Сви путеви воде ка врховима политичких странака

Дојучерашњем предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевецу и бившем директору Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Осману Мехмедагићу Осмици одређен је једномјесечни притвор због оптужби да су неовлаштено прислушкивали судије и тужиоце, те да су се бавили коруптивним радњама.

Босна и Херцеговина 23.12.2023 | 08:20
Сви путеви воде ка врховима политичких странака

Хапшење и одређивање притвора садашњим и бившим челницима најзначајнијих правосудних и безбједносних институција изазвало је праву буру у домаћој јавности, а отворило је и питање да ли су Дебевец и Мехмедагић дјеловали као “слободни стријелци” и криминалним радњама се бавили за властити “ћар” или су пак, како многи тврде, иза њих стајали крупнији политички интереси и моћне “звјерке” из појединих политичких странака.

Невиђене опструкције

Иначе, у појединим медијима из ФБиХ појавиле су се ”инсајдерске” информације са рочишта Дебевецу и Мехмедагићу, гдје се, између осталог, тврди да су суспендовани предсједник Суда БиХ и бивши директор ОБА пријетили свједоцима и службеницима СИПА, а према наводима надлежног тужиоца у том предмету, Бојане Јоловић, која је затражила одређивање притвора оптуженима, истрага против Дебевеца и Мехмедагића наилазила је на “невиђене опструкције”.

–Постојао је договор осумњичених за чињење кривичних дјела. Суочила сам се с многим опструкцијама у посљедњих 15 дана, али и претходних неколико мјесеци – изјавила је тужитељка Јоловић на недавном рочишту Дебевецу и Мехмедагићу, а што је пренио Аваз.

Да ли је хапшење предсједника Суда БиХ и донедавног директора ОБА увод у сличне акције против крупнијих политичких “риба”, без чијег знања, како многи тврде, није било могуће да Дебевец и Осмица дјелују на начин због ког су завршили у притвору, питали смо за мишљење универзитетског професора и политичког аналитичара из Сарајева, Енвера Казаза.

Он за Српскаинфо истиче да се на позиције, на којима су се налазили Дебевец и Мехмедагић, у овој земљи не долази случајно.

– Те позиције углавном се одређују у политичким центрима моћи, будући да су правосуђе, безбједносне и обавјештајне службе у БиХ дубоко политички инструментализовани. Прислушкивање и задржавање предмета у ладицама било је политички одређено и јасно је да то било у циљу заштите неких моћних особа, које су блиске политици – тврди Казаз.

Додаје да није изненађен оптужбама које су изречене на рачун челника Суда БиХ и бившег директора ОБА.

– Био бих зачуђен да је било другачије и да су те институције радиле по закону, будући да су наше политичке партије обиљежене криминалом, непотизмом, корупцијом, изневјеравањем свих могућих очекивања грађана, као и бахатошћу која граничи с крајње нељудским односом према друштвеним вриједностима – истиче Казаз.

Сарајевски новинар и публициста Неџад Латић оцјењује да ће судски процес Дебевецу и Мехмедагићу представљати “највећи окршај у историји правосуђа БиХ”, те да ће, према његовим ријечима, истјерати на чистину моћне политичаре по чијим су налозима, како тврди, Дебевец и Мехмедагић морали да раде.

(Српскаинфо) Фото: Архив

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

П

23.12.2023 08:40

Тројка амери рокафелер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.12.2023 09:47

Ђе си лопове. Вода ври. Ха ха.

Name

ре

23.12.2023 08:45

Ма то сви знамо ко је чији папак и за кога ради за добру лову од задужени народни кредита. ђе си лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

23.12.2023 08:48

У овом случају "врх пирамиде" или сљедећи у реду за затвор су "први" у/код Бошњака Себија и "прва дама" у/код Бошњака Бакир, папучар Но.1 у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

23.12.2023 10:54

Бас тако!Јединствен слуцај у политици,да ти сопствена зена унисти политицку каријеру!

Name

+

23.12.2023 08:54

Даће Бог мало правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

23.12.2023 09:08

Немојмо претеривати "моћни",мочан је Путин, Бајден, Си, ово су локалне кабадахија моћне само у својој једној заједници и према нама фукари својој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славуца

23.12.2023 09:21

Свака цаст на хапсењу давно било вријеме да се крупне рибе зауставе само да не буде на крају нема доказа па опет на слободу као у вецини слуцајева

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

23.12.2023 10:06

Тако це да буде јер нема ко да им суди.Сви су увезана мафија.

