Путин спреман за прекид сукоба, али има услове

Чини се да је Владимир Путин спреман за прекид ватре у Украјини под једним условом – уколико Володимир Зеленски преда окупиране територије.

Свијет 25.12.2023 | 20:24
Путин спреман за прекид сукоба, али има услове

Ово упозорење изнели су виши званичници блиски Кремљу, а пренео “Њујорк тајмс”. Руски председник предлаже да се замрзну сукоби дуж тренутних линија фронта и покрену преговори, а сличне сигнале, како кажу, слао је и годину дана раније, у јесен 2022.

Путин, који је у децембру најавио да ће учествовати на руским председничким изборима 2024, најмање од септембра говори својим савезницима да је задовољан освојеним територијама и да је спреман за паузу у борби, наводи лист.

"Није вољан да се повуче ни метар"

Путин је у јавности отворено говорио о својим ратним амбицијама, али је иза затворених врата наводно давао различите сигнале својим посредницима. Позивајући се на два бивша виша руска званичника блиска Кремљу и америчке и међународне званичнике који су примили поруку од Путина, “Тајмс” наводи да је он спреман да прогласи победу и настави даље.

- Он је заиста спреман да стане на тренутним позицијама – рекао је листу један бивши високи руски званичник, преносећи поруку за коју је рекао да је Кремљ шаље у тишини.

- Путин није вољан да се повуче ни метар – додао је он.

Чега би Украјина морала да се одрекне у том случају?
Нема доказа који указује да би Украјина икад пристала на такав споразум, како је претходно рекао Зеленски.

Одустајање од окупираних територија значило би остављање стотина хиљада Украјинаца који живе широм Крима, у деловима Луганска, Доњецка, Запорожја, и Херсона у Путиновим рукама, пише Мсн.цом.

Који су прави мотиви Путинових “сигнала”?

Институт за проучавање рата (ИСW) анализирао је тврдње да је Путин месецима слао такве сигнале прикривеним каналима.

“Тајминг Путиновог наводног интереса за прекид ватре више је у складу са текућим напорима Русије да одложи и обесхрабри даљу западну војну помоћ Украјини, него са озбиљним интересом да се рат оконча нечим другим сем пуне руске победе”, наводи се у анализи.

Напомиње се да је ИСW приметио сличне напоре прошле зиме да се западни креатори политике доведу у заблуду да изврше притисак на Украјину да преговара са Русијом. Ово је део напора да преусмере њихов фокус на хипотетичке преговоре уместо на осигуравање да Украјина има довољно оружја, упозорили су аналитичари Института.

Они указују да Кремљ вероватно користи позадинске канале да постигне сличан ефекат усред текућих дебата о даљој војној помоћи Кијеву.

“Сви ти мотиви рефлектују привремене разлоге зашто би Путин могао да тражи привремени прекид ватре који би користио Русији дајући јој времена да се припреми за обновљену агресију против Украјине”, проценио је ИСW.

Шта кажу украјински обавештајци?

Андриј Јусов, представник Главне обавештајне дирекције украјинског Министарства одбране, прокоментарисао је извештај “Њујорк тајмса” да Путин наводно шаље “сигнале” Западу изражавајући жељу да замрзне рат у Украјини и покрене преговоре.

Према Јусову, у Москви заиста постоји жеља за брзим окончањем рата упркос наводима руске пропаганда. Украјина такође то жели, али под својим условима.

- Руски режим заиста жели да оконча рат против Украјине што је брже могуће. Али, рат мора да се закључи под украјинским условима и у складу са међународним законом – рекао је Јусов.

- Наравно да би желели (Руси) да окончају инвазију што је пре могуће. Питање је, под којим условима. Са становишта украјинских интереса и међународног закона Русија је злочинац и мора бити кажњена. Украјина је, наравно, заинтересована за окончање овог геноцидног рата али са обновом нашег територијалног интегритета и кажњавањем злочинаца – рекао је он.

Јусов је такође указао да је потребно пратити и анализирати сличне објаве у западној штампи. Али, такви материјали такође показују да Запад није заборавио на Украјину.

- Такви материјали су чак добри јер негирају чињеницу да је свет заборавио на Украјину. Видимо читав низ материјала посвећеног Украјини на насловним странама водећих издања. То су често дискутабилни материјали и морамо да заузмемо проактиван став – рекао је Јусов.

(Блиц) Фото: МИКХАИЛ КЛИМЕНТYЕВ, СПУТНИК, КРЕМЛИН ПООЛ ПХОТО / ТАЊУГ/АП

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ропе

25.12.2023 20:59

Ста сад хоце метар и фртаљ монголско-скитског комплекса, вруце кифле? Не мозе, нема ни банане за тебе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукавица

25.12.2023 21:26

Нема теорије да Путин сад стане.Баца им прашину у очи.Разбија јединство Запада.Док год у Кијеву не буде проруски човјек нема краја рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре лукавица

25.12.2023 21:38

Никада више про руски лидер у Кијеву

Name

Ипе

25.12.2023 22:02

Превише је крви проливено,Украјина и Русија су земље,које се тренутно највише мрзе,свака из свог разлога.Кад крв падне нема више братства и јединства.Ми смо томе свједочили.

Name

Ре

26.12.2023 15:52

Зато ће Путко поставити сам проруског преседника доста су се руси повлачили пред НАТО најездом

Name

+

25.12.2023 21:53

Нема мира док Русија не освоји Украјину. Русија је у Кијеву створена. Ко је Украјину одвојио, тај је омогућио ово зло. НАТО далеко од Русије. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

25.12.2023 23:01

Само наивни могу вјеровати у пораз русије.У другом свјетском рату су нијемци вјеровали у то у почетку су били у предности али на крају су руси побједили.Што рат више одмиче руси су у већој предности и нетреба заборавити да они не ратују само против украјине како се то настоји приказати већ против НАТО пакта.То је реално стање свидјело се неком или не али је то чињеница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајдук Јанко

26.12.2023 06:10

Они знају, западне подгузне муве шта хоће Путин.... Е јадници јадни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан.

26.12.2023 07:02

Зивила Русија бице опет велика иперија само туци нацисте доњецк је ослободјен пала је маринка само даље путине

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

26.12.2023 08:27

Руски Народ је паметан и зна зашто живи. Суверенитет на све русе територије. Зар неко мисли, да рушећи споменик Царици Катарини у Одеси, може ПОБИЈЕДИТИ Русе. Руси, само НАПРИЈЕД. Русија је створена у Кијеву. Ако нису , као браћа хтијели живјети. Сада направите праву ствар, за ВИЈЕКЕ ВИЈЕКОВА. Из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре//

26.12.2023 08:48

Јадо јадни, боље ти је позабави се властитом сиротињом. Немаш 2 КМ у џепу а прдимудиш око Украјине и Русије.. Јадно чиме се бави наш народ док нам држава пропада

Name

Ре

26.12.2023 11:37

А за шта живи? Просечан Рус живи горе него просечан Србин!

Name

Xxx

26.12.2023 10:25

Невјеруј Путине нацизму видис стасу покусали да нсправе Русији даје раскомадају и опустосе којесу само санкције уводили а накрају себи увели. Тоје Европско америцка банда и багра. Ниста прекидат само оцистит Украјину целу до Пољске па онда видјети ста даље и докле. Морасе обновит Руско царство и вратит СССР и истоцни блок .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

26.12.2023 18:20

Хахахаха,,он има услове.Прпа Путко,а и санкције дјелују.Цео свет му окреце ледја.

ОДГОВОРИТЕ