vjerovatno i hakerisala. To je poznata firma koja pobjeđuje na svim namještenim tenderima vlade R. Srpske i koja je u narodu omražene do bola jer je povezana sa omraženim sinom omraženog oca.

ODGOVORITE
Name

Re m

02.01.2024 09:41

Da li postoi garantni rok za takve poslove i koliko samo uzimaju para na održavanje sve na njihov trošak i drastično kazniti

Name

Dražo

02.01.2024 09:40

Sad trebaju,sad ne trebaju...Strašno

ODGOVORITE
Name

+

02.01.2024 13:26

Elektronske su usvojili, samo da Prointer zaradi. Što fabriku ne izgrade. Ne. Samo ono što je trošak pravimo.

ODGOVORITE
Name

//

02.01.2024 13:28

Hakeri su u sprezi sa kupcima programa. Imaju povod, da pare uzimaju. Poštene ljude iz te sfere, davno su istijerali ovi korumpirani.

ODGOVORITE