Svi putevi vode ka vrhovima političkih stranaka

Dojučerašnjem predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu i bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici određen je jednomjesečni pritvor zbog optužbi da su neovlašteno prisluškivali sudije i tužioce, te da su se bavili koruptivnim radnjama.

Bosna i Hercegovina 23.12.2023 | 08:20
Svi putevi vode ka vrhovima političkih stranaka

Hapšenje i određivanje pritvora sadašnjim i bivšim čelnicima najznačajnijih pravosudnih i bezbjednosnih institucija izazvalo je pravu buru u domaćoj javnosti, a otvorilo je i pitanje da li su Debevec i Mehmedagić djelovali kao “slobodni strijelci” i kriminalnim radnjama se bavili za vlastiti “ćar” ili su pak, kako mnogi tvrde, iza njih stajali krupniji politički interesi i moćne “zvjerke” iz pojedinih političkih stranaka.

Neviđene opstrukcije

Inače, u pojedinim medijima iz FBiH pojavile su se ”insajderske” informacije sa ročišta Debevecu i Mehmedagiću, gdje se, između ostalog, tvrdi da su suspendovani predsjednik Suda BiH i bivši direktor OBA prijetili svjedocima i službenicima SIPA, a prema navodima nadležnog tužioca u tom predmetu, Bojane Jolović, koja je zatražila određivanje pritvora optuženima, istraga protiv Debeveca i Mehmedagića nailazila je na “neviđene opstrukcije”.

–Postojao je dogovor osumnjičenih za činjenje krivičnih djela. Suočila sam se s mnogim opstrukcijama u posljednjih 15 dana, ali i prethodnih nekoliko mjeseci – izjavila je tužiteljka Jolović na nedavnom ročištu Debevecu i Mehmedagiću, a što je prenio Avaz.

Da li je hapšenje predsjednika Suda BiH i donedavnog direktora OBA uvod u slične akcije protiv krupnijih političkih “riba”, bez čijeg znanja, kako mnogi tvrde, nije bilo moguće da Debevec i Osmica djeluju na način zbog kog su završili u pritvoru, pitali smo za mišljenje univerzitetskog profesora i političkog analitičara iz Sarajeva, Envera Kazaza.

On za Srpskainfo ističe da se na pozicije, na kojima su se nalazili Debevec i Mehmedagić, u ovoj zemlji ne dolazi slučajno.

– Te pozicije uglavnom se određuju u političkim centrima moći, budući da su pravosuđe, bezbjednosne i obavještajne službe u BiH duboko politički instrumentalizovani. Prisluškivanje i zadržavanje predmeta u ladicama bilo je politički određeno i jasno je da to bilo u cilju zaštite nekih moćnih osoba, koje su bliske politici – tvrdi Kazaz.

Dodaje da nije iznenađen optužbama koje su izrečene na račun čelnika Suda BiH i bivšeg direktora OBA.

– Bio bih začuđen da je bilo drugačije i da su te institucije radile po zakonu, budući da su naše političke partije obilježene kriminalom, nepotizmom, korupcijom, iznevjeravanjem svih mogućih očekivanja građana, kao i bahatošću koja graniči s krajnje neljudskim odnosom prema društvenim vrijednostima – ističe Kazaz.

Sarajevski novinar i publicista Nedžad Latić ocjenjuje da će sudski proces Debevecu i Mehmedagiću predstavljati “najveći okršaj u istoriji pravosuđa BiH”, te da će, prema njegovim riječima, istjerati na čistinu moćne političare po čijim su nalozima, kako tvrdi, Debevec i Mehmedagić morali da rade.

(Srpskainfo) Foto: Arhiv

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

P

23.12.2023 08:40

Trojka ameri rokafeler

ODGOVORITE
Name

Boki

23.12.2023 09:47

Đe si lopove. Voda vri. Ha ha.

Name

re

23.12.2023 08:45

Ma to svi znamo ko je čiji papak i za koga radi za dobru lovu od zaduženi narodni kredita. đe si lopove.

ODGOVORITE
Name

075

23.12.2023 08:48

U ovom slučaju "vrh piramide" ili sljedeći u redu za zatvor su "prvi" u/kod Bošnjaka Sebija i "prva dama" u/kod Bošnjaka Bakir, papučar No.1 u BiH!

ODGOVORITE
Name

Rambo

23.12.2023 10:54

Bas tako!Jedinstven slucaj u politici,da ti sopstvena zena unisti politicku karijeru!

Name

+

23.12.2023 08:54

Daće Bog malo pravde.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

23.12.2023 09:08

Nemojmo preterivati "moćni",močan je Putin, Bajden, Si, ovo su lokalne kabadahija moćne samo u svojoj jednoj zajednici i prema nama fukari svojoj

ODGOVORITE
Name

Slavuca

23.12.2023 09:21

Svaka cast na hapsenju davno bilo vrijeme da se krupne ribe zaustave samo da ne bude na kraju nema dokaza pa opet na slobodu kao u vecini slucajeva

ODGOVORITE
Name

mislim

23.12.2023 10:06

Tako ce da bude jer nema ko da im sudi.Svi su uvezana mafija.

