Родитељи убијене дјевојчице у школи свједочили у суду

- У Вишем суду у Београду данас је сведочењем родитеља једне од убијених девојчица 3. маја у ОШ Рибникар настављено суђење у парничном поступку против породице Кецмановић, односно мајке, оца и дечака који је у поменутој школи убио девет вршњака и чувара и ранио још шест особа.

Србија 28.12.2023 | 11:44
Родитељи убијене дјевојчице у школи свједочили у суду

Данас су сведочили Нинела Радичевић и Иван Божовић који су испричали све што им се десило тог 3. маја, односно како је њихова ћерка отишла у школу и како су се осећали након сазнања да им је дете убијено.     

Причајући о породици Кецмановић они су рекли да то што родитељи нису приметили да малолетни К.К. спрема молотовљеве коктеле у соби и припрема тај масакр, говори о томе каква је то породица. 

Током сведочења осврнули су се и на директорку школе, педагога и психолога и навели да им није јасно како они нису препознали да нешто није у реду са К.К. 

Детаљно су испричали како је овај догађај утицао на њихову породицу, како су се осећали тада и да време није смањило њихову бол. 

У судници је присутан велики број медија и пријатеља породица убијене деце. 

Најпотреснија сцена у судници догодила се када је Нинела Радичевић рекла и да је први пут своју ћерку пољубила 6. маја пре 12 година, а последњи 6. маја ове године када је спремала сахрану. Након ових њених речи сви присутни у судници су заплакали.

Судија је одредила паузу након које ће сведочити породица Чикић.

Тужбу у овом спрору за накнаду штете поднело је укупно 27 тужилаца, односно чланова породице жртава масакра, а тужени су малолетник и његови мајка и отац.

Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица, или га евентуално одбије.

Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.

Овом тужбом је затражена и новчана рента односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови - и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.

Суд је раније одредио у односу на оца дечака привремене мере забране располагања и отуђења имовине у кривичном поступку који се води против њега, а према мајци у парничном поступку.

У парничном поступку против дечакове мајке Виши суд у Београду донео је решење о привременој мери у односу на имовину у њеном власништву, односно да је блокирана за продају и изнајмљивање.

Више јавно тужилаштво у Београду је 10. октобра подигло оптужницу против оца и мајке дечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је како се сумња К.К. учио да пуца, док је малолетник кривично неодговоран јер у тренутку масакра није навршио 14 година.

Решење о потврђивању оптужнице постало је правоснажно, па се очекује да Виши суд у Београду ускоро закаже почетак суђења и у том кривичном поступку. 

У овом суду води се још једно суђење по тужби против породице Кецмановић, школе и државе, коју су поднели чланови породице Дукић, односно девојчице која је убијена у школи.

(Тањуг) Фото: Тањуг/Марко Ђоковић/АТА Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар