Investitori traže sigurnost, projekti "na čekanju"

Mnogi kameni temeljci postavljeni su, najčešće u vrijeme predizbornih kampanja. Najavljivani su veliki projekti koji će donijeti razvoj i napredak. Pred svjetlima kamera davana su obećanja, a daleko od očiju javnosti sklapani netransparentni ugovori. Epilog svega je samo kamen temeljac.

Republika Srpska 23.12.2023 | 17:10
Investitori traže sigurnost, projekti "na čekanju"

Kamen temeljac za hidroelektranu Buk Bijela postavljen je u maju 2021. godine, a trebalo bi da bude izgrađena na području Foče. Radi se o zajedničkom projektu elektroprivreda Republike Srpske i Srbije, vrijednom oko 250 miliona evra.

Za izgradnju hidroelektrane proteklo ljeto su dostavljene tri kineske ponude. Ali, izvođač radova do danas nije izabran i sve je prolongirano do proljeća 2024. Potpisivanje ugovora s kineskim kompanijama postalo je upitno zbog neriješenog spora o koncesijama, koji je prije više od dvije godine pokrenut pred Ustavnim sudom BiH.

“Parlamentarna skupština BiH je odlučila da dozvolu za izgradnju HE Buk Bijela treba da donese Komisija za koncesije BiH, a Komisija za koncesije jednostavno neće da dozvoli izgradnju Buk Bijele, odnosno neće ni da se sastane. To je malo čudno jer je u isto vrijeme dosta dozvola dato za izgradnju hidroelektrana u FBiH. Dakle, u suštini, oni koji čine vlast, a to su SNSD, Trojka i HDZ ne mogu da se dogovore”, kaže Ognjen Bodiroga, poslanik SDS-a u narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dogovor u zemlji apsurda se teško postiže, osim oko podjele plijena i funkcija. Kad se fotelje zauzmu, onda kreće igranka, ali najčešće preko leđa građana. Po običaju sve biva obavijeno velom tajne.

“Nije problem samo Buk Bijela, bilo je i ranije veći broj investicionih projekata koji su dogovoreni ali su nastali problemi u realizaciji. Po osnovu toga je Republika Srpska plaćala značajne odštetne zahtjeve investitorima.

Možemo se podsjetitii samo takvih šteta je bilo u TE Gacko, TE Ugljevik. Bilo je dosta tužbi i odštetnih zahtjeva i isplata po tom osnovu po ranije datim saglasnostima za koncesije, a naknadno poništenim”, kaže ekonomista Milenko Stanić.

“Mnogo je tu kontroverzi i to je loše, ali nekako je i narod navikao to od ove Vlade Republike Srpske. Znate da je ugovor oko auto – puta Banjaluka - Prijedor sakriven, da li je isplativ, nije isplativ, sve mi to samo nagađamo. Trebalo bi usvojiti jedan princip da se ne počinje ništa, da se ne najavljuju kameni temeljci dok sve nije čisto pravno i da može da se radi”, kaže Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta.

Jer kad su u pitanju veliki investicioni projekti, investitori u takvim uslovima imaju i veliki rizik, te traže veću sigurnost. 

“Traže sve neopodne dozvole da uđu u investicioni projekat bez ikakvih tereta, posebno to traže poslovne banke, jer ovakvi investicioni projekti se finansiraju iz kredita poslovnih banaka i poslovne banke traže sigurnost da bi sredstva koja plasiraju preko kredita bila vraćena”, objašnajva Stanić.

Slijedi nam još jedan izborni ciklus u kojem ćemo sigurno ponovo slušati o novim starim projektima, o prosperitetu i napretku. Međutim, kad se završe izbori sve to pada u vodu i ostaje mrtvo slovo na papiru. 

(BN) Foto: BN

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vozac

23.12.2023 19:14

Silna Jugoslavija je razmišljala da napravi Buk-Bijelu pa su bili veliki predračunski troškovi .Ovi mogu pričati fantazije i lagati.Nikad.

ODGOVORITE
Name

Ipe

23.12.2023 19:55

Dukati odoše nizvodno,a mi ne možemo se dogovoriti,da uzmemo "mrežu" i fatamo.Ako gdje bude meteor udarao kao smak svijeta,ima nas da gađa ovdje.

Name

mile

24.12.2023 09:37

Ova nesposobna vlast u Srpskoj upropastila je Srpsku?Zasto su ljudi stvorili Srpsku ? Ali odgovorni su i gradjani koji biraju najgore za politiku ?

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

24.12.2023 10:00

Nema sigurnije države od ove za sigurne investicije, ono što košta 100 miliona ovde izađe na milijardu, a ima ista istočno

ODGOVORITE