Name

Nadam se

23.12.2023 09:44

Iako postoji velika sumnja,da će ovi kriminalci biti kažnjeni po zakonu,ipak se nadam,da će krupne zvjerke biti privedene pred lice pravde.Ako pravosuđe i ovog puta zakaže,nema nam druge,nego da mase izađu na ulice,i tamo ostanu,dok pravda ne bude zadovoljena.Ovakav kriminal koji se od političara na vlasti,i suda koji treba kažnjavati takve pojave,sumnjam da postoji u bilo kojoj državi svijeta.Građani,sigurno neće još dugo čekati,da uzmu stvar u svoje ruke,pa da vidimo tu hrabrost,uplašenih šavova koji se kriju iza štita prodanih spodoba koju zovu policijom!Ni jedna država,nije jača od naroda,pa neće ni ova naša,što ćemo dokazati na djelu!!!

ODGOVORITE
Name

075

23.12.2023 10:19

@Nadam se Lijepo bi bilo da tako bude kako ste Vi napisali ALI, nažalost, od toga nema ništa jer "naše vlasti" na svim stranama bi se konsolidirale, kao u prošlom "našem ratu", i uz pomoć "vjerskih pastira" na svim stranama bi taj gnjev naroda, množina, pretvorile u sukob, možda i ratni, tri naroda i "ostalih" u BiH a "naše vlasti" bi nastavile suradnju oko kriminala a "obični, mali" ljud bi ratovali zbog i za lopove!

Name

Re nadam se

23.12.2023 11:08

Koji narod jarane,svi vidimo da ne valja,ne ide,al svi cute,utuceni,prate kolosecinu,jadamo se jedni drugima i to je sve,ko ce izaci na ulice,par ljudi mozda,narodu nije ni do cega vise,al nema bunta,a vlasti to pase,prolaze na izborima kako prolaze.Pametni zacutali,sklonili se u stranu,sljam isplivao,kupljene diplome,privatni fakulteti,i samo drsko,arogantno,bahato,to danas prolazi,nazalost.

Name

Feniks

23.12.2023 17:30

Daj boze da se pocne osipati vrh piramide, međutim ja ipak mislim da nema od toga nista, sta je bilo sa onim Causevicem, sta su sve radili i nikom nista, ja sam svaki dan preko granice, mozda 1 posto postenih carinika a ovo ostalo je sve goli lopov, bulvalno receno, tu je jos DGS, indirektna, samo uzimaju pare, ako nemas nista prijaviti sve ti izvrnu ako prijavis onda je tu prica i navođenje koliko ce se para uzeti, tako je i ovaj slucaj, sve se vrti oko para.

Name

Objektivan

23.12.2023 10:17

Pa šta se nadati drugom nečemu dokle got vlada pravilo da svaka vladajuća partija postavi svoga studiju. Oni ih moraju slušati inače će ih njihovi Bogovi proglasiti izdajnicima i ne ljubiteljima svojih naroda ne ovisno da li je zakonito ili ne. Poslušni su već odavno aktualni inače gube posao a za čast i poštenje im nije bitno koliko ni njihovim šefovima.

ODGOVORITE
Name

Roki

23.12.2023 10:19

Nije ovo izbalansirano...stranci sasjekoše bakira pa padoše ova dvojica gavonja....a kod nas...mile kaže da prisluškuje a njegovi dupelisci se grohot9m smiju

ODGOVORITE
Name

Re

23.12.2023 11:47

Kada ce hapsenja kriminalaca iz politike i prsvosudja Republike Srpske ? Znate li koliko je predmeta po ladicama?

Name

Предатор

23.12.2023 11:46

Сав лоповлук је са врха

ODGOVORITE
Name

Sl

23.12.2023 14:24

Zamislite STA je sve po fijokama sudije?optuznice politicara za korupiciju silne koncesije date u bescenje!iz sektora elektroprivrede rudarstva itd.razne mini elekratne itd.obogatili se i glume strogocu.sve u zatvor .al nema pravdu to sve ostaje da se rjesi kad dodje do promjene vlasti.samo lagano doci ce to vrijeme

ODGOVORITE
Name

Vozuća

23.12.2023 15:49

Znači puče rudonja i ostale podguzne muve, pukoše vala ko kokica.

ODGOVORITE
Name

Ljudi

23.12.2023 16:53

jedino rješenje je da se SDA, SNSD i HDZ i svi tipovi poput Dodika, Čovića,Izetbegovića, Komšića i sl kao nalogodavci ovakvog kršenja Zakona uklone iz vasti jer NIKAD NEĆE BITI BOLJE. Kao u Rumuniji svojevremeno, hrabra državna tužiteljka sve zatvorila i totalno promjenila vlast.

ODGOVORITE
Name

Nama treba

23.12.2023 18:06

jedna Laura Codruța Kövesi, rumunska tužiteljka, počitajte o njoj. Na žalost, nema nigdje takve. O takvom da ni ne govorim. Apsurdistan na blatobranu čivječanstva.