Сага Ћеранић: На ФБН нема мјеста за најбоље студенте

У јеку турбуленција на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањалуци због, како тврде наши извори, самовоље декана Предрага Ћеранића, чију смјену тражи наставно особље факултета, најбољи студенти не могу добити избор у звање асистента.

Република Српска 30.12.2023 | 10:40
Сага Ћеранић: На ФБН нема мјеста за најбоље студенте

Такав случај десио се почетком ове године када је, у звање вишег асистента, изабран високи официр Министартсва унутрашњих послова Републике Српске Борислав Шарић, који је начелник Управе за обезбјеђење личности и објеката МУП-а.

Шарић је, према тим изворима, био фаворит декана Предрага Ћеранића, коме је суд оспорио звање у доцента, а тиме и именовање за декана те високошколске установе, али та судска одлука је игнорисана и од факултета и Универзитета.

"Не би ту било ништа спорно, да Шарићев противкандидат није био Петар Ђукић, најбољи студент Факултета безбједносних наука у генерацији 2017/18 и носилац Златне значке Универзитета“, – тврде наши извори са факултета.

Како сазнајемо, Сенат Универзитета у Бањалуци једном је вратио извјештај Комисији за избор и затражио да додатно образложи разлоге због којих предлаже Борислава Шарића, управо због чињенице да је Петар Ђукић најбољи студент факултета и да има виши просјек оцјена.

Међутим, овај закључак Сената никада није уважен и Комисија је потврдила свој избор на инсистирање декана Ћеранића, тврде ти извори.

У извјештају Комисије за избор видљиво је да Ђукић има далеко бољи просјек оцјена од Шарића на оба циклуса студија и да је докторанд на београдском универзитету.

Из истог извјештаја се види и да се Шарић већ десетак година не бави науком и да је посљедњи научни рад објавио 2013. године, док Ђукић има далеко више објављених научних публикација.

Све то, према тврдњама нашег извора, није било довољно Комисији за избор и спорном декану Ћеранићу.

Такође, наводе да цијели случај компликује и чињеница да Борислав Шарић нема подршку ни катедре криминалистичких наука на коју је изабран, односно професора са којима треба да ради.

Све је то, твтрде, плод самовоље и аутократског начина управљања Предрага Ћеранића, чију смјену траже незадовољни наставници и сарадници најмлађе чланице бањалучког универзитета.

Подсјетимо да на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањалуци "ври као у кошници" и то након оставки које су поднијели продекани и Велибор Лалић и Жана Вручинић, као и шефица катедре за мастер студије Драгана Васиљевић. Након тога услиједио је захтјев већине професора те високошколске установе ректору бањалучког Универзитета да се одржи сједница Наставно-научног вијећа факултета на којој би се расправљало и гласало о повјерењу декана Предрага Ћеранића.

До одржавања сједнице није дошло а са бањалучког Универзитета су поручили да ће испоштовати сваку одлуку чланова Наставно-научног вијећа Факуллтета безбједносних наука која је у складу са прописима и закона.

(БН) Фото: Архива 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

X

30.12.2023 10:52

Радио сам у полицији и знам Сарица и поцему је препознатљив по двије торбице које пребаци преко рамена и униформе.А од науцног рада је далеко а никад није био ни близу као и сви запослени у управи полиције .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

31.12.2023 10:56

Тешко оном кога они обезбеђују. Један титов милиционер, је више посла одрађивао него данашњих десет инспектора, поготово ових који изађу из школе. Додуше тад није било мобилних и ових шифрованих тел.

Name

Дилер са значком

30.12.2023 10:57

Нормално Ћеранић као и његов газда лакташки вожд вјерује само корумпираним полицијским кадровима као тај Борислав Шарић.Је ли то онај што је без овлаштења да улази у Народну скупштину прије неколико година стао испред посланика опозиције Говедарице и осталих да не могу отићи у кабинет предсједника Народне скупштине.БН мора да има тај снимак из Народне скупштине у својим архивама.Има од тога сигурно једно 7 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.12.2023 11:37

Па није он никакав официр, децко је класицни портир.

Name

Ре

30.12.2023 11:48

ОБЛ је портирска слузба, а овај је први портир.

Name

Боон

30.12.2023 11:19

Сариц се гребао и за руководне позиције. Он о раду у полицији појма нема, носи униформу, глуми неког официра, н8кад није радио оперативно, све позиције на којима је био су искљуциво зандарске и увлакацке, обезбједјење овако, обезбједјење онако, знаци као сеф портирске слузбе. Уорава за ОБЛ је измискјена управа, цуј управа за ОБЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воле

30.12.2023 11:25

Сариц и криминалитет небо и земља. Он никад ниста није радио у слузби, осим сто је организовао портире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укрина

30.12.2023 11:41

Код нас је све приватизовано нажалост.Подобни могу све али је све и пропало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовановиц

30.12.2023 11:41

Будуци да сам упознат са радом како Високе школе за унутрасње послове, тако и Факултета безбједности. Могу вам реци чињенично да су првобитно Бису школу унутрасњих послова уписивали и завршавали углавном припадници ЈСП , ко није успио завршити Високу унутрасњих послова тај се уписао на Факултет безбједности и експресно се завршавао тај факултет . Примјера колико зелите. Познато је то вецини професора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олимип

30.12.2023 11:43

Сарајлија кад се дограби функције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

30.12.2023 12:36

Далеко је он од Сарајева био а и остао..

Name

Снсд

30.12.2023 12:12

Наш кадар!! Слали смо га и на школовање у Србију. 12. класа високих студија безбедности и одбране. Будуци МИНИСТАР!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упућени веле

31.12.2023 14:01

Сви они што се школују на полицијско безбједносним и војним училиштима у Србији, након завршетка, овдје дођу обер набријани. Набријани на дрил и мобинг, постројавање и салутирање, стројеву обуку полиције (чега пристојним и културним земљама нема), некакву сирову и сурову хијерархију, ниподаштавање 'нижих' а увлачење 'вишима', мрзовољни и осветољубиви. Ваљда тиме крију незнање које су тамо тако обилато стекли.

Name

Ја

30.12.2023 13:12

Срамота, мало им је функција

ОДГОВОРИТЕ