Name

Надам се

23.12.2023 09:44

Иако постоји велика сумња,да ће ови криминалци бити кажњени по закону,ипак се надам,да ће крупне звјерке бити приведене пред лице правде.Ако правосуђе и овог пута закаже,нема нам друге,него да масе изађу на улице,и тамо остану,док правда не буде задовољена.Овакав криминал који се од политичара на власти,и суда који треба кажњавати такве појаве,сумњам да постоји у било којој држави свијета.Грађани,сигурно неће још дуго чекати,да узму ствар у своје руке,па да видимо ту храброст,уплашених шавова који се крију иза штита проданих сподоба коју зову полицијом!Ни једна држава,није јача од народа,па неће ни ова наша,што ћемо доказати на дјелу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

23.12.2023 10:19

@Надам се Лијепо би било да тако буде како сте Ви написали АЛИ, нажалост, од тога нема ништа јер "наше власти" на свим странама би се консолидирале, као у прошлом "нашем рату", и уз помоћ "вјерских пастира" на свим странама би тај гњев народа, множина, претвориле у сукоб, можда и ратни, три народа и "осталих" у БиХ а "наше власти" би наставиле сурадњу око криминала а "обични, мали" људ би ратовали због и за лопове!

Name

Ре надам се

23.12.2023 11:08

Који народ јаране,сви видимо да не ваља,не иде,ал сви цуте,утуцени,прате колосецину,јадамо се једни другима и то је све,ко це изаци на улице,пар људи мозда,народу није ни до цега висе,ал нема бунта,а власти то пасе,пролазе на изборима како пролазе.Паметни зацутали,склонили се у страну,сљам испливао,купљене дипломе,приватни факултети,и само дрско,арогантно,бахато,то данас пролази,назалост.

Name

Феникс

23.12.2023 17:30

Дај бозе да се поцне осипати врх пирамиде, међутим ја ипак мислим да нема од тога ниста, ста је било са оним Цаусевицем, ста су све радили и ником ниста, ја сам сваки дан преко границе, мозда 1 посто постених цариника а ово остало је све голи лопов, булвално рецено, ту је јос ДГС, индиректна, само узимају паре, ако немас ниста пријавити све ти изврну ако пријавис онда је ту прица и навођење колико це се пара узети, тако је и овај слуцај, све се врти око пара.

Name

Објективан

23.12.2023 10:17

Па шта се надати другом нечему докле гот влада правило да свака владајућа партија постави свога студију. Они их морају слушати иначе ће их њихови Богови прогласити издајницима и не љубитељима својих народа не овисно да ли је законито или не. Послушни су већ одавно актуални иначе губе посао а за част и поштење им није битно колико ни њиховим шефовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

23.12.2023 10:19

Није ово избалансирано...странци сасјекоше бакира па падоше ова двојица гавоња....а код нас...миле каже да прислушкује а његови дупелисци се грохот9м смију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.12.2023 11:47

Када це хапсења криминалаца из политике и прсвосудја Републике Српске ? Знате ли колико је предмета по ладицама?

Name

Предатор

23.12.2023 11:46

Сав лоповлук је са врха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

23.12.2023 14:24

Замислите СТА је све по фијокама судије?оптузнице политицара за корупицију силне концесије дате у бесцење!из сектора електропривреде рударства итд.разне мини елекратне итд.обогатили се и глуме строгоцу.све у затвор .ал нема правду то све остаје да се рјеси кад додје до промјене власти.само лагано доци це то вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

23.12.2023 15:49

Значи пуче рудоња и остале подгузне муве, пукоше вала ко кокица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

23.12.2023 16:53

једино рјешење је да се СДА, СНСД и ХДЗ и сви типови попут Додика, Човића,Изетбеговића, Комшића и сл као налогодавци оваквог кршења Закона уклоне из васти јер НИКАД НЕЋЕ БИТИ БОЉЕ. Као у Румунији својевремено, храбра државна тужитељка све затворила и тотално промјенила власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нама треба

23.12.2023 18:06

једна Лаура Цодруțа Кöвеси, румунска тужитељка, почитајте о њој. На жалост, нема нигдје такве. О таквом да ни не говорим. Апсурдистан на блатобрану чивјечанства.