Putin spreman za mirovne pregovore sa Ukrajinom

Ruski predsjednik Vladimir Putin privatno je nedavno rekao da je otvoren za mirovne pregovore s Ukrajinom, a slične signale slao je više puta od prvih sedmica invazije, piše New York Times, pozivajući se na ruske i zapadne diplomatske izvore.

Svijet 24.12.2023 | 13:47
Putin spreman za mirovne pregovore sa Ukrajinom

Kako se tvrdi, Putin je nedavno pokazao interesovanje za prekid vatre kako se rat približava svojoj drugoj godišnjici, a izostaje značajan napredak na liniji fronta na obje strane.

Dva bivša visoka ruska zvaničnika bliska Kremlju, zajedno sa američkim i međunarodnim zvaničnicima koji su primili poruku o Putinovom interesu za mirovne pregovore, rekli su za NYT da je ruski lider signalizirao taj interes u septembru, ali uz uslove da Rusija zadrži teritoriju koju je do sada osvojila.

"On je zaista spreman da se zaustavi na sadašnjim pozicijama, ali nije voljan da se povuče ni jedan metar", rekao je jedan od bivših ruskih zvaničnika za NYT.

Američki zvaničnici su za ovaj list također rekli da bi ovo primirje zadržalo Ukrajinu kao suverenu zemlju, zajedno s Kijevom kao glavnim gradom, dok bi Rusija zadržala kontrolu nad zauzetom teritorijom.

Ova informacija zanimljiva je i zato što je 14. decembra, na svojoj prvoj konferenciji za novinare koja je omogućila prisustvo zapadnih medija od februarske invazije, Putin rekao da ciljevi Rusije ostaju isti i da neće biti primirja dok se u potpunosti ne ostvare, odnosno da Rusija želi da "denacifikuje" i demilitarizuje Ukrajinu, i da zadrži četiri oblasti koje je prošle godine pripojila Rusiji.  

Ovo, međutim, nije prvi put da je Kremlj izrazio interes za mirovne pregovore. Kako tvrdi ovaj list, Putin je po prvi put izrazio spremnost da započne pregovore samo nekoliko sedmica nakon početka invazije 24. februara prošle godine kada se shvatilo da će ukrajinski otpor biti jači od očekivanog. List čak tvrdi da su započeti neki kontakti oko prekida vatre, ali tvrdi da su prekinuti nakon masakra ukrajinskih civila u Buči i drugim mjestima oko Kijeva. Istine radi, treba napomenuti i da je Rusija u nekoliko navrata tvrdila da su pregovori zaista pokrenuti neposredno nakon početka rata koji oni zovu specijalna vojna operacija, ali da su prekinuti jer su, kako tvrde, ukrajinski zvaničnici dobili nalog iz Vašingtona da se povuku. 

NYT piše, pozivajući se na američke zvaničnike, da je prošle jeseni Putin ponovo pokušao pokrenuti pregovore nakon što su se ruske snage povukle iz sjeveroistočne ukrajinske regije Harkov u septembru. Međutim, najviši američki zvaničnici rekli su da je prerano za pregovore, a prekid vatre je bio pod uslovom da Rusija zadrži skoro 20 odsto ukrajinske teritorije koju su zazueli.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u više navrata obećao da želi povratiti svu teritoriju koju je zauzela Rusija, a najviši američki zvaničnici rekli su za Times da ne vide ni jednog utjecajnog ukrajinskog političara koji bi pristao na Putinove uslove.

"Putinov nezvanični interes za mirovne pregovore izrazito se suprotstavlja poruci koju ruski lider šalje u javnosti", navodi ovaj list, pozivajući se na zapadne zvaničnike. Zapadni zvaničnici, kako piše list, imaju sumnju u iskrenost Putinovih namjera, navodeći da "Rusija do sada nije ispoštovala nijedan sporazum".

(NYT) Foto: AP

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Re

24.12.2023 14:17

Izgubio si sav svoj ugled u svijetu tim svojim osvajačkim ratom sa Ukrajinom, a Rusija velesila u svijetu.

ODGOVORITE
Name

Da Baš

24.12.2023 16:17

SAD i NATO su ugledni, u jednoj ruci mrkva u drugoj motka ! Zemljak, sav ovaj belaj je krenuo, kada su Albanci dobili još jednu državu ! Duboko je ovo za tebe, nećeš ti tu naći ništa da povežeš !

Name

Re Re

24.12.2023 20:15

Nevjerovatno je to da javno pokazuješ svoje neznanje , da ne kažem zaglupljenost. Al' šta ćeš, ima svakako vremana da to shvatiš.

Name

Yu

24.12.2023 15:35

On treba napraviti mirovni sporazum sam sa sobom.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

24.12.2023 16:33

Hoće napraviti sporazum sa 💩🤫👯👉🎎 £😴🛌.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

24.12.2023 16:53

Inflacija,propast ekonomije,nemaju osnovnih životnih namirnica,izolovani od celog sveta...naravno da bi primirje..ali zna jako dobro i sta treba da uradi..povlačenje russkih nacističkih snaga iz Ukrajine,ratna odšteta Ukrajini,i isporučivanje Adolfa Putlera Haškom tribunalu,Lavrova,Zaharove i ostalih fašista..a to da ce mu iko ikad priznat sto je mučki i kukavički uspeo okupirat???to srbi,russi,kinezi mogu samo da mastaju..nista od toga

ODGOVORITE
Name

re Prnjavor

24.12.2023 20:11

Nije tebi lako burazeru. Pricas o nacizmu a toliko mrznje prema Rusima, Kinezima i Srbima. Pa to ti je pola svijeta momce.

Name

Re Re Prnjavor

24.12.2023 23:08

Znači Srba i Rusa, po tvojoj procjeni, ima više nego Kineza. Pa pojedina sela u Kini imaju više stanovnika nego čitava Srbija sa sve dijasporom i R. Srpskom.

Name

Dragan

25.12.2023 19:38

Nije bolest sve što boli hahahahahah

Name

Dr

25.12.2023 00:15

Ne vjerujem dzaba pregovor.Rusija ce to zavrsi sve u Ukrajini. Nema podjela ide dalje do berlinski zid

ODGOVORITE
Name

RE Prnjavor

25.12.2023 07:58

Jašta bolan,pa Srba i Kineza ima naj više na Svijetu

ODGOVORITE