Овај закон се доноси искључиво због литијума

Новим законом о геолошким истраживањима се од носиоца истраживања не тражи процјена утицаја на животну средину и такве измјене су недопустиве, каже Томица Стојановић, посланик СДС у Народној скупштини Републике Спрске.

Република Српска 22.12.2023 | 14:33
Овај закон се доноси искључиво због литијума

Он упозорава да се предложеним измјенама из Закона о геолошким истраживањима брише дио у коме носилац истраживања мора добити мишљење надлежног органа о потреби спровођења процијене утицаја на животну средину.

„За послове гдје ће се отварати рудници, гдје ће хиљаде хектара земље нестати не тражи се та процјена. У Бијељини, гдје сам радио као начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове тражила се процјена утицаја за животну средину за отварање постројења за 2-3 радника, гдје дјелатност нема никакве везе са загађењем природе. Овде гдје треба отворити рудник и гдје ће остати само јаловишта и пустиња се то не тражи“, напомиње Стојановић.

Он сматра да је брисање ове тачке чак и погубније од покушаја да се локалне заједнице избаце из процеса одлучивања о геолошким истраживањима.

„Ја долазим са простора гдје је нестало цијело једно село и ту сада нема ништа осим рупе величине града Бањалуке и сада неко каже да не треба радити процјене утицаја на животну средину када су такве ствари у питању“, каже Стојановић.

Сматра да се један овакав закон доноси искључиво због литијума и додаје да је то сада потпуно очигледно.

„Постојећи закон смо усвајали прошле године и сада одједном је он поново пред посланицима у Народној скупштини“, подсјетио је Стојановић.

Он је поручио да локалне заједнице не смију бити искључене из доношења одлука о геолошким истраживањима на њиховој територији.

Према његовим ријечима не стоје оправдања да то треба учинити јер локалне заједнице немају стручна лица из ове области.

„Када се овакве ствари раде јединца локалне самоуправе може направити уговор са одређеном фирмом тако да спољни сарадник урадити анализу процјене утицаја на животну средину. Након тога локална самоуправа може да донесе своје мишљење и каже да ли је за или против“, истиче Стојановић. 

(БН) Фото:БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Даре

22.12.2023 14:47

Ово је још један доказ да су нас продали страним компанијама и да нам предстоји борба и то она права али против компанија тровача којима нас је Додик дао за ситан ћар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

22.12.2023 14:50

Мало се арогантна и одвратна ања?љубојевић примирила у скупштини кад прича опозиција,не слаже баш толико гримасе,а бака и мама би јој требале везати косу у реп да не млати оном косурином час лијево час десно.Поред ње и дениса шулића недо бог да је још она сања?вулић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

22.12.2023 15:03

Просто је невјероватна дрскост и бескрупулозност режима у покушају избијања екстра профита под сваку цијену, без обзира на грађане и уништавање њиховога здравља и еколошке средине у којој живе! Свакако се треба на све наћине супроставити измјенама овога закона, који потпуно искљућује локалну заједницу из било каквог одлућивања грађана о евентуално опасној и еколошки штетној експлоатацији руда и минералних сировина на подрућју гдје локалне заједнице егзистирају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупи политицари

22.12.2023 15:51

и глупи народ су вецина на овим просторима.Моје мисљење ста је циљ овог закона је следеце:донијеце се закон,нека тасна-масна предузеца од ових из власти це добити концесије и улозити неких пар десетина ил стотина хиљада марака као у истразивања.Затим це исти ти из власти пред изборе да као укину закон,да би добили гласове ове малопре поменуте вецине глупака.И на крају це тасна-масна предузеца да тузе Републику Српску и добију одстете од 5-10 пута веце него сто су улозили,или лагано зарадјених неколико стотина хиљада марака или неколико милиона марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

24.12.2023 16:25

Ел.аута и све то на батерије,за ста је потребан литијум,је глупост и неце масовно зазивјети у пракси.Та аута су као игрчке а сваких 150-200 пређених км се мора пунити батерија.

ОДГОВОРИТЕ