Путин спреман за мировне преговоре са Украјином

Руски предсједник Владимир Путин приватно је недавно рекао да је отворен за мировне преговоре с Украјином, а сличне сигнале слао је више пута од првих седмица инвазије, пише Неw Yорк Тимес, позивајући се на руске и западне дипломатске изворе.

Свијет 24.12.2023 | 13:47
Путин спреман за мировне преговоре са Украјином

Како се тврди, Путин је недавно показао интересовање за прекид ватре како се рат приближава својој другој годишњици, а изостаје значајан напредак на линији фронта на обје стране.

Два бивша висока руска званичника блиска Кремљу, заједно са америчким и међународним званичницима који су примили поруку о Путиновом интересу за мировне преговоре, рекли су за НYТ да је руски лидер сигнализирао тај интерес у септембру, али уз услове да Русија задржи територију коју је до сада освојила.

"Он је заиста спреман да се заустави на садашњим позицијама, али није вољан да се повуче ни један метар", рекао је један од бивших руских званичника за НYТ.

Амерички званичници су за овај лист такођер рекли да би ово примирје задржало Украјину као суверену земљу, заједно с Кијевом као главним градом, док би Русија задржала контролу над заузетом територијом.

Ова информација занимљива је и зато што је 14. децембра, на својој првој конференцији за новинаре која је омогућила присуство западних медија од фебруарске инвазије, Путин рекао да циљеви Русије остају исти и да неће бити примирја док се у потпуности не остваре, односно да Русија жели да "денацификује" и демилитаризује Украјину, и да задржи четири области које је прошле године припојила Русији.  

Ово, међутим, није први пут да је Кремљ изразио интерес за мировне преговоре. Како тврди овај лист, Путин је по први пут изразио спремност да започне преговоре само неколико седмица након почетка инвазије 24. фебруара прошле године када се схватило да ће украјински отпор бити јачи од очекиваног. Лист чак тврди да су започети неки контакти око прекида ватре, али тврди да су прекинути након масакра украјинских цивила у Бучи и другим мјестима око Кијева. Истине ради, треба напоменути и да је Русија у неколико наврата тврдила да су преговори заиста покренути непосредно након почетка рата који они зову специјална војна операција, али да су прекинути јер су, како тврде, украјински званичници добили налог из Вашингтона да се повуку. 

НYТ пише, позивајући се на америчке званичнике, да је прошле јесени Путин поново покушао покренути преговоре након што су се руске снаге повукле из сјевероисточне украјинске регије Харков у септембру. Међутим, највиши амерички званичници рекли су да је прерано за преговоре, а прекид ватре је био под условом да Русија задржи скоро 20 одсто украјинске територије коју су зазуели.

Украјински предсједник Володимир Зеленски је у више наврата обећао да жели повратити сву територију коју је заузела Русија, а највиши амерички званичници рекли су за Тимес да не виде ни једног утјецајног украјинског политичара који би пристао на Путинове услове.

"Путинов незванични интерес за мировне преговоре изразито се супротставља поруци коју руски лидер шаље у јавности", наводи овај лист, позивајући се на западне званичнике. Западни званичници, како пише лист, имају сумњу у искреност Путинових намјера, наводећи да "Русија до сада није испоштовала ниједан споразум".

(НYТ) Фото: АП

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ре

24.12.2023 14:17

Изгубио си сав свој углед у свијету тим својим освајачким ратом са Украјином, а Русија велесила у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Баш

24.12.2023 16:17

САД и НАТО су угледни, у једној руци мрква у другој мотка ! Земљак, сав овај белај је кренуо, када су Албанци добили још једну државу ! Дубоко је ово за тебе, нећеш ти ту наћи ништа да повежеш !

Name

Ре Ре

24.12.2023 20:15

Невјероватно је то да јавно показујеш своје незнање , да не кажем заглупљеност. Ал' шта ћеш, има свакако времана да то схватиш.

Name

24.12.2023 15:35

Он треба направити мировни споразум сам са собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

24.12.2023 16:33

Хоће направити споразум са 💩🤫👯👉🎎 £😴🛌.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

24.12.2023 16:53

Инфлација,пропаст економије,немају основних животних намирница,изоловани од целог света...наравно да би примирје..али зна јако добро и ста треба да уради..повлачење русских нацистичких снага из Украјине,ратна одштета Украјини,и испоручивање Адолфа Путлера Хашком трибуналу,Лаврова,Захарове и осталих фашиста..а то да це му ико икад признат сто је мучки и кукавички успео окупират???то срби,русси,кинези могу само да мастају..ниста од тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Прњавор

24.12.2023 20:11

Није теби лако буразеру. Прицас о нацизму а толико мрзње према Русима, Кинезима и Србима. Па то ти је пола свијета момце.

Name

Ре Ре Прњавор

24.12.2023 23:08

Значи Срба и Руса, по твојој процјени, има више него Кинеза. Па поједина села у Кини имају више становника него читава Србија са све дијаспором и Р. Српском.

Name

Драган

25.12.2023 19:38

Није болест све што боли хахахахахах

Name

Др

25.12.2023 00:15

Не вјерујем дзаба преговор.Русија це то заврси све у Украјини. Нема подјела иде даље до берлински зид

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Прњавор

25.12.2023 07:58

Јашта болан,па Срба и Кинеза има нај више на Свијету

ОДГОВОРИТЕ