Roditelji ubijene djevojčice u školi svjedočili u sudu

- U Višem sudu u Beogradu danas je svedočenjem roditelja jedne od ubijenih devojčica 3. maja u OŠ Ribnikar nastavljeno suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dečaka koji je u pomenutoj školi ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba.

Srbija 28.12.2023 | 11:44
Roditelji ubijene djevojčice u školi svjedočili u sudu

Danas su svedočili Ninela Radičević i Ivan Božović koji su ispričali sve što im se desilo tog 3. maja, odnosno kako je njihova ćerka otišla u školu i kako su se osećali nakon saznanja da im je dete ubijeno.     

Pričajući o porodici Kecmanović oni su rekli da to što roditelji nisu primetili da maloletni K.K. sprema molotovljeve koktele u sobi i priprema taj masakr, govori o tome kakva je to porodica. 

Tokom svedočenja osvrnuli su se i na direktorku škole, pedagoga i psihologa i naveli da im nije jasno kako oni nisu prepoznali da nešto nije u redu sa K.K. 

Detaljno su ispričali kako je ovaj događaj uticao na njihovu porodicu, kako su se osećali tada i da vreme nije smanjilo njihovu bol. 

U sudnici je prisutan veliki broj medija i prijatelja porodica ubijene dece. 

Najpotresnija scena u sudnici dogodila se kada je Ninela Radičević rekla i da je prvi put svoju ćerku poljubila 6. maja pre 12 godina, a poslednji 6. maja ove godine kada je spremala sahranu. Nakon ovih njenih reči svi prisutni u sudnici su zaplakali.

Sudija je odredila pauzu nakon koje će svedočiti porodica Čikić.

Tužbu u ovom sproru za naknadu štete podnelo je ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava masakra, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbije.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio u odnosu na oca dečaka privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je kako se sumnja K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Rešenje o potvrđivanju optužnice postalo je pravosnažno, pa se očekuje da Viši sud u Beogradu uskoro zakaže početak suđenja i u tom krivičnom postupku. 

U ovom sudu vodi se još jedno suđenje po tužbi protiv porodice Kecmanović, škole i države, koju su podneli članovi porodice Dukić, odnosno devojčice koja je ubijena u školi.

(Tanjug) Foto: Tanjug/Marko Đoković/ATA Images

Komentari / 0

Ostavite komentar