"Турска је оаза за мафију, посебно са Балкана"

- У Турску је лако ући, добити држављанство и тамо опрати паре и то годинама привлачи међународну мафију и криминалце, између осталог и оне са Балкана, а да ли нови турски министар полиције Али Јерликаја може да се избори са тиме, поставља питање Дојче веле (ДW).

Регион 23.12.2023 | 16:39
"Турска је оаза за мафију, посебно са Балкана"

Јерликаја је објавио на друштвеним мрежама да је турска полиција ухапсила у уторак три међународно тражена мафијашка боса у Алањи и Истанбулу и да је реч о вођама банди белгијско-британског, вијетнамског и арапског порекла.

"Без обзира на то колико су те банде јаке и какве су потернице расписане, ми ћемо им стати на крај!", најавио је Јерликаја.

Откако је Јерликаја преузео дужност у јуну, готово да није прошао дан без хапшења тешких криминалаца. 

То укључује дилере дроге, зеленаше, трговце људима, преваранте и лопове, али и шефове међународних банди које су се последњих година етаблирале у Турској.

Јерликаја је пре више од месец дана објавио да је турска полиција ухапсила вође међународне криминалне групе Команчеро, а међу ухапшенима је било неколико људи из Аустралије и Новог Зеланда које тражи Интерпол.

Пре него што је Јерликаја преузео дужност, против тих група готово никада није било озбиљних истрага, нити кривичних пријава, указује ДW.

Како се наводи, сам бивши турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу одржавао је блиске везе с мафијом. 

Током његовог мандата из затвора су пуштени водећи људи турског подземља, што је омогућило да Турска постане уточиште међународних криминалаца, из Албаније, Црне Горе, Србије, Азербајџана и Русије.

Ту они воде своје ратове, што показује и убиство Јована Вукотића, наркобоса из црногорског "Шкаљарског клана" који је убијен у Истанбулу у септембру прошле године. 

 Истрага је открила да је Вукотића убила локална мафијашка група за награду од 1,5 милиона евра. 

Према наводима полиције, налог је дошао из супарничког Кавачког клана.

Та два нарко клана из Котора већ десетак година воде прави рат у Европи, а до сада је у неколико земаља у крвавим сукобима убијено око 50 људи.

Немачки Савезни завод за борбу против криминала навео је прошле године за Дојче веле да је Турска већ неко време етаблирана као уточиште за криминалне групе са Балкана.

 Рације турских власти откриле су да такве групе делују од Шпаније до Турске, а  заплењене фотографије и документи сведоче о отмицама, мучењима и убиствима.

 Познаваоци прилика кажу да су у Турској преблаги закони против прања новца и да влада пречесто амнестира одговорне за привредни криминал. 

Затим, улазак без виза у Турску могућ је из многих земаља, а такође богати људи могу брзо да постану турски држављани.

Захтев за турско држављанство може да поднесе свако ко уложи 500.000 долара у Турској или их положи на банковни рачун на три године, или ко купи некретнину за 400.000 долара.

Кристин Сурак с Лондонске школе економије и политичких наука, која је написала књигу о тим такозваним "златним пасошима", каже да годишње око 50.000 људи из целог света на тај начин добија турско држављанство.

Фуркан Сезер, бивши шеф одељења за привредни криминал у истанбулској полицији, годинама прати те процесе и наводи да многи криминалци узму држављанство, а затим имовину уносе у Турску, а често не плаћају ни порез.

То значи да новац, чије је порекло непознато, улази у легални финансијски ток.

Странка турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, Партија правде и развоја, ту уредбу је донела још пре две деценије, чим је ступила на власт.

Међународни институт за борбу против прања новца и финансирања тероризма (ФАФТ) навео је да Анкара мора да предузме строже мере против прања новца.

ФАФТ је пре две године ставио Турску на такозвану сиву листу, а од тада је та земља под надзором. 

До ревизије те листе следећег јуна, Анкара би хтела да буде уклоњена са те листе.

(Тањуг) Фото: ЕПА/ЕФЕ/ДАРКО АНДОНОВСКИ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Лазне вести

23.12.2023 16:49

Све јр то од власти умесано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.12.2023 17:28

Зато је махмуљин тамо отисао.

Name

Јбг

24.12.2023 09:33

Не мозе Србија све збринути

Name

Ненад-Нострадамус

26.12.2023 10:54

И онда се буне сто их ЕУ неце да прими.

Name

Мали Слобо

23.12.2023 17:00

Јој када Дациц запева на увце Ердогану Султан Ага , хахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јес

23.12.2023 21:36

Хахахах како није идите па пробајте није то ова наса смијурија.Видим сви имају дрзављанство турске.Стопа криминалитета нула у Турској.Пет година морас да зивис тамо и то си под присмотром због цега си досао ако било ста примјете депортација из земље и од дрзављанства нема ниста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опаа

24.12.2023 08:01

Није до нас ,гени су чудо..🤣🤣 Живио Додик и брат му Ердоган..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

24.12.2023 10:02

Они нису јачи од државе, само ако је то права држава и ако хоће да их стави у тор

ОДГОВОРИТЕ