Инвеститори траже сигурност, пројекти "на чекању"

Многи камени темељци постављени су, најчешће у вријеме предизборних кампања. Најављивани су велики пројекти који ће донијети развој и напредак. Пред свјетлима камера давана су обећања, а далеко од очију јавности склапани нетранспарентни уговори. Епилог свега је само камен темељац.

Република Српска 23.12.2023 | 17:10
Инвеститори траже сигурност, пројекти "на чекању"

Камен темељац за хидроелектрану Бук Бијела постављен је у мају 2021. године, а требало би да буде изграђена на подручју Фоче. Ради се о заједничком пројекту електропривреда Републике Српске и Србије, вриједном око 250 милиона евра.

За изградњу хидроелектране протекло љето су достављене три кинеске понуде. Али, извођач радова до данас није изабран и све је пролонгирано до прољећа 2024. Потписивање уговора с кинеским компанијама постало је упитно због неријешеног спора о концесијама, који је прије више од двије године покренут пред Уставним судом БиХ.

“Парламентарна скупштина БиХ је одлучила да дозволу за изградњу ХЕ Бук Бијела треба да донесе Комисија за концесије БиХ, а Комисија за концесије једноставно неће да дозволи изградњу Бук Бијеле, односно неће ни да се састане. То је мало чудно јер је у исто вријеме доста дозвола дато за изградњу хидроелектрана у ФБиХ. Дакле, у суштини, они који чине власт, а то су СНСД, Тројка и ХДЗ не могу да се договоре”, каже Огњен Бодирога, посланик СДС-а у народној скупштини Републике Српске.

Договор у земљи апсурда се тешко постиже, осим око подјеле плијена и функција. Кад се фотеље заузму, онда креће игранка, али најчешће преко леђа грађана. По обичају све бива обавијено велом тајне.

“Није проблем само Бук Бијела, било је и раније већи број инвестиционих пројеката који су договорени али су настали проблеми у реализацији. По основу тога је Република Српска плаћала значајне одштетне захтјеве инвеститорима.

Можемо се подсјетитии само таквих штета је било у ТЕ Гацко, ТЕ Угљевик. Било је доста тужби и одштетних захтјева и исплата по том основу по раније датим сагласностима за концесије, а накнадно поништеним”, каже економиста Миленко Станић.

“Много је ту контроверзи и то је лоше, али некако је и народ навикао то од ове Владе Републике Српске. Знате да је уговор око ауто – пута Бањалука - Приједор сакривен, да ли је исплатив, није исплатив, све ми то само нагађамо. Требало би усвојити један принцип да се не почиње ништа, да се не најављују камени темељци док све није чисто правно и да може да се ради”, каже Јелена Тривић, предсједник Народног фронта.

Јер кад су у питању велики инвестициони пројекти, инвеститори у таквим условима имају и велики ризик, те траже већу сигурност. 

“Траже све неоподне дозволе да уђу у инвестициони пројекат без икаквих терета, посебно то траже пословне банке, јер овакви инвестициони пројекти се финансирају из кредита пословних банака и пословне банке траже сигурност да би средства која пласирају преко кредита била враћена”, објашнајва Станић.

Слиједи нам још један изборни циклус у којем ћемо сигурно поново слушати о новим старим пројектима, о просперитету и напретку. Међутим, кад се заврше избори све то пада у воду и остаје мртво слово на папиру. 

(БН) Фото: БН

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Возац

23.12.2023 19:14

Силна Југославија је размишљала да направи Бук-Бијелу па су били велики предрачунски трошкови .Ови могу причати фантазије и лагати.Никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

23.12.2023 19:55

Дукати одоше низводно,а ми не можемо се договорити,да узмемо "мрежу" и фатамо.Ако гдје буде метеор ударао као смак свијета,има нас да гађа овдје.

Name

миле

24.12.2023 09:37

Ова неспособна власт у Српској упропастила је Српску?Засто су људи створили Српску ? Али одговорни су и градјани који бирају најгоре за политику ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

24.12.2023 10:00

Нема сигурније државе од ове за сигурне инвестиције, оно што кошта 100 милиона овде изађе на милијарду, а има иста источно

ОДГОВОРИТЕ