Putin spreman za prekid sukoba, ali ima uslove

Čini se da je Vladimir Putin spreman za prekid vatre u Ukrajini pod jednim uslovom – ukoliko Volodimir Zelenski preda okupirane teritorije.

Svijet 25.12.2023 | 20:24
Putin spreman za prekid sukoba, ali ima uslove

Ovo upozorenje izneli su viši zvaničnici bliski Kremlju, a preneo “Njujork tajms”. Ruski predsednik predlaže da se zamrznu sukobi duž trenutnih linija fronta i pokrenu pregovori, a slične signale, kako kažu, slao je i godinu dana ranije, u jesen 2022.

Putin, koji je u decembru najavio da će učestvovati na ruskim predsedničkim izborima 2024, najmanje od septembra govori svojim saveznicima da je zadovoljan osvojenim teritorijama i da je spreman za pauzu u borbi, navodi list.

"Nije voljan da se povuče ni metar"

Putin je u javnosti otvoreno govorio o svojim ratnim ambicijama, ali je iza zatvorenih vrata navodno davao različite signale svojim posrednicima. Pozivajući se na dva bivša viša ruska zvaničnika bliska Kremlju i američke i međunarodne zvaničnike koji su primili poruku od Putina, “Tajms” navodi da je on spreman da proglasi pobedu i nastavi dalje.

- On je zaista spreman da stane na trenutnim pozicijama – rekao je listu jedan bivši visoki ruski zvaničnik, prenoseći poruku za koju je rekao da je Kremlj šalje u tišini.

- Putin nije voljan da se povuče ni metar – dodao je on.

Čega bi Ukrajina morala da se odrekne u tom slučaju?
Nema dokaza koji ukazuje da bi Ukrajina ikad pristala na takav sporazum, kako je prethodno rekao Zelenski.

Odustajanje od okupiranih teritorija značilo bi ostavljanje stotina hiljada Ukrajinaca koji žive širom Krima, u delovima Luganska, Donjecka, Zaporožja, i Hersona u Putinovim rukama, piše Msn.com.

Koji su pravi motivi Putinovih “signala”?

Institut za proučavanje rata (ISW) analizirao je tvrdnje da je Putin mesecima slao takve signale prikrivenim kanalima.

“Tajming Putinovog navodnog interesa za prekid vatre više je u skladu sa tekućim naporima Rusije da odloži i obeshrabri dalju zapadnu vojnu pomoć Ukrajini, nego sa ozbiljnim interesom da se rat okonča nečim drugim sem pune ruske pobede”, navodi se u analizi.

Napominje se da je ISW primetio slične napore prošle zime da se zapadni kreatori politike dovedu u zabludu da izvrše pritisak na Ukrajinu da pregovara sa Rusijom. Ovo je deo napora da preusmere njihov fokus na hipotetičke pregovore umesto na osiguravanje da Ukrajina ima dovoljno oružja, upozorili su analitičari Instituta.

Oni ukazuju da Kremlj verovatno koristi pozadinske kanale da postigne sličan efekat usred tekućih debata o daljoj vojnoj pomoći Kijevu.

“Svi ti motivi reflektuju privremene razloge zašto bi Putin mogao da traži privremeni prekid vatre koji bi koristio Rusiji dajući joj vremena da se pripremi za obnovljenu agresiju protiv Ukrajine”, procenio je ISW.

Šta kažu ukrajinski obaveštajci?

Andrij Jusov, predstavnik Glavne obaveštajne direkcije ukrajinskog Ministarstva odbrane, prokomentarisao je izveštaj “Njujork tajmsa” da Putin navodno šalje “signale” Zapadu izražavajući želju da zamrzne rat u Ukrajini i pokrene pregovore.

Prema Jusovu, u Moskvi zaista postoji želja za brzim okončanjem rata uprkos navodima ruske propaganda. Ukrajina takođe to želi, ali pod svojim uslovima.

- Ruski režim zaista želi da okonča rat protiv Ukrajine što je brže moguće. Ali, rat mora da se zaključi pod ukrajinskim uslovima i u skladu sa međunarodnim zakonom – rekao je Jusov.

- Naravno da bi želeli (Rusi) da okončaju invaziju što je pre moguće. Pitanje je, pod kojim uslovima. Sa stanovišta ukrajinskih interesa i međunarodnog zakona Rusija je zločinac i mora biti kažnjena. Ukrajina je, naravno, zainteresovana za okončanje ovog genocidnog rata ali sa obnovom našeg teritorijalnog integriteta i kažnjavanjem zločinaca – rekao je on.

Jusov je takođe ukazao da je potrebno pratiti i analizirati slične objave u zapadnoj štampi. Ali, takvi materijali takođe pokazuju da Zapad nije zaboravio na Ukrajinu.

- Takvi materijali su čak dobri jer negiraju činjenicu da je svet zaboravio na Ukrajinu. Vidimo čitav niz materijala posvećenog Ukrajini na naslovnim stranama vodećih izdanja. To su često diskutabilni materijali i moramo da zauzmemo proaktivan stav – rekao je Jusov.

(Blic) Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO / TANJUG/AP

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Rope

25.12.2023 20:59

Sta sad hoce metar i frtalj mongolsko-skitskog kompleksa, vruce kifle? Ne moze, nema ni banane za tebe!

ODGOVORITE
Name

lukavica

25.12.2023 21:26

Nema teorije da Putin sad stane.Baca im prašinu u oči.Razbija jedinstvo Zapada.Dok god u Kijevu ne bude proruski čovjek nema kraja ratu.

ODGOVORITE
Name

Re lukavica

25.12.2023 21:38

Nikada više pro ruski lider u Kijevu

Name

Ipe

25.12.2023 22:02

Previše je krvi proliveno,Ukrajina i Rusija su zemlje,koje se trenutno najviše mrze,svaka iz svog razloga.Kad krv padne nema više bratstva i jedinstva.Mi smo tome svjedočili.

Name

Re

26.12.2023 15:52

Zato će Putko postaviti sam proruskog presednika dosta su se rusi povlačili pred NATO najezdom

Name

+

25.12.2023 21:53

Nema mira dok Rusija ne osvoji Ukrajinu. Rusija je u Kijevu stvorena. Ko je Ukrajinu odvojio, taj je omogućio ovo zlo. NATO daleko od Rusije. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

Arsa

25.12.2023 23:01

Samo naivni mogu vjerovati u poraz rusije.U drugom svjetskom ratu su nijemci vjerovali u to u početku su bili u prednosti ali na kraju su rusi pobjedili.Što rat više odmiče rusi su u većoj prednosti i netreba zaboraviti da oni ne ratuju samo protiv ukrajine kako se to nastoji prikazati već protiv NATO pakta.To je realno stanje svidjelo se nekom ili ne ali je to činjenica.

ODGOVORITE
Name

Hajduk Janko

26.12.2023 06:10

Oni znaju, zapadne podguzne muve šta hoće Putin.... E jadnici jadni.

ODGOVORITE
Name

Bogdan.

26.12.2023 07:02

Zivila Rusija bice opet velika iperija samo tuci naciste donjeck je oslobodjen pala je marinka samo dalje putine

ODGOVORITE
Name

//

26.12.2023 08:27

Ruski Narod je pametan i zna zašto živi. Suverenitet na sve ruse teritorije. Zar neko misli, da rušeći spomenik Carici Katarini u Odesi, može POBIJEDITI Ruse. Rusi, samo NAPRIJED. Rusija je stvorena u Kijevu. Ako nisu , kao braća htijeli živjeti. Sada napravite pravu stvar, za VIJEKE VIJEKOVA. Iz RS.

ODGOVORITE
Name

Re//

26.12.2023 08:48

Jado jadni, bolje ti je pozabavi se vlastitom sirotinjom. Nemaš 2 KM u džepu a prdimudiš oko Ukrajine i Rusije.. Jadno čime se bavi naš narod dok nam država propada

Name

Re

26.12.2023 11:37

A za šta živi? Prosečan Rus živi gore nego prosečan Srbin!

Name

Xxx

26.12.2023 10:25

Nevjeruj Putine nacizmu vidis stasu pokusali da nsprave Rusiji daje raskomadaju i opustose kojesu samo sankcije uvodili a nakraju sebi uveli. Toje Evropsko americka banda i bagra. Nista prekidat samo ocistit Ukrajinu celu do Poljske pa onda vidjeti sta dalje i dokle. Morase obnovit Rusko carstvo i vratit SSSR i istocni blok .

ODGOVORITE
Name

Dzomba

26.12.2023 18:20

Hahahaha,,on ima uslove.Prpa Putko,a i sankcije djeluju.Ceo svet mu okrece ledja.

ODGOVORITE